logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie wzmacniacza audio V1.1

januss73 14 Cze 2007 20:43 10910 20
  • Zdalne sterowanie wzmacniacza audio V1.1
    Witam poraz kolejny.
    Z pomocą paru forumowiczów udało mi się skutecznie uruchomić zdalny sterownik do mojego symasyma. Jest to układ oparty na mikrokontrolerze at89s2051 oraz pamięci eeprom 24C04.
    Układ wykonawczy, to h-mostek (do sterowanie silnikiem potencjometru) oraz dwa przekaźniki, do załączania wzmacniacza i sterowania dwoma wejściami.
    Całość zasilam z osobnego transformatorka na 12v
    Nie liczyłem dokładnie ile mnie to wyniosło, ale myślę, że pomijając programator, za części elektroniczne łącznie z przekaźnikami liczyć można koło 30 zł.

Układ działa z dowolnym pilotem nadającym w kodzie rc5. Oczywiście na początku należy nauczyć go komend.

Po drodze miałem parę problemów. Przede wszystkim związanych z obsługą eeprom, jak mówiłem z pomocą życzliwych forumowiczów udało mi się je rozwiązać

Poniżej zamieszczam schemat i płytkę.
    Gdyby układ kogoś zainteresował chętnie odpowiem na pytania.

W późniejszym czasie układ wzbogacony został o funkcję mute, opóźnione załączanie kolumn, oraz ich rozłączanie w przypadku pojawienia się DC na wyjściu.

Pozdrawiam

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    januss73
    Poziom 32  
    januss73 napisał 1618 postów o ocenie 56, pomógł 193 razy. Mieszka w mieście Kluczbork. Jest z nami od 2007 roku.
  • #3 3985357
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    A gdzie foto uruchomionego układu?
    Nie myślałeś jakiegoś LCD małego dać?
    pozdrawiam
  • #4 3985362
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Witam.
    Zainteresowało mnie to, mogłbyś zamieścić spakowany schema i wzór płytki z eagle?
  • #5 3985375
    dzikchu
    Poziom 13  
    popieram prośbę kolegi, narazie nie widać tutaj Twojego wkładu, zamieść kilka zdjęć płytki którą wykonałeś i będzie ok. Ogólnie przydatna konstrukcja i dosyć prosta, podoba mi się że obsługuje rc5 ogólnie dostępny.
  • #6 3985412
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Zdjęć nie zamieszczałem celowo. Układ jest uruchomioony i działa bebłędnie, ale na pierwszej wersji płytki, którą przerabiałem. Wygląda to trochę nieciekawie, bo dwie ścieżki musiałem przeciąć i trzy dołożyć(pomyliłem się w mostku hala) Oczywiście schematy które zamieściłem są już poprawione. Poza tym pierwsza wersja była nieco bardziej rozbudowana, co okazało się zbyteczne.
    Wygląda to mniej więcej tak jak w temacie 'jeszcze jeden symasym'. Trochę plątanina kabli, bo już nie mogłem się doczekać uruchomienia i zrobiłem to na prędce. Najważniejsze, że wynalazek wreszcie bezbłędnie działa.
    Zaraz spakuje pliki eagla i wsad do kontrolera i zamieszcze.
    Oczywiście jakby ktoś miał propozycję ulepszenia chętnie wysłucham.
    Załączniki:
    • pac.rar (69.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3985456
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    Mam glupie pytanie. Jakie jest zadanie tego eeprom-u?

Takie mikrozastrzezenia:
    - projekt plytki wydaje mi sie bardzo chaotyczny,
    - czy C7 i C8 sa kondensatorami odsprzegajacymi? Jesli tak, dlaczego sa tak daleko od uC i EE?
  • #8 3985468
    januss73
    Poziom 32  
    Pytanie wcale nie głupie. Ten mikrokontroler nie ma nieulotnej pamięci. Oczywiście możnaby zrobić to bez pamięci zewnętrznej, ale wtedy układ nie mógł by uczyć się komend, lub też musiałby uczyć się ich po każdym odłączeniu zasilania.

Aha. Co do lcd, t`o myślałem jak najbaredziej. Zwłaszcza. że mógłbym wtedy za jego okienkiem zchować odbiornik, tylko zastanawiam się co miałby wyświetlać. Wysterowanie? nie takie proste na analogowym potencjometrze, zwłąszcza, że nie mam dodatkowych odczepów, ale myśle, żeby zrobić zegarek i włącznik/wyłącznik czasowy. Ale tego już chyba na tym układzie się nie da.
  • #9 3985536
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Potencjometr był już z silnikiem, czy to jakaś samodzielna konstrukcja. Jeśli tak to mógłbyś wrzucić zdjęcie.
  • #10 3985544
    januss73
    Poziom 32  
    Potencjometr to niebieska seria z silnikiem z alpsa, raczej nie oszczędzałem na elementach w drodze sygnału,... zwłaszcza, że udało mi się go dość tanio kupić :)

Gigantor... Kondensatory te filtrują napięcie zasilania uc i ee, nie jestem elektronikiem i nie wiem co znaczy odsprzęglać, może to samo. Nie określiłbym tych trzech cm ścieżkki jako daleko od uc, myślisz, że gdyby był to 1 cm układ działałby lepiej? Jeśli tak to poprawie to, i dzięki za spostrzeżenie.
  • #11 3985607
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    hmm a nie łatwiej jest z impulsatorem ?
  • #12 3985618
    januss73
    Poziom 32  
    Uszol. Podejrzewam, że tak, pewnie nawet taniej, jednak dla mnie steroweanie głośnością za pomocą aktywnego potencjometru kojarzy się trochę z miniwieżą czy dawniej zwanym jamnikiem. Nie spotkałem się ze sprzętem dobrej jakości wykorzystującym tego typu technologie. Co wcale nie znaczy, że muszę mieć racje...
  • #13 3986378
    MinisterQ
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    januss73 napisał:
    Potencjometr to niebieska seria z silnikiem z alpsa, raczej nie oszczędzałem na elementach w drodze sygnału,... zwłaszcza, że udało mi się go dość tanio kupić :)

Można spytać gdzie dokładnie i za ile? O dokładne oznaczenie tego potencjometru też bym prosił.

Nie masz problemów ze współzbieżnością rezystancji podczas regulacji?
    To jest pięta ahillesowa większości potencjometrów, zwłaszcza jak się kupuje wysyłkowo (w sklepie za rogiem raczej trudno o potencjometry z silnikiem, gdyby nie to, nie było by problemu np. z pomierzeniem czy regulacja i rezystancja jest w miarę równa).
    Żeby było śmieszniej, mam firmówkę ALPS (niby...) która na początku regulacji jest tak rozjechana, że praktycznie do niczego się nie nadaje :(
  • #14 3987137
    januss73
    Poziom 32  
    Kupiłem go wysyłkowo, pisali, że to jakieś zalegi magazynowe. Kosztował mnie 20euro z wysyłką, ale ich już nie mają.
    Właśnie go pomierzyłem i nie wiem czy do duże odhyłki czy nie?
    np: 2R2/2R4, 12R4/13R3, 45R/45R6, 234R/232R, 1k6/1k6. Chyba mieści się w normie. A typ to 10KAX2
  • #15 3988364
    tomeeh
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    Mam uwagę do schematu.
    Schemat tutaj zamieszczony jest idealnym "antyprzykładem", tzn. przykładem, jak nie rysować schematów. Z rozstawienia elementów nic nie wynika (poobracane tranzystory, połączenia pod układem scalonym, itp.), trzeba szukać co i jak. Natomiast brak oznaczenia węzłów za pomocą kropek, to już masakra. Nie wiem, w jaki sposób to rysowałeś, bo eagle standartowo wstawia kropki.
    Proponuję popracować nad rysowaniem schematów, gdyż w tej postaci są one nieczytelne.
  • #16 3988549
    dawid512
    Poziom 32  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie i przepraszam że moje pytanie nie jest może ścisle związane z tematem ale prosze o POMOC.

Kupiłem zestaw głośników kina domowego. Problem polega na tym że nie da się ich uruchomic bez pilota:(. Po rozebraniu zauwarzylem że jest tam mikrokontroler atmel ten sam co w układzie w tym temacie.
    Jeżeli ktoś wie jak zrobic by uruchomic urządzenie bez użucia pilota to proszę o odpowiedz.Zapomniałbym nie posiadam pilota:(
  • #17 3988576
    januss73
    Poziom 32  
    Hmmm. Mnie nie wstawia. Pewnie chodzi o ustawienia.
    Pewnie też masz racje, że nie jest to jakiś ramowy przykład, i że tak nie powinno się rysować. Miałbyś gdyby to była moja profesja. Nie jest jednak. To jest dopiero drugi zaprojektowany przeze mnie układ, i na pewno daleko mi do profesjonalizmu. Faktem jednak jest, że moim założeniem było zaprojektować wykonać układ , który będzie sprawny i który nie będzie jakimś kitem czy jego klonem.Myślę, że mi się udało. A może nie do końca czytelny układ, czy jak to ktoś określił, chaotyczna płytka (jeśli ktoś potrafi lepiej upchać tyle elementów na jednostronnej to zazdroszczę mu) nie jest czymś co spędza mi sen z powiek. Ścieżki są na dole i ich nie widzę, schematu oprawiać w ramki nie planuje, a bezbłędnie działający układ daje mi na prawdę sporo satysfakcji.
    pozdrawiam

Dawid512 Możesz przecież kupić pilot uniwersalny i go zaprogramować. A swoją drogą to dziwny zestaw, że bez pilota jest martwy.

Da
  • #18 3994032
    januss73
    Poziom 32  
    witam ponownie. Wkurzała mnie troche ta plątanina kabli, więc zmodyfikowałem jeszcze nieco układ i przelutowałem go jeszcze raz. Modyfikacje polegały na wyeliminowaniu zbędnych rzeczy z poprzedniej wersji, umiejscowieniu złącza ISP na płytce, wyprowadzeniu wolnych pinów, tak aby w przyszłości można ewentualnie je bezproblemowo wykorzystać.
    Wygląda to teraz mniejwięcej tak:

1. Płytka w moim wykonaniu

2. Stwierdziłem że z opisami szybciej się montuje

3.To sam polutowany układ

4.A tak wygląda teraz zamontowany

5. A tak poskładany

Załączniki:
    • Zdalne sterowanie wzmacniacza audio V1.1 zmontowany1.jpg (49.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 4012136
    Fobos319
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    No widze ze faktyczne udał oci sie odpalic to cudo :)
    Mam nadzieje ze nasza pomoc sie przydała :)
    5/6 :)
    pozdro
  • #20 4012331
    januss73
    Poziom 32  
    Dzięki fobos. Układ jak układ, ma działać i już.
    Fakt faktem, jakby nie forum L'ki wogóle nie zabierałbym się za to, tylko kupił kita :)
  • #21 5163420
    modano1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !! Też chcialbym zbudowac taki uklad, tylko nie wiem jak sie za to zarbac Prosil bym kogos kto sie na tym zna o kontakt! mam wzmacniacz i chailbym do niego dorobic sterowanie z pilota !! Proszę o Pomoc !! modano12(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt zdalnego sterowania wzmacniacza audio opartego na mikrokontrolerze Atmel AT89S2051 oraz pamięci EEPROM 24C04. Układ wykorzystuje mostek H do sterowania silnikiem potencjometru oraz dwa przekaźniki do włączania wzmacniacza i przełączania wejść. Zasilanie realizowane jest z osobnego transformatora 12 V. Sterownik współpracuje z dowolnym pilotem RC5, umożliwiając naukę komend. Dyskutowano o zastosowaniu potencjometru z silnikiem firmy ALPS (model 10KAX2), zakupionym jako zaległość magazynowa, oraz o problemach z dokładnością rezystancji podczas regulacji. Poruszono kwestie poprawności schematu i rozmieszczenia elementów, a także filtracji napięcia zasilania mikrokontrolera i EEPROM za pomocą kondensatorów. Autor planował dalsze ulepszenia, takie jak dodanie wyświetlacza LCD z funkcją zegara i timera, jednak wymagałoby to rozbudowy układu. Projekt jest prosty, tani (około 30 zł za części elektroniczne) i działa bezbłędnie, choć pierwsza wersja płytki wymagała poprawek. Użytkownicy prosili o udostępnienie plików Eagle i zdjęć, które autor ostatecznie zamieścił. Dyskusja zawierała także pytania o alternatywne metody sterowania głośnością, np. za pomocą impulsatora, oraz o uruchomienie zestawu kina domowego bez pilota.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA