logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z akumulatorem w Golfie II 1.3 Gaźnik 1989r.

Ropniak 30 Maj 2007 13:17 2102 8
REKLAMA
  • #1 3935642
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam!Od jakiegoś czasu mam problemy z akumulatorem w moim golfiku... Ciągle się rozładowywał. Pierwsze na co wpadłem to: nie ma ładowania! Odkręciłem więc szczotki alternatora i rzeczywiście.... Prawie ich nie było... Wymieniłem cały alternator bo miałem taki pod ręką. Naładowałem akumulator i pojeździłem chyba ze 3 dni i znowu padł. Znów go naładowałem i zmierzyłem napięcie na nim zwykłym multimetrem. Wykazało 12,13V. To chyba trochę za mało. A mimo naładowania akumulatora golfik czasami ma problem z rozrusznikiem tzn. czasami odpala od "palca" , a czasami bardzo długo rozrusznik musi się "kręcić". Oprócz tego silnik na wolnych obrotach chodzi nierówno, czasem się "przydusza". Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3935671
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Pierwsze pytanie: ile lat ma akumulator? Bo wymieniłeś alternator ale w tym czasie akumulator zdążył się już rozładować kilka razy. A wychechłany do pusta akumulator nie odzyska już swoim parametrów.Poza tym, jeśli ma już tendencję do rozaładowywania się, to chyba pora by wymienić także jego. Dodatkowo sprawdź napięcie w czasie pracy silnika. Powinno być 14 - 14,4 V bez obciążenia dodatkowymi obwodami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3935698
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Po pierwsze, tak jak mowil przedmowca -sprawdz ladowanie. Zmierz napiecie na klemach aku przy chodzacym silniku.
    Po drugie - sprawdz czy nie ma uplywow. Wylacz wszystkie odbiorniki w aucie (wylaczonym oczywiscie), zdejmij kleme + i zmierz prad plynacy z akumulatora.
    To na poczatek

Dodano po 2 [minuty]:

A to napiecie, jesli od razu po odlaczeniu od prostownika - fakt male. Kiedys mialemstrasznie zjechany aku, i tez czasami zapalil szybko, a jak nie dal rady - to juz nie zapalal czasami wcale, bo za slaby juz byl aku po dluzszym kreceniu, co jako dodatek do starych kabli itd. bylo sporym problemem.
  • REKLAMA
  • #4 3935741
    Ropniak
    Poziom 15  
    akumulator ma jakieś 9-10 miesięcy (firmy pointS)... raz został rozładowany do końca. A czy rozrusznik może doprowadzić do rozładowania akumulatora tzn. jeżeli rozrusznik był by uszkodzony, czy pobiera większy prąd przy rozruchu??? bo zauważyłem, że mój rozrusznik jak już napisałem na naładowanym do pełna akumulatorze raz odpala z "palca" a niekiedy kręci i kręci...
  • #5 3935770
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Może. Ale jeśli to jest jakiś tani akumulator, to podejrzewam, ze mógł ulec uszkodzeniu poprzez całkowite rozładowanie.
  • #6 3935945
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Jeżeli nie potrafisz dokładnie zdjagnozować to podmień ako na próbę inne ale sprawne i sprawdz ładowanie jak błażej pisał i zobaczysz jak rozrusznik będzie się zachowywał jeżeli będzie głupkował to do naprawy pewnie tulejki i szczotki też przy okazji.
  • Pomocny post
    #7 3936450
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam. Moim zdaniem należy się dokładnie przyjrzeć rozrusznikowi. Dobrze umyć (spirytusem) stojan, sprawdzić stan uzwojeń i izolacji. Mam nadzieję, że pasek klinowy jest odpowiednio naciągnięty. W długo eksploatowanych pojazdach koła pasowe też się zużywają, a to też nie poprawia ładowania.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3936521
    Ropniak
    Poziom 15  
    Mam jeszcze jedno pytanko: w jakich granicach powinien zawierać się prąd wydzielany z akumulatora w sytuacji kiedy silnik jest wyłączony? (tzn. zasilany jest zegar itp.)
  • Pomocny post
    #9 3937471
    pir1
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    W tym samochodzie napięcie na akumulatorze podczas ładowania powinno być na poziomie 13,8V.
    Sprawdz prąd jaki jest pobierany przez instalację w samochodzie, po wyłączeniu wszystkich odbiorników - nie powinien przekroczyć 0,1A (zazwyczaj jest w granicach 0,08A).
    W każdym przyzwoitym warsztacie samochodowym, a także w sklepie gdzie sprzedają akumulatory powinni posiadać miernik, którym można zmierzyć pojemność akumulatora.
    Proponuję dokonać tego pomiaru zamim zaczniesz rozbierać rozrusznik(zrobią to za darmo).
    Warto sprawdzić poziom elektrolitu w akumulatorze, ewentualnie dolać wody destylowanej.
    Rozbieranie rozrusznika to już ostateczność.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volkswagenie Golf II 1.3 Gaźnik z 1989 roku występują problemy z akumulatorem, który stale się rozładowuje. Po wymianie alternatora na nowy problem nie ustąpił, a napięcie na akumulatorze po naładowaniu wynosi około 12,13 V, co jest zbyt niskie. Objawy to również nierówna praca silnika na wolnych obrotach oraz trudności z rozruchem, gdzie rozrusznik czasami działa od razu, a czasami długo się kręci. Zaleca się sprawdzenie wieku i stanu akumulatora, gdyż całkowite rozładowanie może trwale uszkodzić jego parametry. Napięcie ładowania podczas pracy silnika powinno wynosić około 13,8–14,4 V. Konieczne jest także zmierzenie prądu upływu przy wyłączonym silniku i wszystkich odbiornikach – nie powinien przekraczać 0,1 A. Warto sprawdzić stan rozrusznika, w tym szczotki, tulejki, uzwojenia i izolację, a także naciągnięcie paska klinowego i stan kół pasowych, które mogą wpływać na ładowanie. Przed rozbieraniem rozrusznika zaleca się pomiar pojemności akumulatora i poziomu elektrolitu oraz ewentualne uzupełnienie wody destylowanej. W przypadku braku możliwości dokładnej diagnozy, warto na próbę zamontować inny, sprawny akumulator i obserwować zachowanie rozrusznika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA