logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wizualizować dane z uP przez RS232 w VB6? Obsługa wielu zmiennych

Jacek1708 22 Maj 2007 14:56 3319 1
  • #1 3909851
    Jacek1708
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Na początku zaznaczam że jestem początkujący w zakresie pisania programów , a właściwie bardzo początkujący. Piszę co prawda programy dla uP w Bascomie, jednak to co chciałbym teraz zrobić jest dla mnie całkiem nowe. A mianowicie:
    Chcę zrobić wizualizację w PC procesów zachodzących podczas sterowania ogrzewaniem w domu /coś na kształt BMS/
    uP po wysłaniu odpowiedniej komendy będzie wysyłał po RS232 w ustalonej kolejności dane o temperaturze w 8 punktach, wysterowaniu zaworów itd ogółem około 30 zmiennych które mają być wyświetlane w oddzielnych "okienkach". Program na PC chciałbym napisać w VB6 bo taki program mam i jest on podobny do bascoma którego już trochę poznałem. Czytałem o kontrolkach MSComm i próbowałem analizować przykładowe programy napisane do obsługi RS232, ale przykłady te dotyczą tylko jednej zmiennej i umieszczania jej w jednym "okienku". Najlepiej gdyby była taka jak w bascomie instrukcja input zmienna a potem "okienko" = zmienna. Proszę o podpowiedź jak to zrobić . Czy w VB muszę deklarować zmienne których będę używał w programie? Może jakieś przykłady najlepiej po polsku z opisem co po kolei wykonać i co dana instrukcja oznacza
  • #2 3912221
    fojta
    Poziom 11  
    ja coś podobnego kombinuje w c++. Doszedłem do wniosków (nie wiem czy słusznych) że z poziomu PC należy wysłać znak np "pomiar1" a uC powinien odpowiedzieć na to odpowiednim pomiarem. później kolejno zapytanie o pomiar z poziomu PC i kolejna odpowiedź uC.

w sumie teoria mi sie sprawdza z drobnymi blędami :)) ale myśle że to kwestia dopracowania ... powodzenia
REKLAMA