logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć SWR w President Herbert za pomocą wbudowanego reflektometru?

Grzegorz_n 30 Maj 2007 20:13 2864 5
REKLAMA
  • #1 3937112
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam :)

Mogę prosić o pomoc :)

Odkupiłem starego Presidenta Herberta i chyba nie wiem jak się mierzy SWR za pomocą wbudowanego reflektometru. Czy mógłby mi Ktos to wyjaśnić ??? Szukałem instrukcji PL, ale coś nie mogłem na nią trafić.
    Nie wiem:
    - czy tam sie co kalibruje ???
    - która podziałka słuzy do pomiaru SWR ???

A tak właściwie pytam, bo mam bardzo dziwny objaw...

Podłączyłem do auta pierwszy raz Heberta i ponieważ nie wiedziałem jak się mierzy SWR tym wbudowanym reflektometrem, to postanowiłem, że podepnę tradycyjny reflektometr i zmierzę w ten sposób. Tak więc podpiąłem, skalibrowałem, robię pomiar i mam wynik 1,3. Ucieszyło mnie to, bo na poprzednim radiu (ALAN 48 PLUS) + Magnum 72 (którą pozostawiłem pod Herberta), miałem 1,5 i niewiele mogłem z tym zrobić. Tak więc zmierzyłem i mam 1,3 na reflektometrze wychyłkowym zewnętrznym. Ale nacisnąłem z ciekawości w Herbercie przycisk SWR i przycisk nadawania, patrzę i zaświecieły mi się pierwsze 3 segmenty (kwadraciki) wyświetlacza. Myślę sobie: tutaj pomiar 1,3, a tutaj 3 segmenty świecą się, więc chyba to jest ten pomiar. Odłączyłem zewnętrzny reflektometr, podpiąłem pod radio bezpośrednio antenę, nacisnąłem jeszcze raz przycisk SWR + nadawanie, a tu zaświeciły się prawie wszystkie kwadraciki. Nie pamiętam dokładnie ile, ale na bank świecił już jeden pomarańczowy.

No i to jest mój problem... czy może mi to Ktoś wytłumaczyć ???

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 3937551
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    No tak, "na elce"... czym ja myślę ???

No dobra, teraz wszystko jasne...
    Ale nawet jeżeli tak jest, to jest to ogromna przepaść we wskazaniach ?!?

Dopytuje się, bo mam "nowe" radio (posiada jeszcze oryginalne plomby) i nie chcę uwalić końcówki mocy.

Czyli nie przejmować się, tylko używać ???
    SWR 1,3 jak na moje auto, które sieje zakłóceniami z układu zapłonowego - nie do wyeliminowania, to dosyć dobry wynik.

:)
  • REKLAMA
  • #3 3937625
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1672
    Jak chcesz mieć w radio odczyt mniej więcej to weź sztuczne obciążenie i PR-kiem wewnątrz ustaw SWR 1.1
    Jak podłączysz rezystor 100 ohm to powienineś mieć SWR 2 na wyświetlaczu.
    Michał
  • REKLAMA
  • #4 3937840
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    W starym Herbercie, masz przycisk SWR. Gdy jest on wciśnięty, wówczas diody LED wskazują Ci SWR. Przy " wyciśniętym" klawiszu, pokazuja moc wypromieniowaną z radia. Pod diodami, masz w sumie zestaw trzech linijek ( trzy skale). Jedna wskazuję SRW, druga - moc wypromieniowaną , trzecia - siłę odbieranego sygnału. Trzecie wskazanie tylko przy odbiorze, dwa pierwsze, w zależności od położenia przycisku SWR.

Pozdrawiam.

P.S.
    Choć szansa na przeczytanie przez autora postu mojej odpowiedzi jest znikoma, ze względu na niezrozumiałe i zawistne działanie Kolegi SP5IT ( oto dowód: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic767177.html ) , niemniej może zdążysz grzegorzu_n na przejrzenie mojej odpowiedzi i skorzystanie z cennej i TRAFNEJ uwagi. Szkoda, że nie będzie Ci dane porównać, czyja odpowiedź jest bardziej zbliżona do Twoich oczekiwań...
  • REKLAMA
  • #5 3938474
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ja rozumiem, że wskaźniki w radiach mogą nie być dokładne i pomijając fakt, że różne osoby mają różną teorię na temat sposobu odczytywania SWR z Herbatnika, to i tak jest to zastanawiające, skąd biorą się takie rozbieżności we wskazaniach na Herbatniku.

Przypomnę tylko wskazania z wyświetlacza Herberta:
    1.
    Jeżeli antena wkręcona bezpośrednio do Herberta:
    - do białej dwójki święcą diody na zielono
    - od białej dwójki zaczyna się pomarańczowa, która jeszcze normalnie świeci, między 2 a 3 zapala się kolejna - pomarańczowa już lekko słabnie, a następnie pod trójką kolejna pomarańczowa, która się lekko jarzy. Pozostają jeszcze dwie, które nie świecą się w ogóle.
    2.
    Jeżeli antena jest wkręcona do zewnętrznego reflektometru, a od reflektometru kabelek do radia:
    - zapalają się jedynie 3 diody zielone, a chwilami ta trzecia lekko mruga

I co Wy na to ???
REKLAMA