logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DIORA WS442 MOS-FET: Wymiana tranzystorów na IRF540 i IRF9540 - czy to działa?

konstruktor 18 Paź 2003 11:55 2747 5
REKLAMA
  • #1 365766
    konstruktor
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!
    Co wy na to?
    Powyższy wzmacniacz na tranzystorach MOS-FET.
    Kumpel przyniósł wczoraj do mnie ten oto cud polskiej techniki AUDIO ze spaloną końcówką w prawym kanale.
    Ponieważ to nie moje postanowiłem troszeczkę poeksperymentować. Zamiast BD911 (2N6488) wlutowałem IRF540, BD-912 (2N6491) zastąpiłem przez IRF 9540. W szereg z bramkami owych tranzystorów włączyłem rezystory 100Ohm 0,125W. Po włączeniu wzmacniacza, (jeszcze bez żadnego obciążenia) o dziwo nic się nie zadymiło.
    Myśle sobie jest nieźle, zmierzyłem napięcie stałe na wyjściu końcówki mocy, 112mV. WOW!
    Ustawiłem następnie prąd spoczynkowy na zalecaną wartość 20mA.
    Podłączyłem CD i stary 25cm talerz z Tonsila ( w obawie o głośnik niskotonowy w kolumnie).
    No i na razie jeszcze gra.
    Ciekawe jak długo?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 366532
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    He dobre :)
    A masz takie cos - na czerwono?

DIORA WS442 MOS-FET: Wymiana tranzystorów na IRF540 i IRF9540 - czy to działa?

Przy takich tranzystorach w zasadzie nie sa ci potrzebne T510, T512, R532, R534, R536, R538.
  • REKLAMA
  • #4 366585
    konstruktor
    Poziom 15  
    WITAM!
    Mam, jest to układ zabezpieczający końcówki mocy przed zwarciem wyjścia do masy. Przykręcony na oddzielnych pytkach do radiatorów.
    Co do wzmacniacza prądowego to jak najbardziej się z Tobą zgadzam, mosfety sterowane są napięciowo. Ale tak jak mówiłem ja tylko to z ciekawości wlutowalem.
    A ponieważ gra to zostawiłem.
    Wzmacniacz jest nie mój i już go oddałem. kolega się cieszy, że ma MOS-FETY (chociaż pewnie nawet nie wie co to jest).
    Co do dźwięku to wam nie powiem. Miałem toto za krótko a zresztą wolalem nie testować na moich kolumnach.
    PZDR
    Aha zerknijcie jeszcze jak możecie na budowę końcówki mocy mojego Pioneera A607.

HMM. A tak wogóle to nie sądzicie, że te tranzystory przy napięciu zasilania +/- 45V (mówie o A607) i obciążeniu 4Ohm nie pracują w zbytnio komfortowych warunkach.
    SIC co za oszczędność. :(
    Wlujtuje zaraz jeszcze po dwa na kanał na kablach po ok 0,5m długości, przykręce je do tylnej ścianki wzmacniacza bez żadnych przekładek termicznych. Ale będzie grało.
    100mA prądu spoczynkowego też wyjaśnia, że wzmacniacz (wysterowany czy też nie) grzeje się jak piec.
    Załączniki:
    • DIORA WS442 MOS-FET: Wymiana tranzystorów na IRF540 i IRF9540 - czy to działa? A607.gif (11.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 366847
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Napisz coś wiecej na temat swojego wynalazku.Bardzo mnie to zainteresowało gdyż stoją u mnie 2 WS4421 :)
  • #6 366946
    konstruktor
    Poziom 15  
    Witam
    A co tu więcej pisać. Po prostu zamiast tranzystorów bipolarnych włożyłem wyżej wspomniane HEX-FETy.
    Dzisiaj słuchałem tej DIORY i zauważyłem, że przy bardzo niskim poziomie wysterowania słychać zniekształcenia w tym zmodyfikowanym kanale. Zastanawiam się, czy może prąd spoczynkowy nie jest przypadkiem za niski (ustawiłem wczoraj ok. 20mA). W serwisówce od A607 bazującym na tych samych tranzystorach mocy prąd spoczynkowy wynosi 100mA.
    A może jak napisał kolega CKsrv pozbyć się wogóle wzmacniacza prądowego.
    Co wy na to ?
    PZDR
REKLAMA