logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie temperatury odniesienia do kalibracji termometru AZ8852?

atonc 24 Maj 2007 12:42 3478 4
REKLAMA
  • #1 3916336
    atonc
    Poziom 2  
    Witam
    Mam termometr dwukanałowy typu AZ8852. Uległ uszkodzeniu.
    W chwili obecnej elektrycznie już działa jednak musiałbym go wykalibrować. I tu pojawił się problem. Po zamknieciu zworki "kalibracja" miernik wyswietla kolejno CAL 1 CAL2 CAL3 i CAL E . Sadzę że miernik oczekuje umieszczenia termopar w odpowiednich temperaturach odniesienia i zapisania odczytanych wartości przyciskiem REC. Wszystko fajnie, tylko jakoś brak mi koncepcji jakie to mają być temperatury ( zakres miernika jest dosyć szeroki -200 do +1370)
    Czy ktoś naprawiał podobny przyrząd. Proszę o jakieś sugestie co do metody kalibracji .
    Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • #2 3916420
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    a co DTR do tego miernika nie było?
    Poza tym, to Google Twoim przyjacielem, ZOBACZ
    a tam, np: TO i TO

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3917127
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Quarz- niestety Twoja podpowiedź niewiele wnosi do tematu
    --------------------------------------------------------------------

Faktycznie mierniki temperatury kalibruje się w kilku punktach.
    Do tego niestety musisz mieć termostat ( kriostat) o dokładności większej niż dokładność miernika i o szerokim zakresie temperatur.
    Do tego przydałby się termometr wzorcowy o dokładności 0,01st.C.

Jeśli chodzi o temperatury to nie powiem jakie one są ale podzwoń po dystrybutorach / serwisach może jakiś życzliwy pomoże.
  • REKLAMA
  • #4 3918009
    atonc
    Poziom 2  
    Kolego Quarz
    Google akurat guzik daje. Przeglądałem o wiele więcej niż Ty podałeś.
    Ja nie chcę kupić kolejnego. Punktów kalibracji nie znalazłem. Może były na stronach z krzaczkami ale akurat tego języka nie kumam.
    Parametry termometru znam. DTR ( która ma mało wspólnego z tym co ja rozumiem jako Dokumentacja Techniczno Ruchowa ) gdzieś amba zjadła zresztą nie przypominam sobie by była tam procedura kalibracji.
    W końcu to bardzo prosty i tani mierniczek.
    Jak mam go odsyłać do serwisu to się nie opłaca, lepiej kupić nowy.
    Chcę go naprawić dla własnej satysfakcji.
    Jeśli nikt takiego termometru nie kalibrował to
    może faktycznie wyślę maila do któregoś dystrybutora i będą na tyle bezinteresowni by podać.

Pozdrawiam Piotr
  • #5 4564172
    santee
    Poziom 11  
    Ten typ termometru jest kalibrowany elektronicznie. Są dwa wyjscia ,
    miernik wysłać do pana Darka który jest dystrybutorem produktów AZ albo do niezależnego laboratorium które kalibruje tego typu i inne przyrządy np. ANMAR w Łodzi
REKLAMA