logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5510 - blokowanie się, szybkie rozładowanie i utrata zasięgu

arekcichocki 20 Paź 2003 08:29 1235 8
  • #1 367585
    arekcichocki
    Poziom 12  
    Witajcie specjaliści...
    Mam 5510 która zaczęła wariować.Ni z tego ni z owego zaczęła sie blokować(szczegółnie funkcja gry) .Nagle zaczęła strasznie wypijać baterię i tracić zasięg.Telefon nie był zalany !!! Ani też nie upadł...Czyżby jakaś wada "wrodzona" tego modelu????
    Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi...
  • #2 367654
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    zawieszanie na grach - soft
  • #3 367874
    arekcichocki
    Poziom 12  
    dziur napisał:
    zawieszanie na grach - soft

Soft wgrywany...nie pomogło..... ponoc jest jakiś flasher mp3?????????
  • #4 367882
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Jak umiera to oddaj do hospicjum.Godnie umrze.A tak poważnie to szkoda trochę jej.Mi w takiej Nokii blokowała się klawiatura po podłączeniu mbusa i musiałem podłączać wtyczkę do płytki interfejsu po włączeniu zasilania.Na innych ten mbus działa bezbłędnie.A rozbierałeś?Czyściłes?Warto zajrzeć.
  • #5 367913
    dziur
    Poziom 32  
    jezeli sie wyłacza to flashuje sie pamiec mp3. Było na forum.
  • #6 368925
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    a ja mam taki przypadek: 5510 podobno po zalaniu ale praktycznie bez sladow wody (jedynie na plycie klawiatury, ale wyczyszczona), po wlaczeniu chodzi jakies 5 sekund, nawet na pelnej baterii sie wylacza, soft jest nowy, ale epka nie wgrywalem. Jakies sugestie?
    Pozdro,
    TomaszWL
  • #7 369010
    dziur
    Poziom 32  
    mp3 trza flashnac. Kabel f-bus tylko piny txi rx zamienione we wtyczce.
  • #8 370189
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    dziur - jestes pewny, ze to daje takie faken efekty?
    a co by bylo jakbym mu wrzucil softa razem z epkiem - tez by nie pomoglo?
    pozdro,
    Tomasz WL
    ps przesylka juz jest :)
  • #9 370193
    dziur
    Poziom 32  
    mozna to sprawdzic, wyjmij płyte z klawiatura i włoz inna dobra i sie nie wyłaczy hehe. Głowna płyta jest OK. Meczyłem sie z tym ale idzie teraz gładko. Zeby ci sie zbootował i nie wyłaczył podłacz ładowarke podczas flashowania pamieci mp3. Mam soft i opis po południu na gg bede to ci wysle.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 5510 wykazuje problemy z blokowaniem się, szczególnie podczas korzystania z funkcji gry, szybkim rozładowaniem baterii oraz utratą zasięgu. Przyczyną zawieszania się może być uszkodzony lub wadliwy soft, zwłaszcza pamięć MP3, którą zaleca się przeflashować za pomocą odpowiedniego kabla F-bus z poprawnie podłączonymi pinami TX i RX. Wgrywanie nowego softu bez flashowania pamięci MP3 nie przynosi efektów. Dodatkowo warto rozebrać telefon i dokładnie wyczyścić płytę główną oraz klawiaturę, gdyż uszkodzenia mechaniczne lub ślady wilgoci, nawet minimalne, mogą powodować niestabilność działania. Podczas flashowania pamięci MP3 zaleca się podłączenie ładowarki, aby zapobiec wyłączaniu się urządzenia. Wymiana płyty klawiatury na sprawną może pomóc w diagnozie, czy problem leży w module klawiatury czy płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA