logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatronik Passat B5 1.9 TDI 2000 – brak załączania klimy mimo poprawnych testów VAG

SP7SEC 28 Maj 2007 16:20 2291 7
REKLAMA
  • #1 3929095
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    Mam taki problem w pasacie b5 2000 1,9 tdi klimatronik nie załącza się klima mimo iż wszystkie warunki są spełnione , w czasie testu elementów wykonawczych VAGiem wszystko jest OK niema żadnych błędów wszystko się testuje i wykonuje działanie ,a mino to nie chce się załączyć dało mi to dziś trochę w kość bo nigdy tyle czasu nie spędziłem przy takiej usterce może ktoś z kolegów z branży ma na to jakiś pomysł .proszę o poważne odpowiedzi bo chłodnictwem zajmuję się nie od wczoraj
  • REKLAMA
  • #2 3929884
    Pati
    Poziom 27  
    Jezeli nie ma bledu to klima jest nabita, a to oznacza tylko tyle ze problem moze byc w sprezarce. Albo jest uszkodzona lub elektromagnes jest uszkodzony. Sprawdz czy wlancza sie wentylator od klimy. Jezeli sie nie wlancza to puknij go w silnik mlotkiem lekko, bo szczotki tam w tym roczniku moga byc na wyczerpaniu. Nie da to dlugiego efektu ale na diagnoze to wystarczy. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3930570
    procekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    wysteruj sprzeglo na krotko i zobacz co bedzie sie dzialo z cisnieniami po stronie Hi i Lo
  • REKLAMA
  • #4 3931722
    SP7SEC
    Poziom 29  
    koledzy ja klimatyzacjami to zajmuje się 15 lat i takie testy to ja już dawno poczyniłem i tak jak pisałem wszystko jest ok ,problem polega na tym że klimatronik nie daje rozkazu do pracy liczę na kogoś kto dobrze zna VAG a i bloki pomiarowe ,bo ja mam niekompletne i moje jedyne podejżenie tkwi w czujnikach temperatury i nie widzi potrzeby uruchamiania sprężarki ,może ktoś ma komplet bloków pomiarowych pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3932293
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 301
    1. Czy są błędy w sterowniku silnika?
    2. Sprawdź wskazania czujników temperatur.
    3. Sprawdź w klimie kanał 001 i pole 1 - co tam masz? (wartości od 0 do 12) sprzęgło zostanie wysterowane tylko przy wartości "0"

Pozdrawiam
  • #6 3932810
    SP7SEC
    Poziom 29  
    przekopałem w tym samochodzie wszystko silnik bez błędów w tej chwili nie mam tego samochodu ale jestem z nim umówiony na jutro to walka będzie trwać dalej sprawdzę na pewno jak byś miał wykaz kanałów to będę wdzięczny
  • #7 3937407
    SP7SEC
    Poziom 29  
    może ktoś podpowie co oznacza wskazanie w kanale 007 czwarte pole coś mi ta wartość nie pasuje bo wskazanie jest 122 stopnie celcjusza
  • #8 3938644
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    SP7SEC napisał:
    może ktoś podpowie co oznacza wskazanie w kanale 007 czwarte pole coś mi ta wartość nie pasuje bo wskazanie jest 122 stopnie celcjusza

Nie mam danych dla tego Passata.
    Ale w Audi A4 z tego roku w tym polu jest temp. silnika.
    Więc jeśli masz wskazanie 122 stopnie, to już wiesz dlaczego nie włącza się klima.
    Sterownik nie chce przegrzać silnika.
    Zasymuluj niższą temp. na wtyczce od czujnika i sprawdź, czy włączy się klimatyzacja.
    Będziesz wiedział, czy czujnik jest uszkodzony.

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B5 z 2000 roku z silnikiem 1.9 TDI występuje problem z brakiem załączania klimatyzacji mimo poprawnych testów wykonawczych VAG i braku błędów w sterownikach. Diagnostyka wskazuje, że układ jest prawidłowo napełniony czynnikiem, a problem może leżeć w uszkodzeniu sprężarki lub elektromagnesu sprzęgła klimatyzacji. Zalecane jest sprawdzenie działania wentylatora klimatyzacji oraz wysterowanie sprzęgła na krótko w celu obserwacji ciśnień po stronie wysokiego i niskiego ciśnienia. Istotne jest również zweryfikowanie wskazań czujników temperatury, gdyż nieprawidłowe odczyty mogą powodować brak sygnału do załączenia sprężarki przez moduł Klimatronik. Wskazanie temperatury 122°C w kanale 007 sugeruje uszkodzony czujnik temperatury silnika, co skutkuje blokadą załączenia klimatyzacji w celu ochrony jednostki napędowej przed przegrzaniem. Zaleca się symulację niższej temperatury na wtyczce czujnika, aby potwierdzić jego sprawność i przywrócić prawidłową pracę klimatyzacji. Dodatkowo przydatne byłoby uzyskanie pełnego wykazu bloków pomiarowych VAG dla tego modelu w celu dokładniejszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA