logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd device missing przy programowaniu ATmega16 w PonyProg

*seba* 02 Cze 2007 08:52 2799 10
REKLAMA
  • #1 3944966
    *seba*
    Poziom 12  
    Czesc
    Pam maly problemik z zaprogramowaniem tej ladowarki.
    http://www.diodak.com/charbox.html
    KAbel do programowania zrobilem z tej strony
    http://www.roboternetz.de/wissen/index.php/AVR-ISP_Programmierkabel
    Nie wiem czy on nie obsluguje atmega16 czy ja gdzies robie blad.
    kabelek jest na 99% dobrze zlozony i testowany takim malym programikiem co znalazlem w sieci test byl OK
    Zlacza do programowania wyprowadzilem na zewnatrz obudowy. Uruchomilem uklad sterowania tak jak w opisie (Poszlo bez broblemu).
    Przy programowaniu w ponyprog pokazuje mi zawsze blad
    device missing or unkown device(-24)
    czy procesor jest podpiety pod programator czy nie zawsze blad.
    port lpt w biosie tez juz przestawialem.
    Moze ktos ma jakis pomysl jak to ugrysc
  • REKLAMA
  • #2 3961877
    rytro
    Poziom 12  
    Witam.
    Zbudowałem tą ładowareczkę i działa bardzo dobrze.Programowałem tym programatorem (STK 200) ,który zbudowałeś.Programowalem z BASCOM -AVR.Dobry jest Isp programer A.Dybkowskiego.Uwaga na fuse bity!.
  • REKLAMA
  • #3 3967296
    *seba*
    Poziom 12  
    Nie mam pojecia co jest u mnie wydaje mi sie ze procek jest uszkodzony albo juz taki kupilem albo ja go uszkodzilem :cry:
  • REKLAMA
  • #4 3970025
    *seba*
    Poziom 12  
    Czy muglby mi ktos krok po kroku wytlumaczyc jak to sie robi ? nie wiem moze ja robie jakis blad ?
  • REKLAMA
  • #5 3970466
    rytro
    Poziom 12  
    Wprogramie PonyProg były takie same objawy jak u Ciebie. Popróbowałem w BASCOM-AVR. Jak zawsze na początek trzeba poprawnie skonfgurować program tzn. wybrać odpowiedni typ programatora (STK200), port LPT 387,
    i częstotliwość kwarcu. Procek powinien być zasilony z zewnętrznego źródła 5v (stab.) i posiadać podpięty kwarc. Jeśli wszystko jest OK ,program musi wypisać nazwę procka. Jeśli nie
    to program nie "widzi" się z programatorem i należy szukać błędu.
  • #6 3970486
    *seba*
    Poziom 12  
    A jeszcze jedno pytanko jaka masz atmege16-16pu i czy programowales go w ukladzie ladowarki, czy poza ukladem.
  • #7 3972302
    rytro
    Poziom 12  
    Procesorek Atmega16-16pi i programowalem poza układem ładowarki w
    adaptorze wykonanym na płytce uniwersalnej.
  • #8 3977089
    *seba*
    Poziom 12  
    cze
    zamowilem nowy procesor w programator zrobile na nowo uklad tez nowy.
    Zrobie to tez poza ukladem.
    polacze to jak na foto. Moze ktos zerknac czy dobrze.

Błąd device missing przy programowaniu ATmega16 w PonyProg
  • #9 3983997
    rytro
    Poziom 12  
    Witam!
    Tak , wystarczy.
  • #10 3984552
    *seba*
    Poziom 12  
    Zaprogramowale ta atmege
    wymienilem ten hc244 w kablu isp nowy procek i poszlo(poza ukladem). :D
    Ok rytro dzieki za wsparcie.
  • #11 3992946
    rytro
    Poziom 12  
    Ok.Trzeba się wspierać po to jest to forum.Spróbuj programu A.Dybkowskiego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu "device missing or unknown device (-24)" podczas programowania mikrokontrolera ATmega16 w programie PonyProg przy użyciu programatora zbudowanego według schematu z diodak.com oraz kabla ISP z roboternetz.de. Użytkownik miał poprawnie złożony i przetestowany kabel, ale program nie wykrywał procesora niezależnie od podłączenia. Zalecano sprawdzenie konfiguracji programu, w tym wyboru programatora (STK200), portu LPT (np. 387) oraz częstotliwości kwarcu. Procesor powinien być zasilany stabilizowanym napięciem 5V i mieć podłączony kwarc. Programowanie poza układem (w adapterze na płytce uniwersalnej) okazało się skuteczne. Wymiana układu HC244 w kablu ISP oraz użycie nowego procesora ATmega16-16PI rozwiązały problem. Alternatywnie polecano użycie programatora A. Dybkowskiego oraz oprogramowania BASCOM-AVR, które poprawnie wykrywało mikrokontroler. Kluczowe było prawidłowe podłączenie i konfiguracja sprzętu oraz oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA