logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się po instalacji internetu bezprzewodowego, działa w trybie awaryjnym

krzysztofdarek 19 Maj 2007 15:01 3998 17
REKLAMA
  • #1 3900576
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam taki problem że od czasu gdy założyłem internet bezprzewodowy to komputer po dwóch tygodniach zaczął się zawieszać po uruchomieniu jego(zawieszał się około 6 razy a potem działał dobrze)Więc sprawdziłem czy nie ma wirusów i nic nie wykrył wirusów .Po formatowaniu dysk i jeszcze nie zdążyłem zainstalować żadnych programów czy sterowników i znowu po chwili się zawiesił,cały czas po uruchomieniu się zawiesza ,działa tylko dobrze w trybie awaryjnym ale co mi po trybie awaryjnym. Gdy zakładał mi koleś internet to przywrócił mi w biosie ustawienia chyba standardowe. Mój komputer to Pentium 4 2,4 Ghz ,256mb ram,40 gb dysk,graficzna GeForce 4 MX 64mb,Proszę o pomoc....
  • REKLAMA
  • #3 3900707
    Demerzel
    Poziom 12  
    Rozumiem że zawiesza się na Windowsie. I czy przed założeniem internetu cały czas miałeś założoną kartę bezprzewodową? Jak dobrze rozumiem, wyjęcie karty sprawi że system zacznie chodzić. Miałem podobny problem z HDD.
    Rozwiązaniem było przejście na Linuxa. Może karta jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #4 3901221
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Proszę przetestować pamięć RAM programem MemTest.
    Jeśli on nie wykryje żadnych błędów proponowałbym także podmienić zasilacz, i sprawdzić czy nadal komputer będzie sie zawieszał. Jeżeli nie to winny całej sytuacji jest zasilacz i należy go wymienić najlepiej na jakiegoś firmowego.
  • REKLAMA
  • #5 3901991
    dziarek59
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mi się wydaje że to padła pamięć RAM
  • #6 3902198
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    A więc kartę bezprzewodową wymontowałem i nic nie dało, Ram testowałem i jest dobre a dla pewności wymontowałem i włożyłem inne i tez nic nie pomogło.
    Mam pytanie czy mogę jakoś sprawdzić czy zasilacz jest dobry nie wymieniając go . Bo nie mam innego żeby sprawdzić a nie chcę kupować specjalnie .Podobno płyta główna to może być??
  • #7 3902212
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego krzysztofdarek, kolega zlekceważył polecenie moderatora dotyczące poprawienia błędów i napisał kolejny post z jeszcze większą ilością błędów. Karzę kolegę OSTRZEŻENIEM i informuję, że nie zwalnia to kolegi z obowiązku POPRAWIENIA wszystkich dotychczasowych błędów.
  • #9 3902335
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 27
    No chyba nie dla jaj. Zrzuć tam i sie okaże. Spróbować można.
  • #10 3902537
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Krzysztofdarek, wklej ten log na Forum.
  • #11 3902634
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    No wrzuciłem tam i wszystko było ok tylko tylko brakowało jakiegoś sp do internet explorer.
  • REKLAMA
  • #13 3902741
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    krzysztofdarek napisał:
    czy mogę jakoś sprawdzić czy zasilacz jest dobry nie wymieniając go

W tym celu należy zmierzyć MIERNIKIEM napięcia podawane przez zasilacz.
  • #14 3903931
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem zasilacz i jest dobry, sprawdzę jeszcze kartę graficzną jak kolega Turbo92 radzi ,ale wszyscy mi mówią że to płyta główna.
  • #15 3903988
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ostatnio kolega miał ciągle zwisy komputera nawet jak go nie obciążał za bardzo. Winne były sterowniki od karty graficznej. Kiedyś też miałem taki przypadek... Zasilacz spowodował mi przepięcie (poszedł z niego dymek) I kondensatory razem z nim - R.I.P.

Mówisz że ten koleś chyba Ci dał standardowe ustawienia BIOS-u... No to jeśli nie masz pewności to daj te optymalne!!
  • #16 3904598
    krzysztofdarek
    Poziom 11  
    Już dałem te optymalne i nic , a sterowników nawet nie zdążyłem wgrać i już się wieszał.
    Dzisiaj wyciągnąłem na 20 min baterie żeby zresetować biosa i teraz nawet nie chce się uruchomić system.
    Gdy uruchamiam pokazuje że wykrył dysk, CD-rom, a potem na następnym tle jest napisane "disk failure ...." tak jak by źle zworkę włożył.
  • #17 3904751
    Turbo92
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Po wyciągnięciu baterii proponuję znów wczytać optymalne ustawienia BIOS-u. A zresztą od resetu CMOS jest zwora na płycie. I patrzyłeś na kondensatory? Ja miałem napuchnięte w okolicy slotów PCI
  • #18 4020560
    BASS_MAN
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.
    A ja np. mam też napompowanych kilka kondensatorów.
    Po wymianie trochę pochodzą i się znowu pompują.

Nie jest to odosobniony przypadek bo na Allegro widziałem jak ludzie sprzedają te same płyty z napompowanymi tymi samymi kondensatorami.
    Płyta to Soltek 85ERV2.

Też mam problemy z wieszaniem komputera. Ale przeważnie wtedy gdy nagrywam jakiś film tunerem tv. Czasami nagrwa 5 godzin i się nie zatnie a czasami zatnie się już po paru minutach lub po 30 minutach. Różnie to bywa.
    No i zawiesza się też przy nagrywaniu płyt DVD programem NERO.

I jest podobnie raz się zawiesi po minucie czasami w połowie nagrywania a czasami sie nie zawiesi.

Czy ktoś wie co to może być?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem Pentium 4 2,4 GHz, 256 MB RAM, dyskiem 40 GB i kartą graficzną GeForce 4 MX 64 MB zaczął się zawieszać po instalacji internetu bezprzewodowego. Problem pojawił się po około dwóch tygodniach użytkowania, a komputer działał poprawnie tylko w trybie awaryjnym. Po formacie i braku instalacji sterowników zawieszanie nadal występowało. Sprawdzono obecność wirusów bez wykrycia zagrożeń. Wymontowanie karty bezprzewodowej nie rozwiązało problemu. Testy pamięci RAM programem MemTest nie wykazały błędów, a wymiana pamięci również nie pomogła. Zasilacz został sprawdzony miernikiem i uznany za sprawny. Podejrzewano uszkodzenie płyty głównej, zwłaszcza kondensatorów, które mogą być napuchnięte, co jest częstą przyczyną zawieszeń. Reset BIOS-u przez wyjęcie baterii CMOS spowodował błąd wykrywania dysku ("disk failure"), co może wskazywać na nieprawidłowe ustawienia zworki lub uszkodzenie płyty głównej. Zalecane jest sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, chłodzenia i sterowników karty graficznej oraz przywrócenie optymalnych ustawień BIOS-u. Wskazano również możliwość uszkodzenia karty graficznej lub konieczność wymiany zasilacza na markowy model. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia systemu Linux jako alternatywy. Jeden z użytkowników opisał podobne problemy z napuchniętymi kondensatorami na płycie Soltek 85ERV2, które powodowały niestabilność podczas nagrywania filmów i płyt DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA