logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obwód do policzenia. Czy mógłby ktoś obliczyć?

BoBi1234 20 Maj 2007 16:05 2291 12
  • #1 3903640
    BoBi1234
    Poziom 10  
    Moglby mi ktos policzyc obowd 1.5 z http://fxp.republika.pl/Obwody1.jpg najlepiej tak mniej wiecej rozpisane zebym widzial co pokolei :) ale niekoniecznie :) AHA za NR przyjac 1 :)
  • #2 3903712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3903743
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    BoBi1234 napisał:
    Moglby mi ktos policzyc obowd 1.5 z http://fxp.republika.pl/Obwody1.jpg najlepiej tak mniej wiecej rozpisane zebym widzial co pokolei :) ale niekoniecznie :) AHA za NR przyjac 1 :)

zaraz, zaraz, a kto to chodzi do szkoły, ja czy Ty?
    Przecież to tylko trochę pracy, ponieważ zadań jest kilkanaście, ale stopień ich trudności żadem, jeśli znane są Tobie Metody Rozwiązywania Obwodów Elektrycznych prz wymuszeniu sinusoidalnym.

Najpierw pokaż tu, co sam potrafisz, a wtedy możemy ewentualnie Tobie pomóc.

Apel do ewentualnych chcących rozwiązać te zadania i je tu zamieścić: Nie karmić lenia...

Pozdrawiam
  • #4 3903758
    BoBi1234
    Poziom 10  
    Potrzebuje to na jutrzejsze kolokwium ;] tzn musze sie upewnic czy dobrze to licze :) a problem mam z tym e^iles tam j . ogolnie nie lubie liczyc na zespolonych bo nigdy ich nie zrozumialem do konca
    http://www.fxp.republika.pl/1.5.JPG
  • #5 3903782
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    BoBi1234 napisał:
    Potrzebuje to na jutrzejsze kolokwium ;] tzn musze sie upewnic czy dobrze to licze :) a problem mam z tym e^iles tam j . ogolnie nie lubie liczyc na zespolonych bo nigdy ich nie zrozumialem do konca
    http://www.fxp.republika.pl/1.5.JPG

Kolego, znamy, tę powiastkę, znamy...
    Pokaż więc tu, jak sam to zadanie rozwiązałeś.
    Natomiast skoro, jak sam napisałeś, "...nie lubie liczyc na zespolonych..." to lepiej już teraz zmienić Szkołę, czy Uczelnię... toć to podstawowe narzędzie do analiz teoretycznych dla przyszłego elektryka, czy elektronika.

Wszak ongiś nasz były P. usłyszał od Roniego: "Nie lubisz..., nie szkodzi, możesz nie jeść..."
    Przymusu nie ma...

Pozdrawiam
  • #6 3903790
    BoBi1234
    Poziom 10  
    Nie zauwazylem tej odpowiedzi :P
    Cytat:

Policzylem sobie:
    j$$\omega$$L=3,770j,
    1/j$$\omega$$C1=-265,258j,
    1/j$$\omega$$C2=-765,774j

ulozylem z tego maciez
    100-261.488j || -100
    -100 || 150-795.774j

I maciez pradowa (tego nie jestem wcale pewny)
    -88.03+146.552j
    31.97+146.552j

Po wymnozeniu prady oczkowe wynosza
    pierwsze oczko=0.131-0.402j
    drugie oczko=-0.119+0.079j

dalej nie liczylem bo nie jestem pewny wynikow :)

PS:nie jestem na elektronice :)
  • #7 3903871
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    BoBi1234 napisał:
    Nie zauwazylem tej odpowiedzi :P
    Cytat:

Policzylem sobie:
    j$$\omega$$L=3,770j,
    1/j$$\omega$$C1=-265,258j,
    1/j$$\omega$$C2=-765,774j

ulozylem z tego maciez
    100-261.488j || -100
    -100 || 150-795.774j

I maciez pradowa (tego nie jestem wcale pewny)
    -88.03+146.552j
    31.97+146.552j

Po wymnozeniu prady oczkowe wynosza
    pierwsze oczko=0.131-0.402j
    drugie oczko=-0.119+0.079j

dalej nie liczylem bo nie jestem pewny wynikow :)

PS:nie jestem na elektronice :)

Nic z tego zapisu nie rozumiem, ponieważ nie podałeś ogólnego zapisu równań dla tego obwodu wynikających z Praw Kirchhoffa (lub Metod na nich opartych), a wynikających ze schematu obwodu.
    W analizę w stecz nie mam zamiaru zabawiać się i dochodzić; co autor chciał przez to powiedzieć...
    Poza tym, to wielkości fizyczne mają swoje jednostki i należy je tu (z legalnego Układu Jednostek SI) podawać.
    Liczba jednostek wielkości fizycznej, ale bez podania jednostek, jest, jak dla mnie, nic nie warta.
    Elekryka, elektronika, czy jeszcze inny kierunek, to nieważne, ale skoro dają takie zadania (i jest stosowny przedmiot) to nie po to by "gnębić" delikwenta (dość powszechne mniemanie studiujących, którzy "wiedzą lepiej" od nauczających... ).

Pozdrawiam
  • #8 3903940
    BoBi1234
    Poziom 10  
    Dobrze teraz postaram sie opisac to dosc dokladnie,

Metoda jaka chcem wykorzystac to metoda prądow oczkowych, oznaczylem kierunek w oczkach zgodnie z ruchem wskazuwek zegara

jwL1=3.770j [Ω]
    1/jwC1=-265.258j [Ω]
    1/jwC2=-795,744j [Ω]

Maciez A=
    | R3+jwL1+1/jwC1   ||   -R3 |
    | -R3   ||    R3+R2+1/jwC2 |

Maciez B=
    | E1 - E3 |
    | E3 +E2 |

Maciez prądów oczkowych C=
    | I1 |
    | I2 |

C=A^-1*B

mam nadzieje ze to o to wszystko chodzilo ....

Ps. Nie twierdze ze to jest aby mnie meczyc zauwazylem tylko ze nie jestem na elektronice a ogolnie takie rzeczy moze nie tyle co mnie ciekawia o ile mnie nie nudza jak wiekszosc ludzi z mojego roku i kierunku ... niestety o ile z pradem stalym nie zadnych mam problemow to z harmonicznym juz zaczynaja sie schody
  • #9 3903951
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    Kolego, wyraźnie napisałem: równania dla ogólnych danych, a wynikające z Praw Kirchhoffa...

Pozdrawiam
  • #10 3903979
    BoBi1234
    Poziom 10  
    No wlasnie nigdzie nie moge znalesc takich rownan jedyne co mam to ze w maciezy A na glownej przekatnej sa sumy impedancji w oczkach a poza glowna przekatna wartosci impedancji miedzy oczkami .....
  • #11 3904165
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    BoBi1234 napisał:
    No wlasnie nigdzie nie moge znalesc takich rownan jedyne co mam to ze w maciezy A na glownej przekatnej sa sumy impedancji w oczkach a poza glowna przekatna wartosci impedancji miedzy oczkami .....

wobec tego, proszę sobie wymnożyć zapis macierzowy, na ogólnych danych, i będą ogólne równania wynikające z MPO (Metody Prądów Oczkowych) dla tego, konkretnego, obwodu.
    Przecież ich konstrukcja nie różni się od zapisu przy prądzie stałym, a jedyną różnicą jest tu zastosowanie Metody Symbolicznej (liczb zespolonych) dla rozwiązywania obwodów prądu przemiennego przy wymuszeniach harmonicznych o tej samej częstotliwości.

To cóż to za "szkółka", skoro Podstawowe Prawa Elektrotechniki, są, co widać, w pogardzie, a uczenie przypomina mi przyuczanie cyborga...

Pozdrawiam
  • #12 3904902
    BoBi1234
    Poziom 10  
    Konstrukcja sie nie różni lecz chcialem aby ktos sprawdzil moje obliczenia i ogolnie algorytm postepowania .....
    Mam teraz jeszcze jedno pytanie w przykladzie 1.6 mam polaczone rownolegle cewke i kondensator i nie wiem jak obliczyc indukcyjnosc zastepcza, wiem ze Cz=C1+C2 - przy polaczeniu rownoleglym lecz teraz w momencie gdy mam wstawic do maciezy uzywajac wzorow "jwL" dla cewki i "1/jwC" dla kondensatora zmienia sie jednostka na omy wiec wedlug jakiego wzoru policzyc zastepcza indukcyjnosc, a moze nalezy wczesniej policzyc zastepcza a potem uzyc ktoregos z tych dwoch wzorow ( "jwL" 1/jwC" )
  • #13 3905223
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    i zapisu równań o których wcześniej dopominałem się nadal nie ma.
    Przecież rozpisanie zapisu macierzowego:
    ||Z||•||I|| = ||E||,
    pozwoliłoby to tu coś zrozumieć i podyskutować, ponieważ niekoniecznie Metoda Macierzowa do rozwiązania tego układu równań drugiego stopnia jest najlepsza, są jeszcze inne, jak; Metoda Eliminacji Gaussa, czy Metoda Wyznaczników (Wzory Cramera), ale do tego wszystkiego potrzebny jest jawny zapis równań, a nie algorytm właściwy dla cyborga.
    Natomiast Metoda Prądów Oczkowych (MPO), wcale dla tego obwodu nie jest optymalną, przecież wykorzystując Metodę Potencjałów Węzłowych (MPW) wystarczyłoby napisać (i rozwiązać) tylko jedno równanie.
    I jak patrzę na wszystkie (podane tam) schematy, to właśnie MPW, byłaby tu optymalną, ale do tego potrzeba choć minimalnej wiedzy z Topologii Obwodów Elektrycznych, która daje odpowiedź (na podstawie znajomości ilości węzłów, gałęzi i rodzaju wymuszeń) na to, ile niezależnych równań (układ oznaczony) na daną Metodę należy napisać, by dany obwód rozwiązać.
    Bez tej wiedzy, to będzie kiepskie rzemiosło, gdzie MPO będzie dobra na wszystko, ale czy optymalna?

BoBi1234 napisał:
    Konstrukcja sie nie różni lecz chcialem aby ktos sprawdzil moje obliczenia i ogolnie algorytm postepowania .....

Aby sprawdzić, to trzeba znać sposób myślenia, to można poznać, kiedy widzi się zapis równania (równań) i na ogólnych danych, napisanych na podstawie schematu obwodu elektrycznego.
    Natomiast zapis macierzowy (który często niewiadomo skąd wziął się) jest jednym (zobacz wyżej), choć niejedynym, z narzędzi (matematycznych) do osiągnięcia celu, ale czy zawsze optymalnym?

BoBi1234 napisał:
    Mam teraz jeszcze jedno pytanie w przykladzie 1.6 mam polaczone rownolegle cewke i kondensator i nie wiem jak obliczyc indukcyjnosc zastepcza, wiem ze Cz=C1+C2 - przy polaczeniu rownoleglym lecz teraz w momencie gdy mam wstawic do maciezy uzywajac wzorow "jwL" dla cewki i "1/jwC" dla kondensatora zmienia sie jednostka na omy wiec wedlug jakiego wzoru policzyc zastepcza indukcyjnosc, a moze nalezy wczesniej policzyc zastepcza a potem uzyc ktoregos z tych dwoch wzorow ( "jwL" 1/jwC" )

Taaa... i cała prawda o Twojej wiedzy (czyt. niewiedzy) w tej materii tu została obnażona...
    Toć tu nie ma właściwie o co pytać, jeśli zna się pojęcie impedancji Z dwójnika, który jest włączony pomiędzy źródło E3, a górny węzeł.
    Mamy więc:
    1/Z = 1/(j•ω•L3) + 1/[1/(j•ω•C3)] , czyli połączenie równoległe dwóch gałęzi - impedacji (a właściwie tu tylko ich składowych biernych, czyli reaktancji), gdzie dodawanie jest możliwe, ale jako ich odwrotności, czyli dodawania admitancji, a stąd;
    Z = 1/{1/(j•ω•L3) + 1/[1/(j•ω•C3)]} = {(j•ω•L3)•[1/(j•ω•C3)]}/[j•ω•L3 + 1/(j•ω•C3)] = R + j•X, to w zapisie ogólnym, choć tu, w tym przypadku; R =0.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy obliczenia obwodu elektrycznego zadanego na podstawie schematu dostępnego pod linkiem, z wykorzystaniem metody prądów oczkowych (MPO) w analizie obwodów prądu przemiennego. Autor prosi o weryfikację swoich obliczeń impedancji elementów (cewka, kondensatory) oraz macierzy prądów oczkowych, a także o pomoc w rozpisaniu kroków obliczeniowych. W odpowiedziach podkreślono konieczność znajomości podstawowych praw Kirchhoffa i prawidłowego zapisu równań obwodu, wskazując na potrzebę podania jednostek fizycznych oraz ogólnego zapisu równań macierzowych. Zasugerowano, że metoda potencjałów węzłowych (MPW) może być bardziej optymalna dla tego typu obwodów. Poruszono także problem obliczania zastępczej indukcyjności dla połączenia równoległego cewki i kondensatora, zwracając uwagę na różnice w jednostkach impedancji dla elementów indukcyjnych i pojemnościowych. Wskazano, że analiza obwodów prądu przemiennego wymaga stosowania liczb zespolonych i znajomości metod rozwiązywania równań macierzowych, takich jak eliminacja Gaussa czy wzory Cramera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA