Witam
Zamierzam trochę pobawić się moim Audi, mianowicie zbudować jakiś komputerek z funkcjami m.in.:
- pomiar zużycia paliwa, prędkości, temperatur i czego się tylko da (z wykresami, bargrafami itd)
- domykanie szyb
- alarm, od nowa sterownik centralnego zamka
- automatyczne zapalanie i gaszenie świateł
- jakiś czujnik cofania
1. Czy macie może jakieś materiały pomocne do budowy takiego komputerka albo doświadczenia w budowie takich komputerków?
Np. skąd wziąć sygnał przebytej drogi, schemat instalacji elektrycznej itd.
2. Chcę poeksperymentować z ogranicznikiem zużycia paliwa (odcięcie wtrysku kiedy samochód spala powyżej zadanej wartości z możliwością ustawienia prędkości przy jakiej zaczyna działać, np. od 30km/h, żeby można było normalnie ruszyć).
Czy takie "chałupnicze" odcinanie wtrysku jest bezpieczne dla silnika? I kolejne pytanie - jak to zrobić? Wpiąć się tam z jakimś darlingtonem czy co?
3. Może zastąpię zegary wyświetlaczami 320x240
Jak skończę to wrzucę zdjęcia
Dodano po 20 [minuty]:
Wpadłem jeszcze na taki pomysł:
Można by zrobić funkcję szybkiego ruszania, taką jak w nowym BMW M5.
Działa ona mniej więcej tak:
1. uruchamiamy silnik, wrzucamy I bieg, wciskamy gaz w podłogę
2. komputer odcina wtrysk paliwa przy chyba 4000 RPM
3. puszczamy sprzęgło (teoretycznie mamy cały czas te same obroty)
4. po ok. 2 sekundach odcięcie paliwa się wyłącza i silnik pracuje normalnie (odcięcie wtrysku ok 8000 RPM)
Trzeba by tylko dostosować obroty przy jakich się załącza odcięcie paliwa do samochodu/silnika, np. 3500 RPM / 5500 RPM
Zamierzam trochę pobawić się moim Audi, mianowicie zbudować jakiś komputerek z funkcjami m.in.:
- pomiar zużycia paliwa, prędkości, temperatur i czego się tylko da (z wykresami, bargrafami itd)
- domykanie szyb
- alarm, od nowa sterownik centralnego zamka
- automatyczne zapalanie i gaszenie świateł
- jakiś czujnik cofania
1. Czy macie może jakieś materiały pomocne do budowy takiego komputerka albo doświadczenia w budowie takich komputerków?
Np. skąd wziąć sygnał przebytej drogi, schemat instalacji elektrycznej itd.
2. Chcę poeksperymentować z ogranicznikiem zużycia paliwa (odcięcie wtrysku kiedy samochód spala powyżej zadanej wartości z możliwością ustawienia prędkości przy jakiej zaczyna działać, np. od 30km/h, żeby można było normalnie ruszyć).
Czy takie "chałupnicze" odcinanie wtrysku jest bezpieczne dla silnika? I kolejne pytanie - jak to zrobić? Wpiąć się tam z jakimś darlingtonem czy co?
3. Może zastąpię zegary wyświetlaczami 320x240
Dodano po 20 [minuty]:
Wpadłem jeszcze na taki pomysł:
Można by zrobić funkcję szybkiego ruszania, taką jak w nowym BMW M5.
Działa ona mniej więcej tak:
1. uruchamiamy silnik, wrzucamy I bieg, wciskamy gaz w podłogę
2. komputer odcina wtrysk paliwa przy chyba 4000 RPM
3. puszczamy sprzęgło (teoretycznie mamy cały czas te same obroty)
4. po ok. 2 sekundach odcięcie paliwa się wyłącza i silnik pracuje normalnie (odcięcie wtrysku ok 8000 RPM)
Trzeba by tylko dostosować obroty przy jakich się załącza odcięcie paliwa do samochodu/silnika, np. 3500 RPM / 5500 RPM