Dobry wieczór,
mam do wykonania zadanie, w którym muszę policzyć prądy wewnątrz trójkąta obciążeń. Między punktami neutralnymi zasilania i obciążenia nie ma przewodu neutralnego, więc wg. I prawa Kichoffa prądy przewodowe i fazowe muszą sumować się do zera, jednak rysując prądy w płaszczyźnie zespolonej nie mogę w żaden sposób domknąć trójką. W załaczniku schemat.
Dane:
E=200sqrt2 V
Zab=6+j6 om
Zbc=6-j6 om
Zca=6 om
xs= 2 om
rs= 2 om
Mój tok myślenia:
określam impedancję linii przesyłowej:
Zs=xs+rs=2+j2 om
przekształcam impedancje obciążenia do gwiazdy stosując wzory:
Za=Zab*Zca/(sumaZxx)=2+j2 om
Zb=Zab*Zbc/(sumaZxx)=4 om
Zc=Zbc*Zca/(sumaZxx)=2-j2 om
Później liczę prądy przewodowe:
Ia=Ea/(Za+Zs)=50-e^-j45 A
Ib=Eb/(Zb+Zs)=44,5e^-j138 A
Ic-Ec/(Zc+Zs)=70,7e^j120 A
No i już te prądy powinny sumować się do zera, a tak nie jest, stąd myślę że gdzieś jest błąd.
Dalej liczę:
Ua=Ia*Za
Ub=Ib*Zb
Uc=Ic*Zc
oraz
Uab=Ua-Ub
Ubc=Ub-Uc
Uca=Uc-Ua
i finalnie:
Iab=Uab/Zab
Ibc=Ubc/Zbc
Ica=Uca/Zca
Bardzo proszę o informację gdzie jest błąd - nie jestem w stanie sam sobie poradzić w oparciu o wiedzę z książek, wykładów i internetu.
mam do wykonania zadanie, w którym muszę policzyć prądy wewnątrz trójkąta obciążeń. Między punktami neutralnymi zasilania i obciążenia nie ma przewodu neutralnego, więc wg. I prawa Kichoffa prądy przewodowe i fazowe muszą sumować się do zera, jednak rysując prądy w płaszczyźnie zespolonej nie mogę w żaden sposób domknąć trójką. W załaczniku schemat.
Dane:
E=200sqrt2 V
Zab=6+j6 om
Zbc=6-j6 om
Zca=6 om
xs= 2 om
rs= 2 om
Mój tok myślenia:
określam impedancję linii przesyłowej:
Zs=xs+rs=2+j2 om
przekształcam impedancje obciążenia do gwiazdy stosując wzory:
Za=Zab*Zca/(sumaZxx)=2+j2 om
Zb=Zab*Zbc/(sumaZxx)=4 om
Zc=Zbc*Zca/(sumaZxx)=2-j2 om
Później liczę prądy przewodowe:
Ia=Ea/(Za+Zs)=50-e^-j45 A
Ib=Eb/(Zb+Zs)=44,5e^-j138 A
Ic-Ec/(Zc+Zs)=70,7e^j120 A
No i już te prądy powinny sumować się do zera, a tak nie jest, stąd myślę że gdzieś jest błąd.
Dalej liczę:
Ua=Ia*Za
Ub=Ib*Zb
Uc=Ic*Zc
oraz
Uab=Ua-Ub
Ubc=Ub-Uc
Uca=Uc-Ua
i finalnie:
Iab=Uab/Zab
Ibc=Ubc/Zbc
Ica=Uca/Zca
Bardzo proszę o informację gdzie jest błąd - nie jestem w stanie sam sobie poradzić w oparciu o wiedzę z książek, wykładów i internetu.