logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Compaq Evo P4 1,7 24 piny jak włączyć bez płyty

slaweksloslo 25 Maj 2007 12:24 3911 4
REKLAMA
  • #1 3919683
    slaweksloslo
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanie jak w tytule jak włączyć zasilacz z wtykiem 24 pinowym z komputera Compaq Evo z procesorem P4 1,7 GB.
    Standardowe spięcie P-On z masą nic nie daje (z podłączonym cdromem dla obciążenia). Może oczywiście być uszkodzony ale sprawdzałem na 2 różnych i bez efektu. Jest jedynie stałe napięcie na końcówkach PG - 5 V , oraz na jednym dodatkowych 3V ( przedostatni po tej samej stronie co PG). Próbowałem także zwierać te 2 końcowki do masy poprzez rezystor 2K bez efektu. Zasilacz ma oznaczenie PDP116P.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3920028
    slaweksloslo
    Poziom 11  
    Gdyby to było takie proste , ale to jest compaq i nie jest to standard atx 24 piny, pierwsze 20 pinów sie zgadza ale te ostatnie to wyglądają tak
    3V RU 3VRS
    FAN CMD FAN SINK

i oczywiście zwarcie nic nie daje.
    Pytanie raczej do osoby która miała fizyczny kontakt z takim typem zasilacza a nie ze standartowym
  • REKLAMA
  • #4 3920135
    obi997
    Poziom 27  
    Ocena: 115
    slaweksloslo napisał:
    Gdyby to było takie proste , ale to jest compaq i nie jest to standard ATX 24 piny, pierwsze 20 pinów się zgadza, ale te ostatnie to wyglądają tak:
    Cytat:
    3V RU 3VRS
    FAN CMD FAN SINK

... i oczywiście zwarcie nic nie daje.
    Pytanie raczej do osoby która miała fizyczny kontakt z takim typem zasilacza, a nie ze standardowym

Zwracam honor przeoczyłem, że jest tutaj nieco inny standard złącza.
    Może tutaj coś znajdziesz pomocnego.
  • #5 4130762
    ArthurCC
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    Ja odpaliłem taki zasilacz, a w zasadzie nie ma wielkich różnic.

Trzeba te 4 piny odciąć i podłączyć:
    Brązowy przewód z odciętej części wtyczki do +3.3V (pierwszy pin).
    Biały przewód P-ON należy przeciąć i przylutować do kolektora tranzystora PNP (np: BC308).

Odcięty kawałek przewodu (ten ze strony wtyczki) podłączyć poprzez rezystor 100K do bazy tego tranzystora, a emiter do +5V stand-by.

Operacja ta jest konieczna z tego względu, że zasilacz ten jest włączany podaniem +5V na P-ON, a nie tak jak w zwykłym ATX - do masy (GND).

Należy jeszcze odciąć fioletowy przewód kontroli wentylatora i gotowe, a reszta pinów pasuje.
    Przepraszam za dość chaotyczny opis.

:arrow: Mała errata.

Zauważyłem, że komputer dosyć niestabilnie się włącza z powodu braku sygnału P-GOOD w miejscu przeciętego przewodu kontroli wentylatora. Sprawę załatwił kondensator elektrolityczny 100uF/10V podłączony do odciętego przewodu we wtyczce i do masy.
REKLAMA