logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz mógł spalić procesor i płytę główną?

kubagert 17 Paź 2003 14:10 1560 5
REKLAMA
  • #1 364722
    kubagert
    Poziom 14  
    Przyszedl do mnie znajomy z usterka kompa.
    Powiedzial, ze go wlaczyl, cdrom zaczal sie szybko krecic, cos zasmierdzialo i wylaczym kompa. Rozebralem obudowe. Pierwsze podejrzenia padly na zasilacz. Rozkrecilem go, i od razu zauwazylem miejsce w ktorym mogla nastapic awaria (spalone elementy). Polecilem kupno nowego zasilacza oraz stwierdzilem, ze skoro sie cos zjaralo w zasilaczu to mogla tez pasc plyta glowna.
    Znajomy kupil zasilacz, podlaczylem go, uruchamiam kompa.

Plyta nie dziala. Wiec odlaczam wszystko co sie da, i znowu zalaczam (komp powinien pipnac kilka razy gdy brakuje ramu, grafy, itp).

No wiec zostala tylko plyta i procek. Jak myslicie, czy ten proc jest spalony??

Widac wyrazne przebarwienie tak jakby sie zarabiscie mocno zagrzal i "wyplynal".

Czy jest to mozliwe aby zasilacz spalil reszte elektroniki w kompie??

Pozdrawiam
    kubagert
    Załączniki:
    • Czy zasilacz mógł spalić procesor i płytę główną? duron.jpg (201.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 364739
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Oczywiście, że jest to możliwe.Ostatnio miałem do czynienia z komputerem, którego zasilacz uszkodził dwa dyski twarde, a na płycie głównej ładnie spuchły elektrolity.
  • REKLAMA
  • #3 364766
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Ja osobiście spotkałem sie z przypadkiem że z człego kompa po uszkodzeniu zasilacza spaliło się prawie wszystko, pozostały tylko pamięci, grafika i muza. Poszły dyski, dvd, nagrywarka, flop, płyta i procek.
  • REKLAMA
  • #4 364771
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    A jaki był poprzedni zasilacz. L&C235 :?:
    One miały to do siebie że jak pdały to prawie zawsze padało wszystko oprócz FDD.
  • REKLAMA
  • #5 364774
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Proc ktory jest na zdjeciu wyglada na spalony....:(
    Slabej jakosci zasilacze ATX potrafia nawet spalic niemal calego kompa nawet na wylaczonym kompie..mojemu kuzynowi zostala tylko nagrywarka, reszta poszla z dymem
  • #6 364784
    JmL(TM)
    Poziom 24  
    Ocena: 12
    Ach ta masowka :evil: Najlepiej byloby kupic zasialacz osobno, jednak ich ceny sa odstraszajace, ale jakosc w porowaniniu z tymi, ktore sa razem z obudowa... :D

A co na to producenci tych zasilaczy jesli po usterce takiego produktu pochodzacego od nich "rozwala" nam pol kompa? Najzwyczajniej maja nas w du..e :evil: mimo tego, ze to ich zasilacz tak zdewastowal nam wnetrze komutera!
REKLAMA