logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1020 - Dziurawe linie na papierze kredowym 115g/m2, jak poprawić jakość?

@l3x 16 Lip 2006 13:48 1918 9
REKLAMA
  • #1 2824573
    @l3x
    Poziom 2  
    Witam szanownych forumowiczów. Kilka dni temu zakupiłem w/w drukarkę (fabrycznie nowa). Miała ona być pomocna głównie w celu wykonywania płytek drukowanych metodą „żelazkową”. Ale niestety jakość wydruków odbiega od moich oczekiwań.
    Problem zobrazowałem na załączonym rysunku (ze względu na brak skanera obrazy wykonałem w programie graficznym :-) ).
    Problem uwidacznia się głównie na papierze kredowym (Unipap – papier do prac dyplomowych 115g/m2) , w mniejszym stopniu jest widoczny na zwykłym papierze (niebieski PolLux).
    Defekty pojawiają się tylko na odcinkach poziomych (nie pokrywają się w pionie, są raczej losowe, ale da się zauważyć pewną prawidłowość). Mgiełki pod “przerwaniami” dobrze trzymają się papieru.
    Podejrzewam, że problem tkwi w utrwalaniu (ale mogę się mylić, bo specjalistą od laserówek nie jestem), ponieważ przy zmianie preferencji wydruku na “papier ciężki” lub “papier dokumentowy” zauważam zmniejszenie ilości błędów.
    Po dwóch dniach od zakupu poszedłem z drukarką do sklepu, facet popatrzył na wydruki i nic nie mówiąc wymienił drukarkę na nową :) – pewnie znał się na drukarkach tyle co ja , ale niestety problem istnieje nadal.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2824604
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    posiadam taka sama drukarke i nie wystepuja takowe problemy wiec albo trafiles na wadliwa serie drukarki(beben toner piec ) albo papier jest do tylka stawiam na zla drukarke .
  • REKLAMA
  • #3 2826498
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Podmień wkład i po sprawie ! powinno pomóc. Faktem jest że nie na wszystkich grubych papierach działają poprawnie. Ale to laser... i HP...

C.
  • REKLAMA
  • #4 2827569
    @l3x
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj byłem w trzech serwisach drukarek, powiedzieli że pierwszy raz coś takiego widzą i nie mają pojęcia co może być przyczyną. Widocznie tylko ja mam takiego pecha :(
  • REKLAMA
  • #5 3832052
    X_man
    Poziom 12  
    Witam! Mam drukarkę LJ1020 i ostatnio zaczęła mi brudzić wydruki przy czym zaczernienie wydruków jest jeszcze w miarę. Co może być powodem takiego zachowania drukarki bęben OPC czy może coś innego ??? Toner regenerowałem już 2 razy.
    Załączniki:
    • HP LJ 1020 - Dziurawe linie na papierze kredowym 115g/m2, jak poprawić jakość? wydruk.JPG (19.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3833460
    pointp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    X-man, do wymiany kartridż, lub regeneracja kartridża poprzez wymianę bębena i listwy, np. www.agawa.pl
  • #7 3834743
    X_man
    Poziom 12  
    a nie wystarczy wymiana samego bębna??? trzeba też listwę???
  • #8 3834953
    wigwam

Poziom 15  
    @l3x - przypuszczalnie miałeś folię fusera z dziurkami, np. po piasku który dostał się do drukarki. Fajnie, że wymienili od ręki, gratuluję.
    X-man - masz przetarty bęben. W tej drukarce bębny wytrzymują najwyżej dwa cykle, potem trzeba je wymieniać. Wymiana listwy zbierającej jest wskazana, ale nie konieczna. Dopóki nie brudzi, możesz jechać na starej. Powodzenia
    Konto firmowe:
    LH Serwis Komputerowy
    Wyszyńskiego 2/1 lok. 109, Białystok, 15-888 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lasthope.com.pl
  • #9 3840305
    copyman
    Ocena: 834
    [quote="wigwam"]@l3x - przypuszczalnie miałeś folię fusera z dziurkami, np. po piasku który dostał się do drukarki. Fajnie, że wymienili od ręki, gratuluję.

Niestety coś się dzieje z nowymi 1018/1020 i oryginalne tonery startowe brudzą, sypią lub powielają tekst. Problem znika po wymianie wkładu. Spróbuj wymienić wkład lub podmień z innej gdzie nie ma tego problemu. Kiedyś do zakupu nowego wkładu mobilizowała mała ilość tonera ... szkoda że teraz ma mobilizować ich słaba jakość :-( Szkoda , bo to fajne drukarki a jak opinia pójdzie to sprzedaż spadnie (nawet pomimo obniżki cen - widziałem po 330 brutto!)

C.
  • #10 3863553
    krystian k
    Ocena: 83
    fabryczna wada kartridźa z tonerem .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nową drukarkę HP LaserJet 1020 i zauważa defekty w postaci dziurawych linii na papierze kredowym 115g/m2, szczególnie na poziomych odcinkach wydruku. Problem jest mniej widoczny na zwykłym papierze. Podejrzewa, że przyczyną jest niewłaściwe utrwalanie tonera. Inni użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z wadliwego kartridża lub bębna, a także z fabrycznych wad startowych tonerów w modelach 1018/1020. Zalecane jest podmiana lub regeneracja kartridża, wymiana bębna OPC oraz ewentualnie listwy zbierającej. Wskazuje się, że oryginalne tonery startowe mogą powodować brudzenie i powielanie tekstu, a problem znika po wymianie wkładu. Niektórzy sugerują, że papier kredowy może nie być optymalny dla tej drukarki laserowej. Serwisy drukarek nie potrafiły jednoznacznie zdiagnozować problemu, co wskazuje na możliwą wadę fabryczną lub specyficzne uszkodzenie mechaniczne, np. folii fusera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA