logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić zamiennik akumulatorka BLM-1 do lustrzanek Olympus?

romangiertych 28 Maj 2007 19:40 1482 3
  • #1 3929906
    romangiertych
    Poziom 2  
    Witam! Poczytałem trochę ten temat i mam pytanie, może ktoś mi odpowie. Będzie to dość nietypowe pytanie bo dotyczy akumulatorków BLM-1 przeznaczone jak na dziś dzień tylko do lustrzanek Olympusa. Chcę sobie teraz kupić właśnie taki jeden, i tu nasuwają się problemy. Oryginalny, markowy BLM1 Olympusa to koszt ok. 350 zł, pojemność 1600 mAh.
    Na allegro krążą zamienniki o pojemnościach 1500-3500 mAh. Ceny 25-45 zł. Oczywiście te z większą pojemnością mają większą cenę. Spotkałem się z opinią że ten akumulatorek i tak nie będzie miał więcej niż 1600 mAh(aczkolwiek to źródło jest bardzo niepewne). Nie wiem co o tym myśleć. Kupiłbym droższy gbybym miał pewność że to ma jakikolwiek sens.

Czy może mi ktoś powiedzieć jaką maksymalną objętość może wyciągnać taki akumulatorek? Może ktoś się na tym zna? Może są jakieś sposoby na oszacowanie pojemności?
  • Pomocny post
    #2 3930172
    dsg
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Możesz kupić akumulator najdroższy (np 3,5Ah) i zmierzyć jego pojemność, jeśli będzie miał mniej - po prostu go zareklamujesz - zwykle mają krótką ale jednak gwarancję. Nie sądze aby ktoś sprzedawał akumulatory 3,5Ah które miałyby 1,6Ah. Oczywiście po kilku uzyciach pojemność tych nie firmowych aku spada szybciej niż firmowych - ale jako nowe myślę że mają tyle ila na nich napisano.
  • #3 3930177
    romangiertych
    Poziom 2  
    Czy do zmierzenia pojemności potrzebuję specjalnej ładowarki z miernikiem czy mogę to zrobić w jakiś inny sposób?
  • Pomocny post
    #4 3930467
    dsg
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Wystarczy naładowany do pełna akumulatorek podłączyć pod znane tobie obciążenie i pomierzyć czas pojakim napięcie spadnie do minimalnego dopuszczalnego dla danego pakietu. Jeśli BLM1 posiada nominalne napięcie 7,2V to nap. rozładowania będzie około 6,6V (uwaga bo poniżej 6V może się uszkodzić).
    Podłącz więc obciążenie które wiesz ile ciągnie prądu, np rezystor i pomierz czas po którym akumulator rozładuje się do minimalnej wartości. Prąd (A) x Czas(h) da ci pojemność akumulatora.
REKLAMA