logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Plastikowe kolce pod kolumny – czy poprawiają dźwięk? Wygłuszenie i bass reflex

Konrad3006 27 Maj 2007 12:23 1419 7
REKLAMA
  • #1 3925412
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam, takie pytanko do szanownych forumowiczów mam, czy plastikowe kolce pod kolumny do czego kolwiek sie nadają?

Drugie pytanie to co tak naprawdę daje dobre wygłuszenie kolumn?

Tak przy okazji to dodam, że dzisiaj spalił się mi w kolumnach gwizdek, kolumny audiomega :] opus300, i gdy go wyjąłem, zastąpiłem póki co jakimś małym 0,5Wattowcem, póki nowego nie kupię to gdy była dodatkowa dziura w kolumnie bass stał się piekniejszy :)

I teraz mam dylemat, czy jak zamontuję gwizdek i dorobię dodatkowy bass reflex w górnej części obudowy tylko z tyłu a nie tak jak z przodu jest dziura na gwizdek, to czy też będzie taki sam efekt?

pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3929143
    lowbird
    Poziom 23  
    Ocena: 45
    Jeżeli te kolce są na tyle wytrzymale, ze sie nie złamią to na pewno bedą dobre. Co do bass reflexu to musisz go dobrze dobrac do tych kolumn, a efekt na pewno bedzie zadowalający
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3929579
    Gilotyn@
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    plastikowe kolce pod kolumny do czego kolwiek sie nadają?

zależny co do za kolce czy są z pełnego plastiku czy nie, ale lepiej w metalowe zainwestował. Na ty nie ma co oszczędzać

Drugie pytanie to co tak naprawdę daje dobre wygłuszenie kolumn?

Zależy bas tak jak był by bardziej głęboki, odczucie jak by niżej schodził to tak ogólnie ( moje wrażenia co do konkretnego sprzętu w innym może być zupełnie inaczej). Zależy to od głośnika rodzaju budy itd wiele czynników na to wpływa i nie łatwo to tak sprecyzować każdy w końcu ma innych słuch. U jednych wytłumienie pomaga u innych szkodzi.

I teraz mam dylemat, czy jak zamontuję gwizdek i dorobię dodatkowy bass reflex w górnej części obudowy tylko z tyłu a nie tak jak z przodu jest dziura na gwizdek, to czy też będzie taki sam efekt?

Zamontowanie dodatkowe Br musi być policzone w po uprzednim zmodyfikowaniu obecnych BR, musi się zgadzać strojenie. Jeśli nie słychać świstów powietrza to ta operacja technicznie jest nie potrzebna.
  • #4 3931320
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Ale ta jedna dziur wiecej daje mi lepszy jak na moje ucho bass, zrobie eksperyment z jedną kolumną najwyżej się tą dziurę tak zaklei, żeby znać nie było :)

Podjąłem również decyzję, by trochę stuningować "to coś" więc chcę kupić głośniki średniotonowe Tesla TVM 150-00 i wysokotonowe ARV 104-04, chyba wybrałem lepsze głośniki i będzie lepszy dzwięk niż na tych co są obecnie?
  • REKLAMA
  • #5 3938467
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Nie widziałem tych klocków w realu (opus 300) ale jak patrzę na fotkę to tam chyba na górze i średnicy są już tesle
  • #6 3939489
    Konrad3006
    Poziom 16  
    są nołnejmy, których prawie nie słychac. Nie moga to być Tesle, bo AM nie montuje Tesli, ew. jak już coś to STX'a jakiegoś da, ten wysokotonowiec to mi sie drugi raz juz spalił :/ temu chce dać inne, tak zeby bylo slychac bardziej wysokie/srednie tony, zeby na mixerze nie używac equalizera.
  • REKLAMA
  • #7 3941704
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Znalazłem aukcję z opus 300 gdzie podają że kolumny są składane na podzespołach stxa i tesli. Ale jeżeli mówisz że to no namy które nic nie grają to możesz spróbować wymienić. Z arv 104 tesli daj sobie spokój, w tej samej cenie jest stx 10-200pj który moim zdaniem jest lepszy a napewno mocniejszy a na średnice może arxa 150 od tesli
  • #8 3947737
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Dzisiaj przypadkiem rozmawialem z jakimś gościem, ktory sie zajmuje akustyką i twierdzi, że to zwrotnica, póki co to tylko musze gwizdki jakieś dać, bo sie jeden spalił i potem będę myślał.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania plastikowych kolców pod kolumny głośnikowe oraz wpływu wygłuszenia i bass reflexu na jakość dźwięku. Plastikowe kolce mogą być użyteczne, jeśli są wytrzymałe, jednak zaleca się inwestycję w kolce metalowe ze względu na lepszą stabilność i trwałość. Wygłuszenie kolumn wpływa na charakterystykę basu, ale efekt zależy od konstrukcji głośnika, obudowy i indywidualnych preferencji słuchowych. W przypadku bass reflexu ważne jest odpowiednie strojenie otworów, a dodanie dodatkowego bass reflexu wymaga precyzyjnych obliczeń, aby uniknąć niepożądanych efektów akustycznych. Wymiana uszkodzonego głośnika wysokotonowego (gwizdka) na inny model może poprawić brzmienie, jednak należy zwrócić uwagę na kompatybilność i jakość zwrotnicy. W dyskusji pojawiły się propozycje modernizacji kolumn Opus 300 poprzez zastosowanie głośników średniotonowych Tesla TVM 150-00 oraz wysokotonowych ARV 104-04, choć sugerowano również alternatywy marki STX, takie jak STX 10-200pj i ARXA 150, które mogą oferować lepsze parametry i moc. Wskazano, że kolumny Opus 300 są zbudowane na podzespołach Tesla i STX, a poprawa dźwięku wymaga uwzględnienia zwrotnicy i właściwego doboru komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA