logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za mało mA w porcie USB. Modem Neostrady. Jak zwiększyć mA?

Zgredzik0 01 Cze 2007 13:59 3290 14
REKLAMA
  • #1 3942581
    Zgredzik0
    Poziom 10  
    Mam problem z portem USB.W menadżer urzadzeń pisze ze mam calkowite dostepne zasilanie 500mA na port.niestey nizej pokazuje ze jest tylko 400mA.Mam neostrade i modem dziala min na 470mA.Przez to bardzo cieżko mi sie polaczyc.co mam zrobic,zeby zwiekszyc dostepne mA??
  • REKLAMA
  • #2 3942691
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Jeśli nie chcesz sie bawić w elektronikę to kup sobie huba USB z osobnym zasilaniem, powinno pomóc.
    Jeżeli niechcesz wydawać kasy to może rozebrać modem i obciąć zasilanie od diodek, zawsze to kilkadziesiąt mA, albo zmostkować zasilanie z 2 portów usb,
    Powinieneś połączyć ze sobą skrajne piny, nie jestem pewien czy dobrze gadam, niech ktoś jeszcze sie wypowie zanim zaczniesz działać, nie chce mieć na sumieniu jakiejś płyty głównej albo niepotrzebnego huba usb w kogoś szafie
  • #3 3942692
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Odlaczyc zasilanie z plyty do gniazda i podlaczyc zasilanie 5V z molexa. Lepiej dac bezpiecznik 500mA szybki jakis.
  • REKLAMA
  • #4 3942740
    pwjot
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Bezpieczniejszy dla płyty głównej byłby jednak zasilany hub USB. Znajomy wykończył szmelcowatym modemem g***strady płytę główną.
    Zdaje się, że modemy Neo to typowy francuski szmelc.
    Oczywiście lepiej zainstalować zewnętrzny modem z routerem. Zyskasz dodatkowe możliwości: bezproblemowy podział łącza, możliwość podłączenia bramki VOIP i duużo bezpieczniejsze łącze (NAT).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3942961
    Zgredzik0
    Poziom 10  
    A livebox moze pomoc?
  • REKLAMA
  • #6 3943008
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Przy Livebox'ie lepiej przez kartę sieciową.
  • #7 3943835
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Zgredzik0, taka zaniżona wydajność prądowa portów USB bardzo często występuje w komputerach przenośnych.
  • #8 3944815
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Najlepsze jest moim zdaniem rozwiązanie z routerem z wbudowanym modemem ADSL, obecnie TPSA daje jeszcze większy szmelc niż te francuskie zabawki bo chińszczyznę ZXY, rekordem było u mnie wymienienie jednego dnia 12 takich modemów u klienta i żaden nie ruszył za to mój stary serwisowy Sagem śmigał, efekt taki że pod koniec dnia zakupiliśmy router D-Link i wszystko działa do dziś. Ja bym nie kombinował tylko zakupił router będzie to wszystko działało znacznie lepiej i pewniej niż na tej tepsowej zabawce, i tak jak pisali Koledzy zyskasz parę przydatnych opcji.
  • #9 4002958
    Zgredzik0
    Poziom 10  
    tylko ze moj modem jest SPOX.wlasnie nie wiem czemu z portu USB wychodzi tylko 400mA jak dostepne mam 500mA :/ sam juz nie wiem...
  • #10 4003217
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Zgredzik0 napisał:
    tylko ze moj modem jest SPOX.wlasnie nie wiem czemu z portu USB wychodzi tylko 400mA jak dostepne mam 500mA :/ sam juz nie wiem...

No to skoro twoj modem jest "SPOX" to koledzy wyzej podali propozycje co masz zrobic zeby go uruchomic. Pozatym w tym okienku pokazuje raczej ile urzadzenie pobiera mocy u mnie przykladowo mysz 100mA. A po czym poznajesz ze modem potrzebuje wiecej ma i wlasnie przez to nie dziala? Co to za modem?
  • #11 4003513
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Czytając pierwszy post Kolegi przegapiłem ten oto zwrot:
    ,,W menadżer urządzeń pisze ze mam całkowite dostępne zasilanie 500mA na port.niestety niżej pokazuje ze jest tylko 400mA.''
    Szanowny Kolego w oknie o którym Kolega wspomniał jest podane jakiego zasilania potrzebuje urządzenie podpięte do tegoż portu a nie ile jest dostępne.
    Czyli z 500 mA przypadających na ten port urządzenie pobiera 400 mA a nie że jest dostępne 400, ta wartość jest jasno opisana w oknie jako ,,wymagane zasilanie'', co do kiepskiego działania neo to przyczyną może być kiepska linia telefoniczna nie koniecznie modemu, choć tego że on pada też nie można wykluczyć. Jeśli możesz to pożycz od np. sąsiada inny modem i sprawdź na nim. Ale do póki nie opiszesz konkretnie co i jak kiepsko działa to trudno wyrokować bo przyczyn może być wiele i co to za modem.
  • #12 4004128
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    Chodzi Ci to to okno:

Jeśli tak, to jak mówili poprzednicy - jest 500mA na port a modem rezerwuje dla siebie 400mA, czyli teoretycznie jest ok, ale spróbuj odłączyć inne urządzenia USB, jeśli masz jakieś, lub kup aktywny (z własnym zasilaniem - zasilaczem sieciowym) koncentrator (hub) USB.
  • #13 4004218
    kaczy99
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Te prądy to jakaś ściema, nie dość że pen drive podobno zużywa 500 mA to jeszcze kabel podłączeniowy z drukarką potrzebuje drugie tyle, a wątpię że drukarka korzysta z zasilania przez USB.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #14 4004471
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Moze twoja plyta nie ma takiej opcji i pokazuje ciagle 500mA. Choc nie mam pewnosci co do tego stwierdzenia. Trzeba poczekac az autor tematu odpowie.

• #15 4148391
    Zgredzik0
    Poziom 10  
    Byl u mnie koles z Neo i powiedzial ze to przez to,ze mam pirackie oprogramowanie.Moim zdaniem sam nie wiedzial co powiedziec.Kilka innych osob ma ten sam system i im wszystko dziala prawidlowo.Moze wam sie wydawac smieszne to,co napisze ale gdy wlacze kompa lampka stabilizuje sie po jakis 5min.gdy w tm czasie wlacze jakas gre stabilizuje sie w kilka sekund.Nie wiem co jest:| Model mojego modemu to ZXDSL 852.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niewystarczającego prądu (mA) dostępnego na porcie USB dla modemu Neostrady, który wymaga około 470 mA, podczas gdy menadżer urządzeń pokazuje całkowite dostępne zasilanie 500 mA, a urządzenie rezerwuje 400 mA. Wskazano, że wartość 400 mA to pobór prądu przez modem, a nie ograniczenie portu. Rozwiązania obejmują użycie aktywnego huba USB z własnym zasilaniem, zasilanie modemu bezpośrednio z zewnętrznego źródła (np. molex) z bezpiecznikiem, lub zastosowanie routera z wbudowanym modemem ADSL, co zapewnia stabilniejsze i bezpieczniejsze połączenie. Zwrócono uwagę, że niskie natężenie prądu na portach USB jest częste w laptopach. Dyskusja podkreśla też, że problemy z łączem mogą wynikać z jakości linii telefonicznej lub oprogramowania modemu. Model modemu ZXDSL 852 wymaga około 470 mA, a niektóre problemy mogą być związane z pirackim oprogramowaniem. Zaleca się odłączenie innych urządzeń USB lub testowanie modemu na innym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA