logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakiego przewodu użyć do anteny półfalowej CB 2x5.5m? Drut czy linka?

7grafii 20 Maj 2007 10:20 3709 6
REKLAMA
  • #1 3902682
    7grafii
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Witam!Mam pytanie;Chciałem zrobić prostą antenę do CB-radia typu "kablówka".Mam to byc antena pół falowa,czyli 2*5.5m.Jakiego użyć przewodu do tego celu?O jakim przekroju?Drut,linka?
    Pzdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3902705
    djztaurus
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Do CB do podłączenia wykorzystuje sie kable 50 ohm RG58 (nie wiem czy o to dokładnie pytałes:)
  • REKLAMA
  • #3 3902806
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 3902935
    7grafii
    Poziom 16  
    nie chodziło mi o RG 58, tylko o drut lub plecionkę z której najlepiej by było wykonać tę antenę, ale dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3903159
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    7garfii
    Najprostszą anteną i zajmującą naj mniej miejsca w bagażniku lub na łódce jest oczywiście antena typu DIPOL.

Przedewszystkim wymiary anteny to dwa ramiona w linii prostej po 2,55m (255cm) każde. (300/f*0,93/4= 2,55m)

Możesz zasilać tego dipola bezpośrednio z kabla koncentrycznego 75Ω lub 50Ω bez stosowania symetryzatorów. Wynikłe z tego podłączenia nie dopasowania WFS-u , są przy pracy terenowej do pominięcia i nie warto sie nimi przejmować.

Jeżeli używać będziesz kabla koncentrycznego od TV 75Ω to możesz zastosować dowolną długość tego kabla pomiędzy anteną a nadajnikiem. Przy kablu 50Ω wymiar już nie jest taki oczywisty, ale jeżeli zachowasz wycinek kabla 50Ω w zależności jak 300/f*k/2 i wykorzystasz jego wielokrotności całkowite , to będzie poprostu OK.

f to częstotliowść w MHz (CB środ. to 27,120MHz)
    k to współczynnik skrócenia (dla RG58 i kabla TV przyjmujemy k=0,66)
    wynik podany będzie w metrach.

Materiał na promienniki dipola są obojętne. Ważne aby był to przewodnik. Najlepiej z praktyki to linka miedziana o średnicy około 3mm , wystarczy.

Pozdrawiam.
  • #7 3903194
    7grafii
    Poziom 16  
    Jasne.Właśnie o to mi chodziło.Dzięki za odpowiedż.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru przewodu do wykonania anteny półfalowej CB o długości dwóch ramion po 5,5 m. Najczęściej stosowanym kablem do podłączenia CB jest kabel koncentryczny 50 Ω typu RG58, jednak pytanie dotyczyło materiału na promienniki anteny – drutu czy linki oraz ich przekroju. Zalecane jest wykonanie dipola półfalowego o ramionach długości około 2,55 m każdy, obliczonych według wzoru uwzględniającego częstotliwość pracy (około 27,12 MHz) i współczynnik skrócenia kabla (k=0,66 dla RG58 i kabla TV). Dipol można zasilać bezpośrednio kablem koncentrycznym 50 Ω lub 75 Ω bez konieczności stosowania symetryzatora, a niedopasowania fal stojących (WFS) są w praktyce terenowej pomijalne. Materiał na promienniki powinien być przewodnikiem o odpowiednim przekroju, jednak szczegółowe zalecenia dotyczące wyboru drutu lub linki nie zostały jednoznacznie określone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA