logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nokia 6300 karta pamieci tylko przez 5 min widoczna

maciek1 29 Maj 2007 19:08 1819 6
REKLAMA
  • #1 3933318
    maciek1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, kupiłem dziś w salonie ery model jak w temacie, wszystko ok poza kartą pamięci, karta (w komplecie z tel. 128mb) jest widoczna w menu tylko przez jakieś 5 minut po czym znika i telefon jej nie widzi, ponowne włączenie telefonu pomaga, ale tylko na kolejne 5 minut.
    Chciałem zapytać czy ktoś może spotkał sie już z takim zjawiskiem, nie wiem czy odsyłać telefon do serwisu czy da sie może coś z tym zrobić?

dzięki z góry za pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3933328
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Mam podobny numer z 6300 i kartą 1Gb.Wina leży po stronie telefonu a zapewne softu v4.70.Niestety nie ma jeszcze nowszego który by to załatwiał.
  • REKLAMA
  • #3 3933361
    maciek1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mam wersje 4.71 czyli jakby nowszą, karte formatowałem i dalej to samo
  • #4 4025592
    slakoch
    Poziom 1  
    nie jest to kwestia softu, na rynku polskim i nie tylko jest bardzo duża ilość nokia 6300 z taka dolegliwością (wadliwa partia), przyczyną problemu jest brak rezystora 100k - R3203, który fabrycznie nie wiedzieć dlaczego nie został zamontowany. nie pozostaje wam nic innego jak tylko wysłać wasze telefony do szanownego serwisu sacel polska, po czym czekać ok miesiąca albo i dłużej, no i oczywiście liczyć na to, że wróci w takim samym stanie w jakim go wysłaliście, ja swój wysyłałem 31 maja, do dzisiaj go nie otrzymałem, status naprawy czeka na części...
  • REKLAMA
  • #5 5611822
    arcus44
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    czyli jak wlutuje ten element bedzie ok?
  • REKLAMA
  • #6 5611829
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Jeśli go nie masz tam to tak.
  • #7 5611831
    arcus44
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    czyli jak wlutuje ten element bedzie ok?

dziala;]

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kartą pamięci w telefonie Nokia 6300 polega na tym, że karta jest widoczna tylko przez około 5 minut, po czym znika i telefon przestaje ją wykrywać. Restart telefonu tymczasowo rozwiązuje problem na kolejne 5 minut. Wersje oprogramowania 4.70 i 4.71 nie eliminują usterki. Przyczyną jest wada fabryczna polegająca na braku rezystora 100k (oznaczonego jako R3203) na płycie głównej telefonu. Brak tego elementu powoduje niestabilność wykrywania karty pamięci. Rozwiązaniem jest wlutowanie brakującego rezystora, co przywraca prawidłowe działanie karty. Alternatywnie, telefony można wysłać do serwisu SACEL Polska, jednak czas naprawy jest długi, a efekt nie zawsze gwarantowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA