logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić?

Zlad Kopcirurka! 22 Maj 2007 10:16 2609 6
REKLAMA
  • #1 3909020
    Zlad Kopcirurka!
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    wiam,
    nie wiem czy w dobrym miejscu zrobiłem tyemat jak coś to przenieść proszę

otóż nie działa w tych organach nuta B we wszystkich oktawach co powinienem spraqwdzić, co mogło sie tam zepsuć?

pozdrawiam, jestem w stanie dać zdjęcia tego sprzętu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3909272
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    niestety nie posiadam schematu, jezeli dobrze pamietam tam byla przelaczana klawiatura i sugerowal bym obejzenie zestykow pod klawiszami i polaczenia do generatora nuty B, to byl jeden generator o przelacznej wysokosci dzwieku dla roznych oktaw ale moge sie mylic dawno tam nie zagladalem. Skoro byl jeden generator to masz problem z nim albo zestykami kalwiatury.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3909339
    Zlad Kopcirurka!
    Poziom 13  
    styki są raczej ok sprawdziłem wszystkie nawet jak sie wciska B to słychać stuknięcie we wzmacniaczu a w najwyższa B nawet piszczy ale za wysoko i nie tą nutę

w załączniku są zdjęcia tego czegoś i częśći która podejrzewam ze jest generatorem
    Załączniki:
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531199.JPG (151.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531198.JPG (159.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531197.JPG (109.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3909740
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    ten stuk to druga para zestykow ktora wyzwala filtr/obwiednie jednoczesnie wycinajac trzaski zestykow, tyle ze nieodzywa sie generator.
    Jak usuniesz punkty to zajze do plikow.
    A generator jest przelaczany druga para zestykow i byc moze tylko ostatnie styki niekontaktuja ale to wyzwalanie idzie przez wszystkie oktawy po kolei, tzn. np. jak wciskasz klawisz b5 to nizsze oktawy maja te styki rozwarte i sygnal biegnie bez modyfikacji do generatora a wysokosc reguluje styk od b5 tyle ze prawdopodobnie ostatnie zestyki nie kontaktuja a moze oktawe wczesniej skoro najwyzsze b gra. Jaka jest jego historia i co sie stalo ze nie gra. Moze poprostu rozstroil sie generator i gra za wysoko.
  • #5 3909866
    Zlad Kopcirurka!
    Poziom 13  
    na każdej płytce takiej jak ostatnie zdjęcie są po dwie nutki wyryte pół płytki to chyba jedna nuta na tej własnie zaznaczonej na zielono jest wyryte H

stroiłem tym pokrętłem w cewce na generatorze i reaguje ten najwyższy dźwięk ale i tak zawysoko dalej jest
    Załączniki:
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531207.JPG (183.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531206.JPG (185.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531202.JPG (194.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Unitra B1 - nie działa nuta B we wszystkich oktawach, co sprawdzić? SD531200.JPG (188.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3912295
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    z tego co widze to styki moga byc w zlym stanie sporo tam tlenkow i innych oznak utleniania / korozji, prawdopodobnie stal w jakiejs piwnicy czy wilgotnym miejscu.
    Z tego co widze to jest 6 identycznych plytek z generatorami a na kazdej po "2" generatory. A dokladniej po grupie generatorow. Na tej plytce B/H jak ja oznaczyles masz generatory odpowiedzialne za za ostatnie 2 nuty w oktawie. Skoro styki sa OK to wyglada mi to na problem z zasilaniem calej plytki. Na kazdej polowie plytki masz 8 przewodow, po 2 do jednego dzwieku, prawdopodobnie jeden wyzwala=uruchamia generator a drugi to wyjscie dzwieku. Zobacz co na tych przewodach wystepuje w sprwanych generatorach i porownaj, wg. mnie na jednym bedzie sie pojawialo napiecie zalaczajace generator a na drugim przebieg prostokatny. Problem moze byc z wyzwalaniem generatora oraz z odbieraniem/dalszym przesylaniem dzwieku z generatora a dokladniej calej plytki.
    Wspominales o zlej wysokosci dzwieku, stawiam na problem z zasilaniem plytki generatorow jako ze wysokosc dzwieku tego generatora zalezy tez od napiecia zasilania, to dosc proste uklady tranzystorowe. Pomiez te napiecia i porownaj ze sprawnymi generatorami.
    Jeszcze jedno te male plytki dosc blisko klawiatury to komutacja klawiatury, powinno tam byc sporo diod i to one zapewniaja przelaczanie klawiszy. Pomierz je moze cos padlo.
    Daj znac jakie wyniki to pomyslimy dalej.
    Powodzenia
  • #7 3912991
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Może to pomoże!
    Pozdrawiam

. PRAWIDŁOWA KOLEJNOŚC POSTĘPOWANIA PRZY NAPRAWIE

Lokalizacje należy zawsze dokonywać według następującej zasady:
    • brak pojedynczego dźwięku przy istniejących dźwiękach obniżonych na oktawę – płytka kluczująca.
    • brak dźwięków w oktawach – generator.
    • brak kolejnych dźwięków w całej oktawie jednego chóru – układ filtrów płytki przedwzmacniacza danego chóru
    • brak dźwięków lub zniekształcenie w całym chórze – przedwzmacniacz.
    • brak dźwięków zniekształcenie w całej klawiaturze – wzmacniacz wyjściowy na płytce regestrowej tej klawiatury.

Podsumowanie tematu

✨ W organach Unitra B1 nie działa nuta B we wszystkich oktawach. Problem może dotyczyć generatora dźwięku B, który jest wspólny dla różnych oktaw i jest przełączany przez zestawy styków klawiatury. Stuki słyszane przy wciskaniu klawisza B to wyzwalanie filtru/obwiedni, a nie generatora. Możliwe przyczyny to uszkodzenie generatora, rozstrojenie częstotliwości (dźwięk jest za wysoki), złe styki lub problemy z zasilaniem płytek generatorów. Na płytkach znajdują się grupy generatorów odpowiedzialne za poszczególne nuty, a każda nuta ma po dwa przewody – wyzwalający generator i wyjściowy sygnał dźwiękowy. Zaleca się sprawdzenie styków, porównanie napięć i przebiegów na przewodach oraz kontrolę zasilania płytek. W przypadku braku dźwięku pojedynczej nuty należy najpierw sprawdzić płytkę kluczującą, a przy braku dźwięków w oktawach – generator. Dodatkowo wskazano, że korozja i utlenianie styków mogą pogarszać kontakt. Strojenie generatora odbywa się za pomocą pokrętła na cewce, jednak problem zbyt wysokiego tonu może wskazywać na rozstrojenie lub uszkodzenie generatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA