logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuję pomocy w zrobieniu własnej dymiarki dyskotekowej

adinoekrak 24 Maj 2007 22:46 2619 4
REKLAMA
  • #1 3918446
    adinoekrak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jak już wspomniałem w temacie to chcę zrobić dymiarkę dyskotekową, ale nie mam pomysłu jak, a najlepiej by było gdyby mi ktoś najpierw wyjaśnił zasadę działania i dorzuciłby mi jakiś schemat. słyszałem że są dymiarki na parę i na jakiś płyn bardziej by mnie interesowała ta na wodę, bo nie wiem skąd ten płyn wziąć.

Moderowany przez _PREDATOR_:

Poprawiłem tytuł postu...
    Z jakiej litery zaczynamy zdanie?
    Co z interpunkcją?
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• REKLAMA
  • #2 3918908
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Dymiarki są na specjalny płyn który pod wpływem temperatury paruje rozszerza się i wylatuje w postaci dymu.
    Teraz zasada działania. Płyn jest wpuszczany do komory w której jest rowek bardzo małej średnicy. Jak wiemy woda potrzebuje bardzo dużo energii aby zmienić temperaturę - dlatego "piece" dymiarek są bardzo masywne i dzięki temu mają duży zapas "mocy" do nagrzania płynu do temp parowania. Każda dymiarka ma podane parametry takie jak moc, czas do działania (czas do nagrzania pieca), czas dymienia (czas po jakim piec jest już na tyle zimny ze trzeba poczekać do ponownego jego nagrzania się). Te 2 parametry ostatnie często są zastępowane przez parametr taki jak wydajność dymiarki w m3 na minute. Na swoim koncie mam już dymiarkę i wiem o niej bardzo dużo. Jak masz jakieś pytania to pisz:) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3919064
    adinoekrak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Gdzie mogę ten płyn dostać i ile kosztuje? Trudno jest wykonać całkowicie taką dymiarkę własnoręcznie? Są jakieś schematy budowy takich dymiarek żebym miał wzór na którym mógłbym sie oprzeć?
  • REKLAMA
  • #4 3919279
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Płyn Cloud Art fluid zbiornik 5L kosztuje ok. 25zł. Taka dymiarka nie jest prosta do wykonania i chyba nieopłacalna. Gdyż np. Antari alpha F-80Z kosztuje coś ok. 200zł. Same części, obudowa, sterownik, kable, układ zawieszenia, podstawki, robocizna wyjdzie Ci drożej...
  • #5 3920055
    lukas_jg
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Oto lista rzeczy które powinieneś mieć żeby ją wykonać:
    - przewód zasilający z łącznikiem (duży prąd)
    - bezpiecznik (zależy od mocy grzałki)
    - piec z grzałką (to chyba najtrudniejsza część do wykonania)
    - termostat (będzie odcinał zasilanie po przekroczeniu danej wartości)
    - pompka z wężykiem miedzianym (ewentualnie zawór z zabezpieczeniem zwrotnym- gdy mamy płyn nad grzałką - grawitacja zrobi swoje. Jednak polecam pompkę - nie musi być bardzo wydajna)
    - dysza do pieca - koniecznie miedziana i wykręcana od pieca
    - jakiś układ sterujący np. kabel z przyciskiem odpalającym pompkę.

Termostat należy połączyć tak, że po wyłączeniu zasilania pieca załącza możliwość włączenia pompki - wtedy nie możliwe jest zalanie pieca co nie jest dobre.

Tak jak john napisał lepiej jest kupić gotowe, ale każdy chyba lubi spróbować swoich sił - bo w końcu co się zrobi samemu daje satysfakcję ;)

BTW kiedyś już dałem tu projekt jednej ze swoich dymiarek jednak nie sugeruj się nim!! miała wiecej wad niż zalet ;):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic216448.html

Pozdrawiam :) i życzę powodzenia :)
REKLAMA