logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę DC-DC 2-15V na 7,5V o wydajności 3A?

twardyboro 31 Maj 2007 08:45 2363 13
REKLAMA
  • #1 3938429
    twardyboro
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Witam.

Potrzebuję przetwornicy o napięci uwyjściowym 7,5V która mogła by pracowac przy napięciu wejściowym 2-15V. Wydajność prądowa jaka mnie interesuje to 3A. Może kóryś z kolegów ma pomysł jak coś takiego skonstruować. Nie jestem mocny w elektronice ale z wykonaniem w miarę prostego układu sobie poradzę.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3938805
    twardyboro
    Poziom 16  
    Witam.

Stabilizator nie za bardzo się nadaje. Przy napięciu zasilającymsięgającym 15V będą duże straty a przy niższym od 8V nie utrzyma na wyjściu napięcia 7,5V. Na moje oko to musi być przetwornica impulsowa - tylko że ja nie jestem ekspertem w dziedzinie przetwornic.

Pozdrawiam
  • #4 3938825
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    A nie pomyliłeś się z zakresem napięć wejściowych? Gdyż przy Twoich założeniach taka przetwornica musiałaby mieć 2 podbloki step down i step up, przy czym speed up przy 2-4V będzie pobierała spory prąd przy dość niskiej sprawności a do tego niezbyt lubi początkujących konstruktorów.... Jeśli napięcia będą pow. 8V to można zastosować impulsowy stabilizator MAX724, prosta aplikacja i prądy do 5A.
  • REKLAMA
  • #5 3938873
    twardyboro
    Poziom 16  
    W takiej sytuacji zrezygnuję z bloku step-up. Zalezy mi bardziej na wysokiej sprawności przy wyższych napięciach.

Pozdrawiam.
  • #6 3939308
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Można też np, zakres wejściowy gdzieś 10-25V np:
    lm2576, lm2596, lm2678.

Każda następna trudniejsza do wykonania ale lepsza.

Ale zarówno MAX jak i LT jak i inne firmy, mają sporo wysoko efektywnych przetwornic. Nie wiem jednak co z dostępnych rzeczy polecic.
  • REKLAMA
  • #7 3939361
    twardyboro
    Poziom 16  
    Witam.

Układ ma być prosty i tani. Ma służyć do ładowania aku żelowego w rowerze. jako źródło prądu zastosowałem silnik prądu stałego z magnesami stałymi na napięcie 24V - aku bedzie 6V. Mógłbym obniżyć napięcie za pomocą stabilizatora liniowego ale to ma słuzyć do oświetlenia a nie do ogrzewania. chciałem przetwornicę o zakresie napięć wejściowych 2-15V ze wzgledu na szeroki zakres prędkości i obrotowej prądnicy zalezny od prędkości jazdy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 3939854
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    No, ale twardyboro, chce w góre i w dól. Pisze że zakres napiec wejściowych 2-15, wyjsciowy ok 7 do aku.

Fakt że napisał że rezygnuje z bloku step-up, ale to chyba nie wiedział co pisze

Osobiście nie widze tego od 2V. Choc spotkałem sie z jakimiś koścmi MAXa. Są układy pracujące w step-up/down converter.
  • #10 3941140
    twardyboro
    Poziom 16  
    Może kolega trol.six poda jakiś przykład układu pracującego step-up/ down, chociaż kosztem prostoty jestem gotów zrezygnować z członu step-up. Zazwyczaj rozwijam rowerem prędkość która pozwala na utrzymanie napięcia rzędu 10V przy obciążeniu żarówkami o łącznej mocy około 6W - a planuję założyć na przód 2 żarówki halogenowe 6V 700mA co da łącznie z tylną lampą około 10W. przeglądnąłem noty katalogowe układów które koledzy proponowali i myślę ze dam radę coś takiego uruchomić.

Pozdrawiam
  • #11 3942149
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Jeśli rezygnujesz ze step-up (co w połączeniu ze źródłem energii który posiadasz byłoby przerostem formy nad treścią), a napięcia z prądnicy masz niewielkie przy niewielkim prądzie to w sumie dyskusja nie ma większego sensu. Najprościej będzie skorzystać z szeregowego stabilizatora liniowego na tranzystorze PNP (spadek napięcia ok 0,6V). Z tego co opisujesz to moc strat wyniesie ok 5-7W więc nie warto kombinować z przetwornicami.
  • #12 3942484
    twardyboro
    Poziom 16  
    Kolego Ibuprom.

Moc strat rzedu 7W to duzo - weźmy pod uwagę to że na te 7W bedą musiały pracować moje mięśnie - jak napisałem ma to mieć zastosowanie w rowerze. Około 10W na oświetlenie plus 7 na straty to 17W. czyli 6razy więcej mocy niż potrzeba do napędzenia standardowego dynama (3W).

Mimo wszystko nadal będę się upierał przy przetwornicy - jak tylko uda mi się dostać jakiś układzik z wyżej wymienionych to będę się starał coś wykombinować.

Pozdrawiam.
  • #13 3942535
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ale skąd zostało wzięte te 17W? W opisie jest iż przy 10V moc odbierana jest 6W czyli ok 600mA. Przy stab. liniowym spadek napięcia rzędu 4V przy 0,6A wyniesie 2,5W standardowo, sporadycznie wyniesie tych 5-7W przy jeździe z wiatrem i z górki. Trudno jest zrobić dobrą przetwornicę przy tak niestabilnym napięciu wejściowym aby wykorzystywała maximum mocy prądnicy a przy tym sama elektronika pracowała stabilnie i niezawodnie. Nie wiem czy wydatek rzędu 30-40 zł nie lepiej wydać na większe aku i ładowarkę sieciową do niego?
  • #14 3942660
    twardyboro
    Poziom 16  
    Może trochę niejasno napisałem -te 6W to całkowita moc żarówek ale dla napiecia znamionowego - czyli 6V - przy 10V bedzie trochę więcej. te 10V to uzyskuję przy spokojnej jeździe - jak przyspieszam to napiecie rośnie( nie rozpędzalem się bardziej jak do 12V zeby żaówek nie popalić). Przy stabilizatorze liniowym wraz ze wzrostem predkości będą rosły straty a co za tym idzie coraz ciężej bedzie się jechać. Ponieważ moment maszyn elektrycznych (mojej pradniczki też :D )jest proporcjonalny do mocy i odwrotnie proporcjonalnej do prędkosci obrotowej to przy stałym napieciu na żarówkach i stałej sprawności przetwornicy wraz ze wzrostem prędkości będzie malał moment. Jak się jedzie kilkadziesiąt km to kazdy zaoszczędzony wat mocy jest na wagę złota.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji przetwornicy DC-DC o napięciu wyjściowym 7,5V i prądzie 3A, zasilanej napięciem wejściowym w szerokim zakresie 2-15V, przeznaczonej do zasilania oświetlenia rowerowego z prądnicy o zmiennym napięciu zależnym od prędkości jazdy. Propozycje obejmują użycie stabilizatora liniowego LM350, jednak ze względu na duże straty mocy przy wysokim napięciu wejściowym i niemożność utrzymania 7,5V przy napięciach poniżej 8V, sugerowano zastosowanie przetwornicy impulsowej. Wskazano na konieczność układu step-up/down ze względu na zakres napięć wejściowych, co jednak komplikuje konstrukcję i obniża sprawność. Alternatywnie zaproponowano układy impulsowe takie jak MAX724, LM2576, LM2596, LM2678, które oferują wysoką efektywność, ale mogą być trudniejsze do wykonania. Autor ostatecznie rezygnuje z bloku step-up, skupiając się na prostocie i efektywności przy wyższych napięciach. Podkreślono, że stabilizator liniowy generuje znaczne straty mocy (ok. 5-7W), co jest niekorzystne w zastosowaniu rowerowym, gdzie każda strata przekłada się na większy wysiłek fizyczny. Dyskusja uwzględnia kompromis między prostotą układu a efektywnością energetyczną, z naciskiem na zastosowanie przetwornicy impulsowej dla optymalizacji zużycia energii i stabilizacji napięcia wyjściowego w zmiennych warunkach pracy prądnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA