logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra II G Di 16v problem z zapalaniem samochodu

crisss81 24 Maj 2007 12:03 3789 7
REKLAMA
  • #1 3916241
    crisss81
    Poziom 2  
    Mam problem z uruchamianiem samochodu. Jeśli samochód postoji dobę aby odpalił muszę go kręcić około 5-8 sekund zanim złapie. Puszcza wtedy kłąb dymu (zatem mieszanaka dochodzi...). Jeśli silnik jest ciepły lub odstęp między odpaleniami jest krótszy niż 8h to nie ma problemu - odpala za pierwszym obrotem. Kolejnym obiawem jest fakt że czasami włącza mi się tryb awaryjny (włącza się kontrolka).Samochód posiada automat.Podczas parkowania gdy zmieniam bieg D na R lub odwrotnie a najczęściej z D na P - włącza się tryb awaryjny. Po podłączeniu do komputera wyskakują błędy ale ze sterowaniem silnika. Przypuszczam że ma to związek z pierwszym problemem (odpalanie na zimno). Dodam że samochód jest z 2001 i ma przebieg 85 tyś km wersja z silnikiem 82 KM DTL. Podczas jazdy nie ma najmniejszych kłopotów. Pracuje równo,nie kopci, przyspiesza b.dobrze. Na autostradzie 185 km/h,automat nie szarpie zmienia biegi płynnie. Mechanik który podłączył komputer powiedział mi że pompa pada i dlatego wyskakują błędy,prognozował że za nie długo padnie na amen i nie odpale samochodu !!! Proszę o jakieś wskazówki. Czy mechanik miał racje i czeka mnie koszt 2-3tyś zł związanych z pompą? Czy może to jest jakaś pierdółka o których nasi mechanicy jak zwykle nie wiedzą. Może ktoś miał podobne problemy i już je rozwiązał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3916351
    czapajew
    Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam
    Jeśli chodzi o pierwszy problem to go przerabiałem nie dalej niż dwa tygodnie temu. Okazały sie nie szczelne przewody przelewowe i do wymiany był trójnik i dlatego paliwo cofało się do zbiornika i tak jak ty musiałem długo kręcić żeby zaskoczył. Więcej dokładnie nie mogę nic powiedzieć gdyż to robiłem w serwisie Opla. Usługa nie była droga bo za wymianę plus części zapłaciłem coś ponad 100 zł.
    Życzę powodzenia i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3916380
    adamosk
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    twój mechanik raczej orientuje się w temacie a usterka tych pomp nie jest pierdułką - wie co mówi
  • REKLAMA
  • #4 3916535
    crisss81
    Poziom 2  
    Dzięki za informację. Mam nadzieje że to będzie to. Pozdrwaiam.
  • #5 3964727
    crisss81
    Poziom 2  
    wymieniłem trzy trójniki, przewody paliwowe oraz uszczelki w filtrze paliwa.

Dodano po 30 [sekundy]:

niestety nic to nie zmieniło.....
  • #6 4043041
    Rysiekkk
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    criss 81 i jak uporałeś się z tą usterką? Ja mam podobny problem i nie wiem co robić?
  • #7 5875999
    Hary1
    Poziom 11  
    Witam. Sprawdzaliscie czy nie ma śladów oleju w trojnikach i przelewkach, bo moze tkwi problem w uszczelkach na mostkach wtysków.
  • REKLAMA
  • #8 5876051
    szarak
    Poziom 17  
    Ocena: 67
    pierwsza sprawa to sprawdź dokładnie świece żarowe dlatego słabo zapala komp mało kiedy to wykazuje a co do trybu awaryjnego to trudno powiedzieć ale na pewno nie pada ci pompa

Podsumowanie tematu

✨ Opel Astra II G 1.6 16V DTL z 2001 roku ma problem z uruchamianiem na zimno – po dobie postoju silnik wymaga długiego kręcenia (5-8 sekund) zanim zapali, przy czym pojawia się dym, co wskazuje na obecność mieszanki paliwowej. Po rozgrzaniu lub krótszych przerwach między odpaleniami auto odpala bez problemu. Dodatkowo, podczas zmiany biegów automatycznej skrzyni (szczególnie z D na P) włącza się tryb awaryjny i zapala kontrolka, a diagnostyka komputerowa wskazuje błędy związane ze sterowaniem silnika. Mechanik zasugerował awarię pompy paliwa. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie szczelności przewodów przelewowych i trójników paliwowych, które mogą powodować cofanie się paliwa do zbiornika i utrudniać rozruch. Wymiana tych elementów i uszczelek filtra paliwa nie rozwiązała problemu. Inne sugestie to kontrola świec żarowych oraz uszczelek na mostkach wtrysków, a także wykluczenie awarii pompy paliwa jako przyczyny trybu awaryjnego. Podczas jazdy samochód pracuje prawidłowo, bez szarpania i dymienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA