logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung MM_C6 nie odczytuje plików MP3 z CD – jak uruchomić obsługę MP3?

ciapus4 31 Maj 2007 13:59 1531 9
REKLAMA
  • #1 3939288
    ciapus4
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Witam , w związku z tym ,że nie odnalazłem swego starego postu pozwoliłem sobie napisać nowy .Według porad przeczyściłem układ optyczny CD i wieża zaczęła czytać CD , ale MP3 niestety nie.
    Kiedy płyta jest w odtwarzaczu to CD w wieży pokazuje na wyświetlaczu format MP3 ,potem długo czyta i pokazuje zero utworów i po chwili No Disc, dodam ,że regulowałem potencjometrem przy laserku .
    Jest może na to jakiś sposób ,żeby CD czytało mp3,proszę o sugestie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3939341
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Próbowałeś przy różnych płytach?
    Co do potencjometra to NIE WOLNO go ruszać, moc lasera jest ustawiana fabrycznie, teraz może Cie czekać wymiana lasera
  • #3 3939791
    ciapus4
    Poziom 19  
    Tak próbowałem prze tych płytach co grały przed usterką, one grały wcześniej ,a teraz nic ,a co do lasera to mnie nieźle załamałeś:cry::cry::cry:, nie da się jakoś tego ręcznie wyregulować ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3939927
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Niezłą "wtopa". Nie fajnie jest coś samemu uszkodzić :/.
    Nie załamuj się. Rozmątuj ją jeszcze raz i spróbuj ustawić na dawnym miejscu ale to raczej nie pomoże. Czym czyściłeś? Wystarczyło jakimś mocnym alkocholem, choć tego się nie zaleca zwykle to pomaga. Można denaturatem a najlepiej użyć płyt czyszczących. Co do potencjometra sugeruję że może regulowac moc lasera. Proponuję go przestawić w przeciwną stronę ale nie biorę na siebie odpowiedzialności. Pliki Mp3 są zapisane w systemie windowsowym i bardziej skompresowane i jeśli to regulacja siły to mocniejsza wiązka powinna odczytać dane.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3940222
    ciapus4
    Poziom 19  
    Czyli jeszcze raz przeczyścić elementy optyki ?,a czyściłem jakimś płynem antystatycznym ,tak jak regulowałem tym potencjometrem to było widać jak laserek świeci mocniej ,a było ustawione tak w połowie ,czy moc świecenia laserka ma wpływ na czytane MP3 ,bo zwykłą płytę CD miusik czyta po czyszczeniu bez problemu :cry:

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3940320
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam ponowine

Bardzo możliwe że pole magnetyczne a raczej zapis płyty Mp3 jest bardziej złożone i potrzebny jest mocniejszy promień lasera.

Pozdrawiam
  • #7 3940623
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Pole magnetyczne!!!??? haloo to napęd optyczny.....bez komentarza..

Co do czyszczenia zaleca się izopropanol i ściereczki papierowe, bardzo delikatnie, spiralnie od środka soczewki. Ustawienie mocy lasera jest bardzo ważne, ale skoro mówisz że mimo kręcenia czyta Ci zwykłe cd (co mnie troszke dziwi) to może problem nie jest w samym laserze, może to dekoder. Jeśli masz oscyloskop możesz się pokusić o sprawdzenie sygnału HF z głowicy laserowej i czy dochodzi do dekodera przy czytaniu tych nieszczęsnych mp3
    powodzenia
  • #8 3942121
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

Kolego daj większy promień lasera. Możliwie że dane są nie odczytane poprawnie. Przy słąbszym promienu dane mogą być za słąbo odbierane (odbijane) z krążka. Jak wiemy laser musi odbić się od CD aby odebrać dane.

http://pl.wikipedia.org/wiki/CD-R

miloon - sorry ale skąd wiesz że ma warsztat czy tylko sobie naprawia w pokoiku typu hobby?
    To prawda pomyłka bo pole magnetyczne występuje przy kasetach magneofonowych :D.

Haloo a skąd ma kolega wziąść oscyloskop skoro nawet nie wie do czego ten potencjometr służy :D - Bez komenterza :D:D:D.

Pozdrawiam
  • #9 3948875
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Tylko wymiana czytnika.
  • #10 3951281
    ciapus4
    Poziom 19  
    Witam ,dziękuje wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi w niedziele przez 3 godziny walczyłem i udało mi się ustawić tak potencjometr ,że już MP3 chodzą , więc przestroga dla mało doświadczonych NIE kręcić potencjometrem !!!!!!!.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wieżę Samsung MM_C6, która po wyczyszczeniu układu optycznego odczytuje zwykłe płyty CD, lecz nie odtwarza plików MP3 z płyt CD. Na wyświetlaczu pojawia się format MP3, jednak po długim czytaniu liczba utworów wynosi zero, a następnie pojawia się komunikat "No Disc". Próby regulacji potencjometru przy laserze wykazały, że zmienia on moc wiązki laserowej, jednak producent fabrycznie ustawia tę moc i nie zaleca się jej samodzielnej regulacji. Wskazano, że mocniejszy promień lasera może być potrzebny do odczytu bardziej skompresowanych plików MP3, które są zapisane w systemie plików Windows. Czyszczenie soczewki zaleca się izopropanolem i delikatną ściereczką, wykonując ruchy spiralne od środka na zewnątrz. Pojawiły się sugestie, że problem może leżeć także w dekoderze, a nie tylko w laserze. Ostatecznie użytkownik po kilku godzinach samodzielnej regulacji potencjometru uzyskał poprawne odczytywanie plików MP3, jednak przestrzega innych przed samodzielną regulacją bez doświadczenia. W dyskusji pojawiła się również sugestia, że w przypadku braku efektu konieczna może być wymiana czytnika laserowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA