logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć słuchawki do TV bez wyjścia mini jack? Czy wzmacniacz pomoże?

SadWorm 03 Cze 2007 00:49 11054 4
REKLAMA
  • #1 3947881
    SadWorm
    Poziom 11  
    Witam!
    Problem przedstawia się następująco. Posiadam telewizor bez wyjścia słuchawkowego (mini jack), a bardzo zależy mi na podłączeniu ich. Chciałem wykonać przejściówkę, ale dowiedziałem się, że chinch ma za małą moc, by "uciągnąć" słuchawki. Czy można daną przejściówkę wykonać, lub czy jest sens dorobienia jakiegoś małego wzmacniacza?
  • REKLAMA
  • #2 3948029
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Zauważ że nawet jeśli "uciągnie" (a myśle że powinien sobie poradzić) i tak nie będziesz miał regulacji głośności.
    Mały wzmacniacz mcz. można skleić z jednego układu scalonego i kilku kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #3 3948243
    ATPAW
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Sens jest zawsze jeśli na tym komuś zależy. Ale pamiętaj że wyjście AUDIO po niskiej jest poza regulacją głośności w odbiorniku. Możesz sklecic mały wzmacniacz słuchawkowy z regulacją, zasilany np z baterii 9V , .

Jest jeszcze metoda bardziej inwazyjna . To jest zamontowanie gniazda mini jack w odbiorniku TV. Po włożeniu jack'a rozłączany jest głośnik i sygnał wtedy leci na słuchawki, tylko trzeba dac rezystor w szereg ze słuchawkami.
  • REKLAMA
  • #4 3948294
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    A po co sobie życie jakimiś wzmacniaczami komplikować? Tak jak kolega wyżej mówi zrobić - sygnał z głośnika rozłączany przez gniazdo słuchawkowe, stłumić rezystorem 100ohm co by za głośno na słuchawkach nie bylo i po sprawie.
REKLAMA