logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29FX30K FE2 - Uszkodzony trafo-powielacz i procesor TDA 9394, co sprawdzić?

hudak józef 27 Maj 2007 19:29 1841 6
REKLAMA
  • #1 3926579
    hudak józef
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Uszkodzony trafo- powielacz ale przy okazji poszedł procesor - brak sterowania jednego z kolorów sam trafo tj.200 zł. procesor pkoło 150 czy może być jeszcze coś procesor jest TDA 9394 na co jeszcze zwrócić uwage żeby nie narobic dodatkowych kosztów ?
  • REKLAMA
  • #2 3926733
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    A skąd wiesz, że brak sterowania jednego koloru gdy masz uwalone trafo ?
  • REKLAMA
  • #3 3928840
    hudak józef
    Poziom 11  
    trafo wymieniłem ,telewizor swieci tylko brak jednego koloru no i kłopot z tym procesorem niewiem czy musi być z takąsamą końcówką/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3928932
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Obejrzyj i posprawdzaj,żeby nie robic sobie kosztów.Ale uważam że poleciał i TDA.Poszukaj w postach bo tam są podane najprawdopodobniej D505 i R565.Powinieneś to wstawić przed odpaleniem, to może uratowałbyś TDA.
  • #6 3929670
    hudak józef
    Poziom 11  
    płytka kineskopu jest ok. zimne luty ? ot. ma 3 lata przed wymianom trafa był kilka razy wymieniany tranzystor odchylania ja doprowadziłem ot. do stanu że chodzi ale procesor jest chyba uszkodzony i jestem ciekawy czy jeszcze mogło cos przy olazji poleciec na plycie bazowej bardzo słabo widoczne są oznaczenia a wogule to strach mam ruszyć procesor ,w ofertach jest kilka propozycji tda 9394 ja mam z końcówkom 175 i niewiem czy musi być taki sam dzięki za cierpliwośc
  • #7 3930314
    Esiaczek
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Najpierw zobacz na końcówkach RGB czy masz zbliżone do siebie napięcia. Jeśli tak to zobacz żarzenie kineskopu, czy świeci w trzech punktach. Już paru ludziom musiałem przekazać złe wieści, że mogą sobie wywalić telewizor na hasiok, albo dają pięć stówek na kineskop :) Pada żarzenie dla jednej z katod. Sprawdź to dokładnie.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-29FX30K FE2 uszkodzone zostało trafo-powielacz, które wymieniono, jednak nadal brak jest sterowania jednym z kolorów. Uszkodzony jest również procesor TDA 9394, co rodzi pytanie o konieczność stosowania procesora z identyczną końcówką. Wskazano, że przyczyną problemu mogą być zimne luty na płytce kineskopu lub uszkodzenie samego kineskopu, zwłaszcza w obszarze żarzenia katod RGB. Zaleca się sprawdzenie napięć na końcówkach RGB oraz stanu żarzenia kineskopu w trzech punktach, ponieważ uszkodzenie żarzenia jednej z katod może powodować brak koloru. Warto również zwrócić uwagę na elementy D505 i R565, które powinny być sprawdzone lub wymienione przed uruchomieniem, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom procesora. Płytka kineskopu jest w dobrym stanie, a trafo było wcześniej kilkakrotnie naprawiane przez wymianę tranzystora odchylania. Wymiana procesora powinna uwzględniać zgodność końcówek, aby uniknąć dodatkowych kosztów i uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA