logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc wzmacniacza na TDA2040 z tranzystorem NPN BD135?

djmaly17 22 Kwi 2007 14:43 2786 16
REKLAMA
  • #1 3810642
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam. Znalazłem schemat wzmacniacza na układzie z mostkowanym TDA2040 i posiada on moc 30W. Jestem początkującym a zarazem fanem elektroakustyki. Czy jest możliwość aby dorzucić mu parę wat więcej mocy przy zastosowaniu jakiegoś tranzystora nawet i średniej mocy? Prześlę schemat tego wzmacniacza i może ktoś mi doradzi lub opisze na tym schemacie jak włączyć taki tranzystor i jak go zasilić i oczywiście jakim napięciem. Nie wiem jaki dokładnie to ma być tranzystor PNP czy NPN? Myślałem na tranzystorze NPN BD135 o wzmocnieniu średnim 12.5 W choć jakby go połączył mostkowo to możliwe że chyba bym uzyskał do tego wzmacniacza na TDA2040 dodatkowe 20W. Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny!
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć moc wzmacniacza na TDA2040 z tranzystorem NPN BD135? bez tytułu123.JPG (39.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3811108
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    nie lepiej będzie zbudować coś na TDA7294 jeśli poszukujesz czegoś mocniejszego? w zasadzie nie pomogłem Ci...
    ale do kostki tda7294 jest potrzebne zaledwie kilka elementów i taniej Cię wyjdzie w stosunku co do mocy :) jak zrobisz tą kostkę... nabierzesz trochę wprawy to polecam poszukać coś na tranzystorach :)
  • #3 3811267
    djmaly17
    Poziom 19  
    Takżę o tym myslałem ale ja posiadam części wszystkie aby złożyć taki wzmacniacz na tda2040 i chodi mi tu o to czy będzie dardy go jakoś podrasować po przez wmontowanie dodatkowych tranzystorów aby uzyskoć około 50w lub mniej???
  • REKLAMA
  • #4 3811673
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Możesz dołożyć tranzystory mocy BD911/BD912 w celu wykrzesania większej mocy. Schemat takiego wzmacniacza TDA2030 z dopałką tranzystorową można znaleźć na forum i w sieci.
  • #5 3814255
    djmaly17
    Poziom 19  
    Znalezłem coś nawet interesującego. Niby na 200 wat ale w to nie wierzę fanyastycznie jakby miał 100 w to bym bardzo się cieszył. Ja posiadam tda2040x2 ale to nic nie szkodzi bo tda2030 a2040 mają takiesame parametry. Czy mógłbym się nap[alić na takie coś i czy wyciągłoby to chocież 100w. Proszę o pomoc!!!
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć moc wzmacniacza na TDA2040 z tranzystorem NPN BD135? amp200w_933.gif (8.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zwiększyć moc wzmacniacza na TDA2040 z tranzystorem NPN BD135? schemat_2074.jpg (39.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3814543
    Kuczus
    Poziom 19  
    co do Mocy to nie jestem pewien tych 200W
    przy 100W polecam tranzystory bd249c / bd250c :
    120V 25A 125W.SOT93

:) ale wg. mnie nie ma to jak wzmacniacz na tranzystorach chodzi mi o wykonanie stopnia sterującego oraz wzmacniacza różnicowego na tranzystorach właśnie :) ale jak na początek konstrukcja powinna być zadowalająca :) przypominam o tym że musisz mieć zasilacz symetryczny

niech sie ktoś wypowie kto składał to z tego schematu :) pozdrawiam AmatorKuczuś
  • REKLAMA
  • #7 3814673
    djmaly17
    Poziom 19  
    A jakim napięciem mam zasilić ten cały układ?? Ten co wykonałe ten wzmak na wzór tego schematu to podpiołem zasilanie symetryczne ±26. A ja czy na tych wzmacniaczach TDA2040 ujadę tyle i przy zastosowaniu tych tranzystorów co kolega wyżej napisał. Podłączyłem ostatnio te wzmaki pod 28 symetryczne i chasały nic się nie działo ani się radiator za dużo nie grzał ale to był wzmacniacz 2x20 a ja z tych kostek chcę zrobić 1x100. Pomóżcie!!!
  • #8 3815938
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Moim zdaniem, to co próbujesz zrobić mija się z celem... Kostki TDA2030/40 nie oferują wielkiej mocy wyjściowej, ani szalenie dobrych parametrów dźwięku. Dopalanie ich dodatkowymi tranzystorami napewno nie polepszy tych parametrów. Jeśli masz komplet części, zbuduj wzmacniacz 2X20W, uruchom go, wykonaj obudowę, tak dla wprawy... To napewno pomoże Ci podczas budowy wzmacniacza o większej mocy. Proponuję też poszukać w sieci noty katalogowej kostek TDA, tam znajdziesz zakres dopuszczalnych napięć zasilających oraz przykładowe schematy...
  • REKLAMA
  • #9 3817076
    djmaly17
    Poziom 19  
    Możliwe. Oki dzięki za chęci!!!

Dodano po 5 [godziny] 13 [minuty]:

Mam tym razem takie pytanie odbiegające od tego tematu. A mianowicie chodzi mi o końcówkę mocy bo znalazłem schemat na 100W wykorzystując układ scalony TDA7294 i posiadam transformator sieciowy 120W o napięciu symetrycznym 2x24. A moje pytanie brzmi czy po wyprostowaniu i sfiltrowaniu tego napięcia będzie on dobry aby dobrze zasilał ten układ i dawał mozliwe rezultaty???
  • Pomocny post
    #10 3818251
    Kuczus
    Poziom 19  
    no właściwie to nie zauważyłem tego że nóżka 5 to właśnie +Vs czyli zasilanie które dla kostki tej ma +20V ;) więc jestem za propozycją robsona pozdrawiam :) jak coś z kostek to tda7294 poszukaj na elektrodzie jest potężny topic o tym! wyjdzie Cię ta końcówka max 20-30zł :) pozdrawiam

EDIT:
    będzie w sam RAZ właśnie :) bo i tak tych 100W nie uciągniesz, tylko coś w granicach 70 W:) a napięcie liczy się tak :
    twoje 24V zmiennego mnożysz razy pierwiastek z 2 czyli przyjmujemy stałą wartość: 1,41 no i wychodzi coś takiego :
    24V*1,41
    to wg kalkulatora: ok 33,84V daje po wyprostowaniu i filtracji.
    transformator 2x24V jest własnie standartem dla tych kostek :) max 2x28V co jest graniczną wartością pozdrawiam :) POWODZENIA ŻYCZE:)
  • #11 3818953
    djmaly17
    Poziom 19  
    Dzięki wielkie dzięki. Znacie może jakiś fajny sklep internetowy z częściami elektronicznymi o niewielkim koszcie przesyłki??? U mnie w takim sklepie jest trochę drogo ostatnio kupowałem TDA7056 i zabuliłem 10 zł a w sklepie avt kosztował 3 zł. Proszę o jakieś propozycje sklepów on-line!!!

Dodano po 1 [minuty]:

A jak bym wykonał dwie końcówki mocy na TDA7294 i zasilił tym moim trafem o mocy 120W. Czy nie jest to za mała moc na dwie końcówki???
  • #12 3819225
    Kuczus
    Poziom 19  
    a więc tak :
    ze sklepów to podesłałem na PW
    musisz sobie porównać ceny i sam stwierdzisz który dla Twoich potrzeb jest najlepszy :)
    co do końcówki na tda7294 to sprawa wygląda tak :
    w zasadzie nie jest to 100W pewne a ktoś na elektrodzie wspominał że wyciągnął 70W to w wersji "stereo" było by to 140W czyli za dużo:)
    myślę że jedna kostka powinna Cię zadowolić bo ważne jest mieć ten zapas mocy na transformatorze :)
  • #14 3821443
    Kuczus
    Poziom 19  
    hmm określić moc transformatora to nie taka łatwa sprawa...
    Może Ono ma jakieś napisy np. " TS 100/13 " jeśli tak to napisz :) a jeszcze lepiej jakbyś dał pare fotek :)
  • #15 3821938
    djmaly17
    Poziom 19  
    Niestety nie ma tam żadnych oznaczen jakby były to bym wiedział jakie to trafo ma moc! Ok przesyłam kilka fotek. A na przykład jesli jest taki symbol oznaczenia TST50/14 to to jest transformator sieciowy toroidalny o mocy 5oW lub 5oVA ale to to samo a to 14 co może oznaczać??? I jeszcze jedno jeśli podłączam głośniki o takiej samej impedancji np 4Ω i jest ich 3 sztuki i są połączone równolegle to impedancja jest taka sama czyli 4Ω bo tak jest wedłóg obliczen a co się dzieje z mocą wzrasta czy jest stała dla okrslonych głośników dajmy że głośniki mają po 50W. Kiedy moc wzrasta a kiedy jest stała przy tylu głośnikach??? Oczywiście tyczy się to moje pytanie do poączenia szeregowego i równoległego głośników!!!
    Załączniki:
    • DSC03546.JPG (1.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSC03544.JPG (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3825905
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Wypadkowa impedancja nie będzie taka sama ani przy połączeniu szeregowym ani przy równoległym. Jak połączysz trzy sztuki 4 ohm w szereg to otrzymasz 12 ohm a jak równolegle to ok 1,3 ohm także przy łączeniu równoległym trzeba uważać aby wypadkowa impedancja po połączeniu nie była zbyt mała bo może zbyt obciążać wzmacniacz i zasilacz a także doprowadzić do jego uszkodzenia. Moc w tym wypadku się dodaje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy wzmacniacza opartego na układzie TDA2040 poprzez dodanie tranzystora NPN BD135 lub innych tranzystorów mocy. Użytkownik pyta o sposób podłączenia i zasilania dodatkowego tranzystora oraz o odpowiednie napięcie zasilania. W odpowiedziach sugerowano zamiast modyfikacji TDA2040 budowę wzmacniacza na układzie TDA7294, który jest prostszy i oferuje większą moc (około 70W na kanał przy zasilaniu symetrycznym 2x24V). Wskazano również możliwość zastosowania tranzystorów BD911/BD912 lub BD249C/BD250C jako stopnia mocy do zwiększenia mocy wyjściowej. Podkreślono konieczność stosowania zasilacza symetrycznego oraz ograniczenia napięcia do około ±28V dla TDA2040 i TDA7294. Poruszono także kwestie impedancji głośników przy połączeniach równoległych i szeregowych, wyjaśniając, że impedancja wypadkowa zmienia się odpowiednio, co wpływa na obciążenie wzmacniacza i moc. Wskazano, że moc transformatora należy dobierać z zapasem, a jego moc znamionowa często jest oznaczona na obudowie lub można ją oszacować na podstawie symboli. Wskazano także na dostępność schematów i not katalogowych w sieci oraz na sklepy internetowe z częściami elektronicznymi jako źródło komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA