logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATECH thermo w Golfie 3 - modyfikacje i nowe funkcje termometru

Perelka 25 Maj 2007 20:14 9672 13
REKLAMA
  • #1 3921175
    Perelka
    Poziom 15  
    Ocena: 177
    Witam. Chciałem się podzielić moim doświadczeniem z tytułowym termometrem z zegarkiem. Dołączam zdjęcia.

Dawno temu nabyłem taki termometr i chcąc go wkomponować w samochodzie w miejsce zaślepek nie istniejących przełączników w Golfie 3 rozebrałem go i trochę przy nim pokombinowałem. Nawet podświetliłem tą część wyświetlacza gdzie pokazuje temperatury (zegarka nie podświetlałem bo kawałek zasłania płytka poza tym zegarek mam na liczniku).
    Zauważyłem na płytce różne zworki. między innymi są trzy opisane JP1, JP2, JP3 i A1. Zacząłem kombinować w ich połączeniach i uzyskałem całkiem ciekawą funkcję w tymże termometrze. Otóż ma on pamięć kilkunastu pomiarów wstecz w odstępach co pół godziny. każdym naciśnięciem przycisku Reset wyświetla się kolejne pomiary ale tylko na czujniku OUT, pokazując godzinę pomiaru i temperaturę. Ponadto wyposażyłem go w mały buzerek dzięki czemu jest alarm gołoledzi i beep przy używaniu przycisków. Zworka A1 to trzy ścieżki jakby przełącznik. Przelutowując zworkę na sąsiednią ścieżkę uzyskujemy dodatkowo strzałki nad temperaturą OUT sygnalizujące spadek lub wzrost temperatury.
    Dopiero dziś udało mi się nabyć kolejne egzemplarze takich termometrów ale już wyposażone w buzerek.
    Wszystko rozchodzi się o to by rozlutować wszystkie trzy zworki i mamy full wypas...
    A co najważniejsze za jedyne 13zł !!! (wtedy też tyle kosztował)
    Takie badziewne termometry wyświetlające tylko jedną temperaturę są często droższe a tu widać wszystko jednocześnie.
    Tak więc polecam i miłej zabawy.

ATECH thermo w Golfie 3 - modyfikacje i nowe funkcje termometru
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 4220073
    Serwo2
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    ja kupiłem za 10zł ten termometr w auchan miałem od razu buzerek rzeczywiście po rozłączeniu zworki jp1 i przelutowaniu a1 uzyskujemy nowe funkcje dodam ze po połączeniu zworki jp3 nie ma zegara
  • REKLAMA
  • #3 4562027
    Agent_95
    Poziom 11  
    Perelka a w jaki sposób podświetliłeś ten termometr ??
  • #4 4564812
    Perelka
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o podświetlenie to już inna para kaloszy...
    Po pierwsze termometr jest wkoponowany w konsolę samochodu więc nie ma tylnej obudowy.
    Z tyły wyświetlacza na szerokości dwóch sekcji wyświetlających temperatury zrobiłem stożkową tubę. U jej zwężenia są dwie niebieskie diody.
    Wyświetlacz sam w sobie jest przezroczysty więc nic z nim robić nie trzeba.Dałem też dwie diody pomiędzy przyciskami tak że jest tam mała poświata i widać gdzie one są...
    Zagarka nie podświetlałem bo jego część zasłania płytka elektroniki poza tym w samochodzie mam już zegarek...
    Dla warunków domowych polecałbym folię luminescencyjną, albo diody z kawałkiem pleksy rozpraszającej światło na całą powierzchnię tak jak to mają robione w panelach radia samochodowe...
  • #5 5127677
    Adapter
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Niedawno znalazłem taki termometr, jest sprawny ale brakuje czujnika temp. zewnętrznej. Nie wiecie może czym mogę zastąpić ten czujnik?
  • #6 5924145
    krzysiek-75
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam
    Czujnik do ATECH thermo to NTC (termistor) 10k ohm.
  • #7 8841844
    aeao
    Poziom 10  
    Zastanawia mnie jak zrobiłeś to podświetlenie tak, że przebija ci wyświetlacz i widać cyfry? Bo ja ile bym żarówek nie wstawił to i tak nie widać cyfr... widać tylko małą poświatę u góry i dołu.
  • #8 8845354
    Perelka
    Poziom 15  
    Prawdopodobnie trafiłeś na taką wersję wyświetlacza że pod spodem jest odblask mniej prześwitujący. Jak opisałem wyżej nic nie robiłem z wyświetlaczem jego prześwitywanie nie jest duże ale wystarczyło bym widział liczby przy podświetleniu dwiema mocnymi diodami niebieskimi.

Dawniej jak podświetlałem liczniki rowerowe to po prostu zrywałem odblask spod wyświetlacza zmywałem klej i pod spód dawałem biały papier. Bez podświetlania w dzień widoczność było trochę gorsza ale podświetlone było dobrze widoczne.

Czasem praktykowałem podświetlanie boczne by nie tracić odblasku dla światła dziennego. Diody świeciły w krawędzie wyświetlacza efekt nie był rewelacyjny ale wystarczający.
  • REKLAMA
  • #9 9088115
    adamo704
    Poziom 2  
    Witam ja mam taki sam termometr.. Czy buzerek mogę zamontować taki z karty grającej i gdzie mam go wlutować żeby działał..?? Mam też pytanie bo ten śnieżek sygnalizujący gołoledź powinien sam się włączać jak temp spadnie? Bo u mnie można go samemu włączać górnym i dolnym przyciskiem ale sam się nie włącza jak temp spadnie oraz się nie wyłącza jak temp wzrośnie..??Z góry dzięki za pomoc
  • #10 9089786
    Perelka
    Poziom 15  
    Co do buzerka to już nie pamiętam, może być jakikolwiek tyle że chyba jeszcze wlutowywałem tranzystor ale nie pamiętam na pewno. Śnieżynka musi byc włączona ręcznie by sygnalizacja działała a sygnalizacja gołoledzi jest tylko dźwiękowa, może przy tym migała wyświetlana temperatura na zewnątrz.
  • #11 9089813
    adamo704
    Poziom 2  
    Dzięki za odp. ale gdzie dokładnie ma być on przylutowany..? Prosiłbym o foto lub szczegółowe dane..:) Czyli ta śnieżynka mam być cały czas wyświetlona żeby była sygnalizacja gdy jest gołoledź i ta sygnalizacja jest tylko dźwiękowa tak bo sprawdzałem i temp nie mruga..A mam jeszcze jedno pytanie pod co podłączyłes te diody oświetlające ten termometr..??
  • REKLAMA
  • #12 9089936
    Perelka
    Poziom 15  
    Diody zasialane są z oświetlenia samochodu czyli pod oświetlenie pokręteł nawiewu. To gdzie podłącza się buzerek napiszę jak rozbiorę termometr. Nie wiem kiedy... ;-)
  • #13 9089963
    adamo704
    Poziom 2  
    Ok wielkie dzięki :) Mam nadzieję że nie ma tam żadnego tranzystora jeszcze bo ja jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o elektronikę.. :( Jak coś to będę wdzięczny.. Czekam z założeniem swojego..pozdro
  • #14 13930127
    NygusUk
    Poziom 2  
    Witam,

Wiem, że od ostatniego wpisu minęło sporo czasu, ale mimo to zaryzykuję pytanie: czy/gdzie można jeszcze zakupić dokładnie ten model w dobrej cenie?
    Ktoś pisał, że np. Auchan swego czasu sprzedawał za grosze? Na allegro są podobne: ale bez zegara, jak i brak opisu jakie funkcje poza aktualną temperaturą (od 35zł z przesyłką).
    Miałem kiedyś właśnie taki model, sprawdzał się świetnie. Niestety, sprzedałem wraz z autem. Niedawno kupiłem przez allegro niedrogi termometr podświetlany SM27, ale niestety jakość jest tragiczna, bateryjka od zegarka starcza na parę dni, po prostu pomyłka.
    Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji i nowych funkcji termometru ATECH thermo z zegarkiem, stosowanego w Volkswagenie Golf III. Użytkownik opisał rozebranie urządzenia i wkomponowanie go w miejsce zaślepek w konsoli samochodu, wraz z podświetleniem wyświetlacza temperatury za pomocą niebieskich diod LED umieszczonych w stożkowej tubie za wyświetlaczem. Zworki na płytce (JP1, JP2, JP3, A1) umożliwiają zmianę funkcji, m.in. pamięć kilkunastu pomiarów temperatury co 30 minut, wyświetlanie ich po naciśnięciu przycisku Reset oraz wyłączenie zegara po połączeniu zworki JP3. Dodano także buzzer, który pełni funkcję alarmu gołoledzi oraz sygnalizacji dźwiękowej przy obsłudze przycisków. Czujnik temperatury zewnętrznej to termistor NTC 10kΩ. Podświetlenie diodami zasila się z oświetlenia samochodu (np. pokręteł nawiewu). Sygnalizacja gołoledzi wymaga ręcznego włączenia ikony śnieżynki, a alarm jest dźwiękowy bez migania temperatury. Wskazano, że różne wersje wyświetlaczy mogą mieć różną przezroczystość i odblask, co wpływa na efektywność podświetlenia. Pojawiły się pytania o dostępność modelu na rynku, z uwagi na jego dobrą jakość w porównaniu do tańszych zamienników bez zegara i z krótkim czasem działania baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA