logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić złącze ISA na Com lub lpt (czy w ogóle się da).

spazz4 19 Paź 2003 16:52 5152 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak zrobić złącze ISA na portach COM lub LPT laptopa, żeby podłączać do niego karty ISA z komputera PC?

Nie ma sensownego sposobu, by zrobić uniwersalne złącze ISA z COM/LPT; takie rozwiązanie byłoby bardzo kosztowne, trudne do zrobienia i w praktyce opłacałoby się mniej niż kupno używanego sprzętu lub karty PCMCIA, a i tak działałoby tylko dla jednej konkretnej karty ISA [#366952][#371905] Najbardziej realną drogą jest PCMCIA: wspominano o starych przejściówkach ISA↔PCMCIA, a zwykła PCMCIA była opisywana jako odpowiednik ISA, ale nadal potrzebny jest mostek i dokumentacja, więc to nie jest prosty projekt [#373188][#373423][#375443] Jeśli laptop ma złącze stacji dokującej i na dokowaniu wyprowadzoną pełną magistralę ISA, można próbować zrobić wyjście właśnie tam, ale bez schematu tego złącza niewiele da się zdziałać [#374328][#375131]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 366941
    spazz4
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Interesuje mnie zrobienie interfejsu podłączanego do portów (com,lpt 8O ) kompa który nie posiada żadnych wolnych złącz(jest to laptop) dzięki takiemu interfejsowi była by możliwość podłączenia różnych kart od zwykłego PC. Nie musiało by być to super ekstra ale taki emulatorek by się sprzydał
  • REKLAMA
  • #2 366952
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Oczywiście że się da, ale koszt całego rozwiązania przewyższy cene nowego notebooka (a napewno karty PCMCIA z takimi samymi funkcjami) oraz będzie to rozwiązanie dostosowane tylko do określonej karty ze złączem ISA. Taniej, wygodniej jest opracować i oprogramować własną karte PCMCIA.
  • #3 366954
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Chyba nie jest to możliwe.Są scalaki PCI to ISA bridge które miały pomagać projektantom kart PCI bez znajomości trudnej wówczas specyfikacji PCI.Ale na porcie?Chyba nie wypali żadnym cudem ,nawet na USB.Lepiej poszukać coś PCMCIA to PCI.PCMCIA ma chyba każdy laptop ,poszukaj na stronie TI ,oni robią dużo takich scalaków ,ale nawet jak taki znajdziesz to wyzwanie jest spore.Popatrz choć na przepustowości portów ,nawet USB2 jest wolniejszy niż PCI a w PCI czasy to krytyczna sprawa.
  • #4 367319
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Jedynum sensownym rozwiazaniem byloby zrobic przejsciowke PCMCIA do PCI. Zasranawiam sie czy mostki PCMCIA <->PCI działają dwustronnie tak żeby obsłużyć ten sposób?
  • #5 371877
    spazz4
    Poziom 16  
    Ciekawy pomysł z tym PCMCIA, ale jak to zrobić tano :roll:
    I jak to zmajstrować?
    koszt replikatora USB 150 zł (połowa wartości tego kompa) 8O
  • #6 371905
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    W tym przypadku chyba prościej (i pewnie taniej) będzie sprawić sobie nowy sprzęt. Tego rodzaju przejściówka (z PCMCIA) wymaga sporo nakładu kosztów i pracy. Obawiam się, że ten problem może Cię przerosnąć. Pomijam przy tym napisanie odpowiedniego oprogramowania.
    Pozdrawiam.

PS. Przejściówka PCMCIA -> PCI? Zastanawiam się, czy to nie żart. :)
  • REKLAMA
  • #7 372043
    cortez_
    Poziom 26  
    Nigdzie nie znalazłem takiej mozliwości. Teoretycznie rzezc biorąc mostek przekazuje sygnały w obie strony między magistralą PCI i PCMCIA, ale czy aby na pewno?
  • #8 372862
    spazz4
    Poziom 16  
    Chyba jednak porzuce ten pomysł, ale w takim razie może doradzicie mi jak podłączyć(dolutować) zwykłą kartę dźwiękową do laptopa :roll:
  • #9 372886
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    sa pewne programy ktore umozliwiaja odgrywanie wav mid a nawet mp3 na glosniczku wewnetrznym. jakosc oczywiscie nie jest za dobra, no ale jak nie ma innego rozwiazania?
    rozwiazanie takie dziala napewno, gdyz sam je prztestowalem, nie pamietam tylko jak sie nazywal ten emulator dzwiekowki, wiem ze wgrywalo sie go jako zwykle sterowniki do urzadzenia . sproboj poszukac w necie cos w stylu "Pc speaker sound" lub "Pc Speaker Mp3 play"

Pozdrawiam.
  • #10 372899
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Taa, a kiedyś robiło się takie ustrojstwo i nazywało to Covox. Był to prosty przetwornik C/A podłączny do portu LPT. NIektóre gry miały nawet zaimplemetowaną obsługę dxwięku na to cóś.
  • #11 372916
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Na USB można zrobić dobrą kartę dźwiekowąj.Ja robiłem na PCM2702 ,są też pCM2902-06 z wejściem i PCM2704-07.Są produkcji TI i za darmo jako próbki na www.ti.com .Na forum powinien być prototyp mojej PCM2702 w Protelu w całości SMD.Chyba że ten laptop nie ma USB to klapa.W EP też są dwa opisy takich kart (w tym roku było).Na forum też temat był poruszany.
  • #12 372937
    spazz4
    Poziom 16  
    Może coś więcej na temat darmowych próbeK 8O
    Niestety nie mam USB,
  • REKLAMA
  • #13 372945
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    To bez USB lipa.A o próbkach na forum jest dużo.
  • #14 372973
    spazz4
    Poziom 16  
    Coś czytałem o PCMCIA i wyczytałem żę tam są sygnały podobne do zwykłego klasycznego złącza w domowym PC, Moż dałoby się podlutować kartę z PieCa do PCMCIA :?
  • #15 373080
    cortez_
    Poziom 26  
    są karty dźwiękowe na PCMCIA trzeba się rozglądać na allegro albo ebay bo to rzeadko się pojawia ale widziałem takie, jest jeszcze jedna możliwość. Rozkręcić komuter i zobaczyć czy nie ma opcji podłączenia czegoś do magistrali i dopiąc, ewentualnie wygrzebać jak idzie magistrala i wpiąć się do niej bezpiśrednio.
  • #16 373188
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    ISA i PCMCIA są do siebie bardzo zbliżone. Kiedyś były takie przejściówki pomiędzy ISA a PCMCIA. Karta do slotu i kabel ze złączem. Nie przypominam sobie, aby tam były jakiekolwiek inne elementy. Tyle, że pozostaje chyba problem sterownika. Ale kto wie, na starym sprzęcie czasami cuda się dzieją.
    Pozdrawiam.
  • #17 373423
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Też gdzieś o tym czytałem, zwykła PCMCIA odpowiada ISA a CARDBUS - PCI.
    Tobie jednak proponuję przyjrzeć się bliżej tematowi COVOXa.
  • #18 373790
    spazz4
    Poziom 16  
    A może ktoś posiada opis wyprowadzeń PCMCIA i ISA/PCI oraz opisy przerwań, chętnych informuje ż jest to laptop IBM'a (TP 370c)i w jego architektóre płyty głównej nie za bardzo sie da ingerować.
  • #19 374328
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Na złączu stacji dokującej masz wyprowadzoną kompletną magistralę ISA.
  • REKLAMA
  • #20 375046
    spazz4
    Poziom 16  
    Taaa jasne tylko że najpierw trzeba mieć stacje dokującą :cry:
    Nie udało mi sie jej kupić razem z nim.
    POTRZEBUJE OPISY WYPROWADZEŃ PCMCIA I ISA/PCI
  • #21 375056
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    spazz4 napisał:
    POTRZEBUJE OPISY WYPROWADZEŃ PCMCIA I ISA/PCI
    Pewnie są w Hardware Book poszukaj w sieci.
  • #22 375131
    cortez_
    Poziom 26  
    Jęsli masz wyjście do stacji dokującej i na stacji dokującej jest wyprowadzona szyna ISa to potrzbujesz tyko dokumentacji tego wyprowadzenia w twoim laptopie i przejściówke zrobisz sobie sam!!!

Opis złącza ISA masz tutaj:
    Załączniki:
    • opis magistrali isa.pdf (227 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 375275
    spazz4
    Poziom 16  
    Ok dzięki za opis ISA , ale nadal brakuje mi opisu PCMCIA, a o opisie szyny wyprowadzonej do stacji dokującej to moge tylo pomarzyć. :roll:
  • #24 375443
    cortez_
    Poziom 26  
    Wiesz, że to byłoby najprostsze rozwiązanie? Znaleźć schemat tych wyprowadzeń i nie musisz produkować żadnej przejściówki. Bo na PCMCIA i tak musisz mieć mostek np VG469
  • #25 376395
    spazz4
    Poziom 16  
    Dobra dobra, jak już napisałem nie ma informacji o budowie gniazda do stacji dokującej.
    A czy mostek będzie potrzebny to wątpie, bo przecież i tu i tu sygnały są takie same. :?
    tylko niech mi ktoś podzruci wpinouty do PCMCIA najlepiej z rysunkiem.
  • #26 376573
    cortez_
    Poziom 26  
    Wystarczyło zapytać pana Google
    http://www.pcmcia.org/pccardstandard.htm
    generalnie na stronie www.pcmcia.org znajdziesz opisy technologii pcmcia, z pobieżnej lektury wydaje mi sie jednak, że to nie będzie takie proste jak ci się wydaje.
  • #27 376642
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    witam
    tutaj troche mozesz poczytac
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic51237.html#237516
    ja zrobilem COVOXa i dziala bardzo fajnie, w paru gierkach jest obsluga tego, mysle ze daloby sie tez zrobic jakies sterowniki np pod w95 (pod 3.11 chyba widzialem), zrobilem to w pajaku, mam schemacik i gdzies zaprojektowana plytke, moge zamiescic jak potrzeba.
    pozdrawiam
  • #28 377056
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    http://www.ulihansen.kicks-ass.net/speaker/index2.htm

na tej stronie sa najrozniejsze programy i drivery do odgrywania muzy z pc speakera, ja sam tego uzywalem na laptopie compaqa, nie obciazalo proca zbytnio (486) a i gralo dobrze jak na to:D bo jesli potrzeba cos zapodac ze soundcarda a nie ma sie takowego i innego wyjscia nie ma - pozostaje odwieczny kompan pc - speaker:P

P.S. Sory ze tak zboczylem:P z tematu, ale to wyniknelo z poprzedniego postu, bo to co oferuja te drivery to cos lepszego niz rownie stary kompan - covox :)

Pozdrawiam.
  • #29 377677
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    raczej malo prawdopodobne zeby PCspeaker gral lepiej niz dobrze zrobiony COVOX, ale potestuje i sie zobaczy
  • #30 377720
    spazz4
    Poziom 16  
    Te sterowniki mam od ponad roku. Używam również programu dzięki któremu moge odgrywać filmy i mp3, ale PC Śmierdziel jest słabym rozwiązaniem.(rozkręcamy laptopa i wkładamy mini wzmacniacz i miarowo chodzi). :roll:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania interfejsu pozwalającego na podłączenie kart ISA do laptopa poprzez porty COM lub LPT, co jest technicznie bardzo trudne i kosztowne. Uczestnicy wskazują, że bezpośrednie przejście z ISA na porty szeregowe lub równoległe jest praktycznie niemożliwe ze względu na różnice w magistralach i ograniczenia przepustowości. Proponowane alternatywy to użycie kart PCMCIA, które są zbliżone do ISA i PCI, jednak wymagają mostków (np. VG469) i odpowiedniego oprogramowania, co również jest skomplikowane i kosztowne. Wspomniano o istnieniu stacji dokujących z wyprowadzoną magistralą ISA, ale ich dostępność jest ograniczona. Jako prostsze rozwiązania zaproponowano emulację dźwięku przez PC Speaker lub urządzenia typu Covox podłączane do portu LPT, a także karty dźwiękowe USB oparte na układach TI (PCM2702, PCM2902-06, PCM2704-07), jednak laptop bez USB eliminuje tę opcję. Wskazano na dostępność dokumentacji standardów PCMCIA oraz ISA, ale brak szczegółowych opisów wyprowadzeń dla konkretnego modelu laptopa IBM ThinkPad 370c utrudnia realizację projektu. Ostatecznie autor projektu porzucił pomysł ze względu na wysokie koszty i trudności techniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA