logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II - jak sprawdzić działanie klimatyzacji?

dyspozytor 28 Maj 2007 08:32 5897 6
REKLAMA
  • #1 3927909
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Ocena: 89
    Witam. Kupiłem Renault Clio II i zauważyłem, że nie działa klimatyzacja. Wg zapewnieniu sprzedawcy - klima działa bez zarzutu. Teraz jednak widzę, że chyba - nie. Włączam przycisk i kontrolka na przycisku świeci. Ale nic poza tym. Powietrze wdmuchiwane do wnętrza wcale nie chłodzi. Jak to inaczej sprawdzić. A może źle włączam? Czy ktoś może mi pomóc?

Dodano po 14 [minuty]:

Chciałbym jeszcze dopowiedzieć, że jestem laikiem w sprawach klimatyzacji. Nie miałem z tym jeszcze do czynienia. Proszę o jakąkolwiek pomoc. Po czym poznać, czy włącza się sprężarka i gdzie się znajduje. Od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #2 3928025
    wolff
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Clio II, to tak ubogie info że nikomu nie chce się z Tobą nawet gadać. Jaki tam masz silnik, który to rocznik itp.
  • REKLAMA
  • #3 3928131
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Nie myślałem, iż szczególowe dane auta i silnika są zależne i mają wpływ na klimatyzację. No więc moje Clio, to: silnik bezynowy 1,4, dwudrzwiowy, na listwie drzwiowych ma RTE. Rocznik 2000. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3928340
    wolff
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Poczym poznać że włącza się sprężarka? A chociażby po spadku obrotów silnika. Pytałem o silnik bo np w moim nie odczuwam tego spadku (2,0 HDi) ale przy słabszych silnikach jest to wyraźnie odczuwalne. Od rocznika auta uzależnione jest tez jaka klima była montowana.
    Włącz klimę, pokrętła ustaw na max chłodzenie, w otwór wentylacyjny wylotu włóż termometr i pojeździj tak chwilę, np 15-30 minut. Temperatura na wylocie powinna być (w zależności od marki i modelu klimy) od 9 do 13,5 stopnia celsjusza jeżeli mieści się w tych granicach to wszysko jest ok. Też miałem ten dylemat - działa czy nie? Trafiłem na darmową akcję w NORAUTO. Dałem skontrolować - wyszło że działa. Ostatnio jeżdziłem z włączoną klimą i po np godzinnej pracy klimy, po wyłączeniu samochodu i kilkunastominutowym postoju na asfalt pod samochodem ściekło mi około 100 ml wody - to też dowód że klima działa :-)
  • #5 3928359
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    na pracującym silniku niech ktoś właczy przycisk
    patrz czy załacza sie sprzegło na sprężarce
  • REKLAMA
  • #6 3928400
    dyspozytor
    Poziom 13  
    Dzięki serdeczne za wyczerpujące wypowiedzi. Trochę się zamuciłem, że to po około 15 minutach będzie zauważalne. Jeszcze jedno, gdzie znajduje się sprężarka, po lewej, czy prawej stronie? czy jest widoczna po otwarciu klapy?
  • #7 3928829
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Po otwarciu maski po lewej stronie,sasiaduje z alternatorem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku Renault Clio II z silnikiem benzynowym 1,4 z 2000 roku, aby sprawdzić działanie klimatyzacji, należy włączyć klimatyzację na pracującym silniku i ustawić maksymalne chłodzenie. Obniżenie obrotów silnika może wskazywać na załączenie sprężarki klimatyzacji, choć w słabszych silnikach jest to bardziej odczuwalne. Sprężarka znajduje się po lewej stronie silnika, obok alternatora, i można zaobserwować załączanie się jej sprzęgła po włączeniu klimatyzacji. Temperaturę powietrza na wylocie z nawiewu można zmierzyć termometrem – powinna wynosić około 9-13,5°C po kilkunastu minutach pracy. Dodatkowym dowodem działania klimatyzacji jest skroplona woda pod samochodem po dłuższej jeździe z włączoną klimatyzacją. Warto również skorzystać z profesjonalnej kontroli w serwisie, np. w NORAUTO.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA