Laboratorium dotyczyło podstawowej metody powiaru impedancji wejsciowej i wyjściowej układu czwórnika.
Układem jest wzmacniacz napięcia z układem wzmacniacza operacyjnego uA741.
Bardzo proszę o podpowiedź:
Jaka będzie wartość napięcia na wyjściu wzmacniacza gdy napięcie wejścia Uwej = 20 mV oraz:
1) brak obciążenia na wyjściu układu,
2) uklad pracuje z dopasowanym obciążeniem impedancyjnym,
3) układ pracuje z obciążeniem impedancyjnym Zobc = 2 ohm
Jak obliczać moc wydzielaną na obciążeniu badanego wzmacniacza przy dopasowaniu impedancyjnym wyjścia?
Mam jeszcze do tego dwa pytania, przepraszam że tak duzo ale nie wiem jak to ruszyć więc podam też:
Wyznaczyć wzór na moc wydzielaną na obcążeniu dołączonym do źródła napięcia o wartości U i rezystancji wewnętrznej Rwe w funkcji rezystancji obciążenia Robc.
Kiedy na obciążeniu wydzielana jest maksymalna moc? Wyznaczyć maksimum funkcji mocy wydzielonej na obciążeniu.
Niestety nie ma tego w skrypcie więc proszę was o pomoc. dzięki
Układem jest wzmacniacz napięcia z układem wzmacniacza operacyjnego uA741.
Bardzo proszę o podpowiedź:
Jaka będzie wartość napięcia na wyjściu wzmacniacza gdy napięcie wejścia Uwej = 20 mV oraz:
1) brak obciążenia na wyjściu układu,
2) uklad pracuje z dopasowanym obciążeniem impedancyjnym,
3) układ pracuje z obciążeniem impedancyjnym Zobc = 2 ohm
Jak obliczać moc wydzielaną na obciążeniu badanego wzmacniacza przy dopasowaniu impedancyjnym wyjścia?
Mam jeszcze do tego dwa pytania, przepraszam że tak duzo ale nie wiem jak to ruszyć więc podam też:
Wyznaczyć wzór na moc wydzielaną na obcążeniu dołączonym do źródła napięcia o wartości U i rezystancji wewnętrznej Rwe w funkcji rezystancji obciążenia Robc.
Kiedy na obciążeniu wydzielana jest maksymalna moc? Wyznaczyć maksimum funkcji mocy wydzielonej na obciążeniu.
Niestety nie ma tego w skrypcie więc proszę was o pomoc. dzięki