logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie tranzystory komplementarne do zmostkowanych TDA2040?

dymek 18 Paź 2003 00:44 1758 11
REKLAMA
  • #1 365495
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    a ja mam takie sobie pytanko czy i jakie tranzystorki komplementarne mozna by bylo dodac na wyjsciu zmostkowanych 2 kostek TDA2040 bawilem sie juz z tranzystorkami w pojedynczej kostce ale czy w 2 zmostkowanych robi sie tak samo bo mi wydaje sie ze tak.
  • REKLAMA
  • #2 365504
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Nie wiem, czy to dobry pomysł. Lepiej będzie zastosować mocniejszą kostkę, niż do mostkowego wzmacniacza dodawać tranzystorki. Istnieje pewne ryzyko, że w takiej konfiguracji może dochodzić do wzbudzania, a zatem do palenia wzmacniacza.
    Pozdrawiam.
  • #3 365657
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    bardzo cieżko zbudowac sprawnie działającą jedną część wzmacniacza a co dopiero dwie. Stosuje się głównie BD911/912 (sądze że są tanie toteż dobre dla testowania)

http://klub.olga.pl/tremolo/Wzmacniacze/TDA2030A%20-%20BD911-912%20-%2035W.jpg#schemat- tu masz schemat pojedyńczej aplikacji 907/908 zamieniasz na 911/912 (sa mocniejsze), TDA 2030A = TDA 2040

co do mostka na tda2030 zamieściłem go tu: http://klub.olga.pl/tremolo/tematykanf.php?ad...lik=Wzmacniacze/200W%20-%20prosty.gif#schemat - ale nie mam żadnej gwarancji że ten układ rzeczywiście działa, w tym przypadku mamy przeciwzbudzeniowe układy pomiedzy zaadaptowanymi tranzystorami ..

w sumie lepiej będzie ta jak powiedział poprzednik - oprzeć się na innej kostce.. chyba że masz stosy tranzystorów i tda2040
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 365681
    konstruktor
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Nie rozumiem czemu akurat upierasz się przy tych kościach. Proponuje zbudować konstrukcję typowo tranzystorową. Koszt chyba będzie niższy a i efekt napewno lepszy. Nie ufam wzmacniaczom scalonym ( no może z wyjątkiem układów hybrydowych SANYO STKXXXX).
    Praca w układzie mostkowym też do mnie nie przemawia, to jest dobre do radia samochodowego. Ale to jest tylko moje zdanie, może się mylę.

Dostane zaraz kolejny punkcik. Uciekam coś sobie ściągnąć.

PZDR.
  • REKLAMA
  • #5 366500
    dymek
    Poziom 27  
    a ja powiem ze nie robie tego dlatego ze jestem pasjonatem wzmacniaczy scalonych lub mostkowania poprostu chce cos takiego zbudowac bo mi sie nudzi a mam akurat pod teka 4xTDA2040 i zdaje sie 8 x 2n3055.i wlasnie mam pytanko czy da rade dodac na wyjsciu te tranzystory ??niebardzo wiem jak sie dobiera tranzystorki te na wyjscie komplementarne czy ktos moglby mi podpowiedziec bo chce zbudowac ten wzmacniaczyk ale chce tez sie czegos nauczyc powiem tylko tak zrobilem mu juz stopien wejscowy na tranzystorku czyli takiego preampa juz mam ustalony poziom wejsciowy jest dobrze,działa teraz chce mu zapodać ten tda w mostku lub nie na 2 tymi tranzystorkami 2n3055 czy warto te czy lepiej tamte bdy??
  • #6 366530
    Nemo
    Poziom 31  
    Zdecydowanie lepiej BD911/BD912. Sam mam taki wzmacniacz i chodzi od kilku lat. 2N3055 to NPN, chyba nie ma do niego popularnego odpowiednika PNP. Może się mylę?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 366829
    dymek
    Poziom 27  
    mj2955a tio jest pnp dla 2n3055 tak twierdzi producent.no ale najpierw zrobie z tymi bd912 co mowisz a pozniej poeksperymentuje zobaczymy jak bedzie grało a tak sie zastanawiem czy na wyjsciu nie dac mosfetow ale hmmm to by chybA NIE ZDALO egzaminu
  • #8 366987
    Nemo
    Poziom 31  
    MOSFET'y do TDA2040 raczej się nie nadają. Potrzebne jest odpowiednie sterowanie do nich. Być może niedługo podrzucę na Forum jakiś schemacik wzmacniacza na MOSFET'ach. Ale to nie będzie ani proste w uruchomieniu, ani tanie. Już niedługo.
    Pozdrawiam.
  • #9 367155
    dymek
    Poziom 27  
    hmmmmmmmm tak tez myslalem ze z tymi mosfetkami nie wypali szkłoda zreszta to i tak by pasowalo jak ucho do dupy no nic w kazdym razie dzieki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #10 368614
    dymek
    Poziom 27  
    a ja mam jeszcze jedno zapytanko co termollo a ianowicie jakim napieciem mialby byc zasilany ten pierwszy wzmak za parą bd911,910 ??mam note tych tranzystorkow ale nie bardzo zauwazylem tam jakm napieciem sie je zasila.
  • #11 369885
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    jesli ma ktos jakis schemacik wzmacniacza na mosfecikach około 200 W na 4 omy to niech mi podesle na maila empire20(_at_)wp.pl
  • #12 370541
    dymek
    Poziom 27  
    nie wie na ile sie orientujesz ale to jest temat o tda2040 a nie o schematach wzmacniaczy na mosfetach jak chcesz taki temat uzyj przycisku szukaj temat byl wałkowany wiele wiele razy a ten temat ze wzgledu na mala popularnosc zamykam dziekuje za wszystkie pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru tranzystorów komplementarnych do wzmacniacza zbudowanego na zmostkowanych układach scalonych TDA2040. Zdecydowana większość uczestników odradza dodawanie tranzystorów wyjściowych do mostkowego układu TDA2040 ze względu na ryzyko wzbudzeń i uszkodzenia wzmacniacza. Zalecane jest raczej użycie mocniejszych układów scalonych zamiast modyfikacji istniejącego wzmacniacza. W przypadku eksperymentów z tranzystorami, najczęściej polecane są pary BD911 (NPN) i BD912 (PNP) jako tranzystory wyjściowe, które są mocniejsze i popularne w aplikacjach audio. Tranzystory 2N3055 (NPN) oraz ich komplementarne MJ2955A (PNP) również są wspomniane, jednak 2N3055 nie ma powszechnie dostępnego odpowiednika PNP. Próby zastosowania tranzystorów MOSFET na wyjściu TDA2040 są zniechęcane ze względu na konieczność specjalnego sterowania i większą złożoność układu. Wzmacniacze hybrydowe, np. z serii SANYO STK, są wskazywane jako bardziej niezawodne niż samodzielne układy scalone. Pojawiły się także pytania o napięcie zasilania dla tranzystorów BD911/BD910, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi. Ogólnie zaleca się ostrożność przy modyfikacji wzmacniaczy na TDA2040 i preferowanie gotowych, mocniejszych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA