logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra 1.6 8V '92 - przerywanie na benzynie, błąd sondy lambda, LPG działa dobrze

damkoz 23 Maj 2007 22:40 4699 14
REKLAMA
  • #1 3915084
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Witam
    Problem dotyczy vectry z 92r silnik 1.6 8V. W aucie gaz 2 gen ze sterownikiem Bingo (chyba M).
    Problem jest taki że silnik pracujący na benzynie na wolnych obrotach przerywa, brzmi to trochę jak wypadające zapłony i gdy tak się stanie strzela delikatnie jakby w tłumik. Sprawdziłem pamięć błędów sterownika - i wyszedł błąd sonda lambda za wysokie napięcie. Sprawdziłem sonde testerem i wygląda to tak że na Pb diody ładnie i cyklicznie pływają z lewej do prawej a w momencie takiego przydławienia napięcie na lambdzie spada do 0. Na LPG moim zdaniem, za bogata mieszanka i do tego sonda nie próbkuje. Komp LPG podbiera sygnał z lambdy tak więc jej obwód nie jest przecięty i zapewne nie ma emulacji.
    Na gazie natomiast silnik pracuje gładko i równo.
    Poradźcie bo prawde powiedziawszy nie wiem za co się zabrać, jedyne co mi przychodzi do głowy to Map sensor. Gdy jednek go odłączyłem (rurkę od kolektora) natychmiast zapalił się check. Do tego czasem gaśnie przy dojezdzie do świateł.
  • REKLAMA
  • #2 3915368
    mario11
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    napisz czy zle działa na zimnym silniku czy na ciepłym i czy są jakieś różnice i ile przewodów ma sąda
  • REKLAMA
  • #3 3915399
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    skasuj adaptacje i wtedy zobacz jaka masz mieszanke na benzynie;
    przyczynami moga byc: ect, tp, wtryskiwacz, cisnienie paliwa,
  • REKLAMA
  • #4 3915406
    damkoz
    Poziom 19  
    generalnie różnica jest taka że na zimnym silniku troszkę dłużej z obrotów schodzi po przygazowaniu i trochę chyba bardziej dławi się na ciepłym. sonda 1 przewodowa.
    Cytat:
    skasuj adaptacje i wtedy zobacz jaka masz mieszanke na benzynie;
    przyczynami moga byc: ect, tp, wtryskiwacz, cisnienie paliwa,

jako skasowanie adaptacji masz na myśli reset ecu? - próbowałem jak by do pierwszej przygazówki jest ok. tps jakby ok na zamkniętej 0,6V otwarta 4,8V wtryskiwacz, hmm jak to sprawdzic?
  • #5 3915803
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Może tak być jeśli wtryskiwacz jest zabrudzony. Sprawdź jeszcze ciśnienie paliwa
  • #6 3916542
    damkoz
    Poziom 19  
    ciśnienie paliwa sprawdze ale właściciel mówi że wtryskiwacz wymieniał.
  • #7 3917181
    procekkk
    Poziom 24  
    damkoz napisał:
    jako skasowanie adaptacji masz na myśli reset ecu?
    chodzi mi o zrestartowanie map adaptacyjnych,
    napisz jakie masz cisnienie paliwa w roznych warunkach
  • #8 3917746
    damkoz
    Poziom 19  
    ciśnienia nie mierzyłem bo wkręca się na obroty i w czasie jazdy nie szarpie, ale troche kuleje jak stoi i czasem gaśnie: moje obserwacje: dziś padła sonda lambda. wczoraj jeszcze działała dziś już nic nie pokazuje, skacze kąt zapłony, sprawdzałem lampą stroboskopową podczas pracy na jałowym i kąt nieustannie się zmieniał. Komp gazowy Bingo M podłączony jest i nie ma adaptacji lambdy, w kabelku do lambdy idą 2 przewody jeden szary nie podłączony, podejrzewam że to jest symulacja lambdy (prawie na pewno) i jutro podlącze bo błąd lambdy bogata mieszanka łapie na gazie. Tylko czy przesówanie się kąta zapłonu jest objawem uszkodzenia elementu w module zapłonowym?
  • REKLAMA
  • #9 3917828
    procekkk
    Poziom 24  
    odlacz ten gaz i zostaw go w spooju :) najpierw trzeba tak zrobic zeby na benzynie chodzil idealnie a potem mozna grzebac przy gazie;
    nie orzumiem twojej wypowiedzi "nie ma adapracji lambdy" jesli taki blad lapie to masz zle wyregulowany gaz, pewnie z powodu zle wyregulowanej instal. gazowej, mapy sie poprzestawialy i teraz szarpie na pb;
    skoro stwierdziles ze sonda walnieta to wymien i napisz jaka masz mieszanke na pb podczas szarpania (w momencie jak kuleje)
    jak stwierdziles ze przestawia sie kont zaplonu?
    jak mozesz to wklej na forum przebiegi z ukladu wn
    pozdr.
  • #10 3918081
    damkoz
    Poziom 19  
    troche to chaotycznie opisałem
    a więc tak:
    sprawdziłem błędy sterownika bo podczas jazdy głównie na lpg wywala błąd, okazało się że jest to błąd zbyt bogatej mieszanki na sondzie lambda. Wczoraj podłączyłem tester sondy i na benzynie mieszanka była ok, wskaźnik pływał od końca do końca a w momencie gdy auto kichało zanikał do 0. Na Lpg było za bogato i co dziwne to wskaźnik nie próbkował. Dziś auto miało spawany kolektor wydechowy i jak wróciło w moje łapy to tester sondy już milczał, cały czas 0V ( potwierdzone miernikiem). Ale, ten błąd sondy łapał podczas jazdy na gazie z podejrzewam tego względu że gazownik nie podłączył emulatora sondy lambda podczas jazdy na gazie.

Z tą adaptacją to mi o emulację chodziło ;)
    przejęzyczenie.

Podłączyłem dziś lampę stroboskopową i sprawdzałem kąt zapłonu, powinien być cały czas w jednym miejscu w okolicy miejsca 0* a ten się przesuwa trochę w prawo trochę w lewo w sumie oscyluje w granicach 10-20* od pozycji 0 i tak cały czas. Teraz zastanawiam się czy to wina modułu. I prawdopodobnie prychanie na postoju jest spowodowane właśnie tymi zmianami bo jak pisałem wygląda jak wypadanie zapłonu.
    Przebiegów wn niestety nie mam czym zmierzyć bo oscyloskop kaput.
    Moje plany na jutro to wymienić sondę i doprowadzić obwód sondy do porządku czyli podłączyć emulator i wyczyścić pamięć usterek. A auto w czasie jazdy nie szarpie co dziwne, tylko czasem gaśnie przy dojeździe do krzyżówki.
  • #11 3918263
    procekkk
    Poziom 24  
    skoro podczas szarpania na sadzie masz 0 to sprawdz cisnienie paliwa badz czas wtrysku podczas szarpania - ewidentnie brakuje paliwa;
    wychodzi ze masz przestawiony kat zaplonu - powinien byc ustawiony na 10st/800rpm podczas rozgrzanego silnika;
    dalej powtarzam: zostaw lpg; odlacz instalacje gazowa badz chociaz wyciagnij bezpiecnziki od lpg, skasuj adaptacje (sprobuj sciagajac kleme na conajmniej 10min) i zajmij sie tylko PB!
    albo skoro nie chcesz sluchac to radze zaprowadzic auto do warsztatu :)
    pozdr.
  • #12 3918313
    bms777
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    polecam.. www.forum.vectraklub.pl :) i zapraszam do klubu przy okazji:)
  • #13 3918422
    damkoz
    Poziom 19  
    auto odwiedziło już 4 warsztaty i trafiło do mnie (auto znajomego) więc.... a co do rad, to wszystkie wysłuchuje i staram się postępować według nich. ale gdyby brakowało paliwa to by strzelał przy gwałtownym depnięciu na gaz i szarpał by w czasie jazdy! A on jezdzi jak szalony, No i gaśnie na gazie, czyli nie możliwe że zabraknie paliwa pb i gazowego. Głównym problemem jest gaśnięcie. I dlaczego ten zapłon nie utrzymuje się na stałym odchyleniu.
    Dziś gdy auto pracuje z padnietą sondą pracuje jakby wiele równiej.
  • #15 9310589
    PisorDemet
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    obojętnie jak masz problem zdejmij obydwie. A na moje oko to ten problem wyżej to przepływomierz wariuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Opla Vectry z 1992 roku z silnikiem 1.6 8V, który na benzynie przy wolnych obrotach przerywa i strzela w układzie wydechowym, a na LPG pracuje stabilnie. Występuje błąd sondy lambda wskazujący na zbyt wysokie napięcie, a sonda jednoprzewodowa podczas problemów na benzynie pokazuje spadek napięcia do 0V. Na LPG mieszanka jest za bogata, a sonda nie próbkowała, co może wynikać z braku emulatora sondy w instalacji gazowej drugiej generacji ze sterownikiem Bingo M. Silnik na benzynie ma niestabilny kąt zapłonu, który oscyluje w granicach 10-20° od pozycji 0°, co może wskazywać na uszkodzenie modułu zapłonowego lub przestawiony zapłon. Zalecane jest odłączenie instalacji LPG i skupienie się na diagnostyce benzyny, w tym pomiar ciśnienia paliwa, sprawdzenie wtryskiwaczy oraz reset adaptacji ECU (np. przez odłączenie klemy akumulatora na minimum 10 minut). Wskazano również na możliwość problemów z przepływomierzem powietrza. Wymiana uszkodzonej sondy lambda jest konieczna. Problemy z gaśnięciem i niestabilną pracą mogą wynikać z błędów w układzie zapłonowym lub paliwowym, a także z nieprawidłowej regulacji instalacji LPG i braku emulacji sondy lambda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA