Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik ST-1 w bramie przesuwnej firmy Wiśniowski

kokikris 31 May 2007 16:06 45275 32
    kokikris
    Level 11  
    Witam
    Zajmuję się serwisem napędów firmy NICE i mam klienta który ma na posesji bramę firmy Wiśniowski w słupku jest wbudowany napęd i sterownik.
    Sterownik ma oznaczenie ST-1
    Potrzbuje podłączyć radio uniwersalne Nice niestety nie mam schematu i nie wiem gdzie mam sie podpiąć w w/w sterowniku.
    Z góru dziekuję
    kokikris
    bugger
    Level 20  
    ciezko cos powiedziec, sterownik o symbolu ST-1 jest stosowany zarowno w polautomatach spawalniczych jak i w centralnych zamkach, a sa to na pewno rozne sterowniki tyle ze z tym samym oznaczeniem - moze jakas fotka?
    kokikris
    Level 11  
    Fotke zamieszcze w poniedziałek
  • Helpful post
    pmirkowicz
    Level 18  
    Znam dokładnie te sterowniki. Sam sterownik z elementami zewnętrznymi (krańcówki, lampa, silnik) jest połączony za pomocą płytki połączeniowej EL_1 i to właśnie tam należy podłączyć zewnętrzny odbiornik np. Nice. Zasilanie odbiornika do zacisków 1 i 2, sterowanie pełnym otwarciem bramy zaciski 7 i 8 (pierwszy kanał) i sterowaniem otwarcia bramy na pewną szerokość (funkcja furtki), zaciski 8 i 9, (drugi kanał odbiornika).
    Sterownik ST-1 w bramie przesuwnej firmy Wiśniowski
    sebulba
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Odświeżę temat sterownika ST-1. Otóż brama przesuwna wspomnianego typu zaczęła mi trochę wariować. Raz się otwiera a raz nie. Kiedyś zaczęła działać, jak odłączyłem sterownik St-1 od zasilania. W słupku słychać jak odbiornik fal przełącza coś (takie kliknięcie) ale brama ani drgnie. Czasem nie reaguje na jednego pilota ale innym otwiera. A czasem sama się otwiera i za chwilę zamyka.
    Myślę, że to może jest rozprogramowanie jakieś, ale nie wiem jak to programować to nie próbuję. Sterownik jest z wyświetlaczem alfanumerycznym, dwupozycyjnym. Pod spodem jest klawisz "+", "-", "zatwierdź" i "anuluj". Jeśli potrzeba zdjęcie to mogę spróbować zrobić.
    Czy ma ktoś jakiś opis tego cuda, schemat albo instrukcję programowania?
    Pozdrawiam serdecznie.
    pmirkowicz
    Level 18  
    Myślę że nie jest to "rozprogramowanie" . Przyczyn należy szukać w kontaktronach (krańcówkach), powinno się je co jakiś czas wymieniać na nowe ponieważ styki potrafią się sklejać.
    dedus2
    Level 12  
    witam proponuje wymienić tranzystory bc 337 i sprawdzić przekażniki rm83p często pada kondensator na wejściu zsilania
    dindin
    Level 10  
    Witam
    Jestem laikiem w tych sprawach, ale chętnie bym sie podczepił pod temat poniewaz mam podobne objawy z tą bramą było juz kilku mechaników do niej ale zaden nic ciekawego nie wymyslił kazdy cos tam poczyścił wymienił i kase skasował a brama działa miesiąc i pózniej znowu to samo sie dzieje. Czasami sie sama otwiera albo sie nie chce otworzyc tylko słychac własnie takie cykanie, albo przy zamykaniu na koncu czasami nie zwalnia tylko uderza.
    Bardzo bym prosił o jakies rady, bo juz stwierdziłem ze chyba sam sie zajme jej naprawą :D.
    Jaki jest typ tych krańcówek i gdzie je mozna kupic (i za ile mniej-wiecej):?:
    wolo82
    Level 10  
    witam

a co nalezy zrobic jesli kody intstalatora jest nie znany? Mozna w jakis sposob z resetowac sterownik?? Mechanik sie u nas bawil brama w prowadzil nie swiadomie nowy kody i zatwierdzil...

Pozdrawiam
    nietophez
    Level 16  
    Z tym sterownikiem lub z pilotem do tej bramy mam problem.

Mianowicie dokupiłem pilot 2k433 a następnie postępowałem wedle instrukcji w celu wpierw podania kodu instalatora, następnie wejścia w tryb programowania i na końcu dodania nowego pilota

Wybrałem wolny slot w sterowniki, a następnie nacisnąłem guzik w pilocie w celu przekazania sterownikowi kodu.
    Pilot został zapisany, gdyż numer portu przestał migać i zaczął się świecić.

Wedle instrukcji pilot został dodany i tu kończy się how-to - następnie wedle własnego stwierdzenia kliknąłem przycisk zatwierdź - zaświeciły się kropki w wyświetlaczach tak jak na początku a następnie po przez przyciskanie guzika anuluj wyszedłem z trybu programowania

Problem pojawił się wówczas gdy chciałem użyć nowego pilota.
    Brama nie reaguje nie zamyka się, ani nie otwiera, diodka w pilocie świeci przy naciskaniu.
    Stare piloty działają, a ten nowy NIE. Ponownie wszedłem w tryb programowania, gdyż pomyślałem iż pilot się nie dodał, jednak z tego co było widać na wyświetlaczu port pod którym zapisany był pilot pierwotnie świecił stale wiec w jego pamięci był już pilot zapisany.
    Postanowiłem usunąć pilot i dodać go ponownie, jednak to też nie przyniosło poprawy sytuacji.

Moje pomysły skończyły się i bardzo bym prosił o jakieś wskazówki co można jeszcze w tym temacie zrobić.
    pmirkowicz
    Level 18  
    Pilot 2k433 produkowany przez eldrim nie będzie działał, potrzebujesz pilot wyglądający identycznie ale musi mieć napis "Wiśniowski" z tyłu obudowy.
    nietophez
    Level 16  
    OK dzięki - wymieniłem pilot i przy okazji dowiedziałem się, iż cechą rozpoznawczą jest kolor diody.

Wiśniewski - Czerwona dioda świecąca na czerwono
    Eldrim - Biała dioda świecąca na czerwono
    Umiar
    Level 11  
    niekoniecznie z tymi diodami: mam dwa piloty, jeden z biała drugi czerowoną diodą i działają. Mam natomiast problem z zasięgiem pilot-brama ogrodzeniowa: baterie nowe a zasięg ledwo kilka metrow. Widziałem ze antena jest wpięta do prawego wejścia patrząc na centralke (są dwa). No i wpieta tylko rdzeniem kabla, owijka nie jest podłączona (nie znam sie, moze tak ma być).
    Ale co z tym zasiegiem?
    grzechotnik
    Level 26  
    nietophez wrote:
    OK dzięki - wymieniłem pilot i przy okazji dowiedziałem się, iż cechą rozpoznawczą jest kolor diody.

Wiśniewski - Czerwona dioda świecąca na czerwono
    Eldrim - Biała dioda świecąca na czerwono

Niedokonca prawda, ponieważ w automatycw Wiśniowski stosowane były oba rodzaje pilotów.
    rogalpr
    Level 2  
    A jednak jest coś nie tak w sprawie pilotów. Mam 4 piloty z napisem "Wiśniowski". dwa piloty mają "czerwoną diodę" i za ich pomocą mogę otwierać bramę w pełni i jako furtka, natomiast w dwóch pilotach "białe diody" nie działa funkcja furtki.
    Na wszystkich pilotach jest ten sam numer 10646
    rogalpr
    Level 2  
    Programowałem zgodnie z instrukcją. Programuje duży przycisk a mały miał być do furtki jeśli jest ustawiona odpowiednia funkcja. Po zaprogramowaniu aktywny jest tylko jeden przycisk ("duży" bo jego zapamiętałem) natomiast "mały" jest całkowicie nieaktywny. Próba zaprogramowania "małego" przycisku powoduje, ze dodaje się on jako nowy pilot. i w tej chwili mam 4 piloty fizyczne a brama widzi ich 6.
    Chyba pozostaje mi spróbować skasować wszystkie piloty i zacząć wszystko od nowa.
    baku174
    Level 10  
    WITAM
    Moj problem wyglada tak:wlaczam pilotem brame-miga pomaranczowy kogut,na wysietlaczu sterownika pokazuje sie cyfra pod ktora zapisany jest pilot /probowalem na innych pilotach/-silnik nie reaguje,zadnego odglosu.Wczesniej jak tak mialem wystarczylo szarnac mocno bramo,cos sie tam widac poruszylo i to pomagalo-teraz nie pomaga.Podpialem silnik na krotko pod zasilanie 24v z transformatora-silnik buczy,zebatka jakby delikatnie drga,zmieniam bieguny to samo.Oczywiscie jestem w stanie pokrecic silnikiem recznie-z wyczuwalnym oporem.Pytanie czy to silnik czy steronik czy jeszcze cos?Czy po podlaczeniu silnika na krotko nie powinien ruszyc?
    Bede zobowiazany za jakies sugestie,jestem laikiem w tej dziedzinie
    pmirkowicz
    Level 18  
    Pod jakie napięcie podłączasz silnik? Jest to silnik prądu stałego więc jeśli podłączasz pod zwykły transformator lub ten który zasila cała automatykę bramy to nie powinien on działać. Lepiej jak podłączysz pod akumulator samochodowy, silnik powinien działać tylko wolniejsze będą obroty. Z mojego doświadczenia wynika że najczęściej uszkodzeniu ulegają kontaktrony w tych bramach i może powinieneś zacząć od ich sprawdzenia.
    baku174
    Level 10  
    faktycznie podlanczalem pod transformator ktory jest "przy bramie",
    a jak sprawdzic te kontaktrony???i ktore to wlasciwie elementy?wewnatrz puszki sterownika czy na tej plytce przylacznej?
    grzechotnik
    Level 26  
    Do kontaktonów idą po dwa przewody dwużyłowe z płytki połaczeniowej, a znajdują się ona na metalowej obudowie automatu obok silnika, aczkolwiek w starszych wersjach można zamiast kontaktronów stosowane były wyłączniki chwilowe.
    baku174
    Level 10  
    mam takie cos na metalowej obudowie blisko silnika,2 sztuki osadzone na silikonie,ko kazdego ida po dwa przewody-zolty i czerwony,przewody przylaczone do plytki do zaciskow 10,11,12 ,to sa pewno te kontaktrony i teraz pytanie jak je sprawdzic ????jaka one wlasciwie funkcje???czy da sie je obejsc czy polaczyc na krotko aby bez tego dzialala ta brama-bo juz mi dziala na nerwy.
    Wyslalem maila na pomoc techniczna firmy wisniowski /identyczny w tresci jak moj pierwszy mail tutaj/ to sie nie popisal jakis pan doradca techniczny,napisal "zespol napedowy do wymiany"-rownie dobrze mogl napisac -brama do wymiany
    baku174
    Level 10  
    jutro to sprawdze,rozumiem ze nia da sie ich odlaczyc,czy tam zewrzec zeby zobaczyc czy bez tego cholerstwa dziala??jaka one wlasciwie maja tutaj role?
    i czy dobrze mysle:jesli one zwieraja styki pod wplywem pola magnetycznego to jesli przyloze magnes to nie powinno byc slychac takiego pstrykniecia jak styki sie zewra?
    baku174
    Level 10  
    Odlaczylem na plytce el-1 przewody ktore biegna do tych dwoch /no wlasnie,do czego?kontaktron czy tam krancowka?/umieszczonych na obudowie /slupie wlasciwie/.Niestety nic nie pomoglo,dalej mruga pomaranczowy kogut
    Pamietam, ze czasami jak ktos przy ruchu bramy wprawil ja w drgania, tez sie zatrzymywala,i tez mrugal wtedy kogut-to jakas forma zabezpieczenia pewno?
    Wystarczylo wtedy poczekac kilka minut i wszystko dzialalo
    Wyglada ze teraz to zabezpieczenie dziala non stop
    Czy jest jeszcze cos , co moge sam sprawdzic ,naprawic???jakies pomysly??
    Bede zobowiazany za jakakolwiek pomoc
    baku174
    Level 10  
    faktycznie ,kiedys jak sie w taki sposob "przycinala"do pomoglo jak poruszalem tym sterownikiem w plast.obudowie...hmhm piewsze co to tam zagladalem,ale chyba jeszcze raz to zrobie