logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć prąd w przewodzie neutralnym w układzie trójfazowym z R, L, C?

szocik 24 Maj 2007 10:01 6055 4
REKLAMA
  • #1 3915939
    szocik
    Poziom 11  
    Witam. Przeszukałem trochę te forum i nie znalazłem pytanie na nurtujące mnie pytane: Jak to zrobić? Chodzi mi o układ trójfazowy skojarzony w gwiazdę. Wielu ludzi prosi poprostu, by ktoś mu to rozwiązałe, ja proszę o pokierowanie mnie na właściwy tor myślenia, czyli jak to moża obliczyć. Obliczyłem już impedancję każdej fazy i proady przez nie płynace, ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem. Niestety nie chce wyjść mi prąd w przewodnie neutralnym. Widziałem wiele przykładów zadaniań układów trójfazowych skojarzonych w gwiazdę, ale wszystkie Zf=R. tu jest o tyle trudniejsza sytuacja, że mam połączenia szeregowe różnych elementów R,L,C. Proszę o pomoc. Poniżej jest schemat układu.

Jak obliczyć prąd w przewodzie neutralnym w układzie trójfazowym z R, L, C?

R=25 Ohm
    Xl=15 Ohm
    Xc=9 Ohm
    sieć 3x230V/400V
  • REKLAMA
  • #2 3916251
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    zobacz TAM

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3916274
    szocik
    Poziom 11  
    Przeglądałem już te strony i nie znalazłem rozwiązania do mojego problemu. Poza tym nie znam liczb zespolonych.
  • REKLAMA
  • #4 3916333
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Liczysz prad w kazdej galezi osobno. W kazdej z nich bedzie on przesuniety w fazie o iles tam stopni. Potem je sumujesz i juz masz wartosc pradu w przewodzie zerowym.

Gdzies w domu mam takie zadanka policzone. Dotre wieczorem to poszperam (daaawno temu to bylo ;-).
  • #5 3916338
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    szocik napisał:
    Przeglądałem już te strony i nie znalazłem rozwiązania do mojego problemu. Poza tym nie znam liczb zespolonych.

a to wielka szkoda, to do jakiej Ty Szkoły w Toruniu uczęszczasz?
    Wobec tego, zawsze możesz zamienić napięcia o wartościach skutecznych na równania wartości chwilowych (wtedy Prawa Kirchhoffa są bezwględnie słuszne) i wykorzystać Rachunek Harmonik (sumowanie przebiegów sinusoidalnie zmiennych), zobacz TAM, a potem powrócić do wartości skutecznych.
    Tylko nie napisz mi tu, iż trygonometrii też nie znasz...

Pozdrawiam
REKLAMA