logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce4 MX 440 AGP8 - Zacinanie się gier, problem z grafiką w Jedi Academy

PiterKJ 25 Maj 2007 20:10 2198 11
REKLAMA
  • #1 3921166
    PiterKJ
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam ogromy problem tzn.
    Przy włączaniu jakiej kolwiek gry np. jedi academy psuje się grafika, a później gra się zacina.
    Mój komputer:
    karta grafiki : GeForce4 MX 440 witch AGP8 ze sterownikiem: 93.71_forceware_winxp2k_english_whql
    procek: Amd Athlon Xp 2000+
    ramy: 2x256mb
    Dysk: Samsung 10gb (wiem ,że mało)
    Płyta Głowna: MSI KT4AV

Jestem przekonany na 60%, że to właśnie przez kartę grafiki komputer się ścina, ponieważ u kolegi działo się to samo.
    Może znacie powód tego problemu, bo to już staje się uciążliwe.

GeForce4 MX 440 AGP8 - Zacinanie się gier, problem z grafiką w Jedi Academy
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Firmy takie czy siakie co jakiś czas kasują fotki czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • #2 3921200
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Sprawdź temperaturę GPU i pamięci na grafice.
  • #3 3921258
    PiterKJ
    Poziom 10  
    Coś takiego mam :

--------[ EVEREST Home Edition (c) 2003-2005 Lavalys, Inc. ]---------------

Wersja EVEREST v2.20.405/pl
    Strona domowa http://www.lavalys.com/
    Typ raportu Szybki raport
    Komputer DANIEL-778FC919
    Generator raportu Daniel
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail)
    Data 2007-05-25
    Czas 20:33

PS: Nie wiem gdzie ta temperatura na everest.
    Szanowny kolego mniej trochę wyobraźni i nie zaśmiecaj forum.
    Rób tak jak zrobiłem...
    TONI_2003
    Załączniki:
    • 1111.txt (19.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3921707
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Drogi kolego,temperaturę to paluszkiem należy obadać,karta nie posiada pomiaru temperatury.
  • #5 3922086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3922162
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Na początek zainstaluj starsze sterowniki do tej karty - wersja poniżej 60.
    To co pokazałeś na screnie to typowe zachowanie karty która może mieć uszkodzoną pamięć lub podkręconą powyżej normy ewentualnie za wysokie temperatury.

Na początek wyczyść komputer , radiatory przedmuchaj sprężonym powietrzem , sprawdź czy wentylatorki prawidłowo pracują. Zmień sterowniki na w/w. Zresetuj Bios systemowy. Jeśli bawiłeś się w Overclocking - przywróć standardowe ustawienia.
    Jeśli to nie pomoże. Proponuje zainstalować Bios karty graficznej - możliwe że ten uległ uszkodzeniu miałem podobny przypadek. Jeśli nadal problem będzie występować czeka cię wymiana karty.
  • #7 3924426
    PiterKJ
    Poziom 10  
    DriverMSG

Podłożyłem kartę GeForce 2 Mx i nadal się zwiesza .Karty nie mają wiatraczka mają radiator i jak probuje wyjąć kartę to jest strasznie gorąca (można się sparzyć). Temperatura kompa :
    43^ na rdzeniu
    60^ na CPU
  • #8 3924440
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Uruchom grę i zmierz miernikiem napięcia podawane przez zasilacz. Napisz, jaki masz zasilacz (typ, producent).
  • #10 3924452
    PiterKJ
    Poziom 10  
    No miej więcej ,ale komp się ścina tylko wtedy gdy gram albo jak oglądam filmy
  • REKLAMA
  • #12 3924463
    PiterKJ
    Poziom 10  
    Hmm raczej masz racje bo jak miał tą płytę kolega z Kartą GeForce 6600 to mu śmigała postanowił mi ją odsprzedać bo chciał kupić nowego procka. Zobaczymy jutro :P <dzienx> <jakbyś mógł przejrzyj ten temat jutro :)>

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zacinania się gier, takich jak Jedi Academy, oraz psucia się grafiki na komputerze wyposażonym w kartę graficzną GeForce4 MX 440 AGP8 z sterownikiem ForceWare 93.71 pod systemem Windows XP. Podejrzenia wskazują na uszkodzenie karty graficznej lub jej pamięci. Zalecane jest sprawdzenie temperatury GPU i pamięci, jednak karta nie posiada wbudowanego czujnika temperatury, a jej radiator nagrzewa się bardzo mocno, co może wskazywać na przegrzewanie. Sugerowano czyszczenie komputera, przedmuchanie radiatorów sprężonym powietrzem, sprawdzenie działania wentylatorów oraz obniżenie temperatur poprzez dodatkowe chłodzenie. Rekomendowano także instalację starszych sterowników (wersje poniżej 60) oraz reset BIOS-u płyty głównej MSI KT4AV. W przypadku braku poprawy możliwa jest konieczność wymiany karty graficznej lub nawet aktualizacja BIOS-u karty. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia zasilacza i jego napięć podczas uruchamiania gry. Wymiana karty na GeForce 2 MX nie rozwiązała problemu, co może sugerować inne przyczyny, np. zasilanie lub płyta główna. Temperatury CPU i rdzenia są wysokie podczas pracy, co potwierdza konieczność poprawy chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA