logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audigy - prawy kanał gra dziwnie po podgłoszeniu.

beli10 03 Cze 2007 21:10 1187 6
REKLAMA
  • #1 3950354
    beli10
    Poziom 13  
    Witam !

Zakupiłem kilka dni temu kartę Creative Sound Blaster Audigy Platinum Ex i mam pewien problem z nią. Gdy w systemie podglosnie troche ponad 6 kreske prawy kanal zaczyna dziwnie grac lewy gra normalnie a robi sie jeszcze gorzej gdy podglosnie w zawannsowane wysokie tony i niskie wtedy dzwiek z prawego jest okropny a lewy gra normalnie na starej karcie ESS 1969 nie bylo tego problemu wszystko było git czy to jest problem z karta czy to normalne w creative moim glosniki mam swietne i z nimi nie ma problemu na 100% bo na integrze i na ess graja super a na tej cos ten kanal szwankuje dopiero jak scisze i mam troche powyzej 5 kreski w systemie robi sie normalnie jak to mozna naprawic sterowniki od creative na kx jest tak samo moze nawet i gorzej :( Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 3950401
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Nie powinno być takiego zjawiska,jeśli już zniekształcenia,przesterowanie to na obu kanałach jednakowo.Kartę kupiłeś na Allegro ? Wygląda na uszkodzoną.
  • REKLAMA
  • #3 3950546
    beli10
    Poziom 13  
    karta jest z pewnego znajomego sklepu komputerowego i cos mi sie wydaje ze pojde ja oddac jak bedzie taka mozliwosc co polecacie kupic do 200 zl za karte oczywiscie standard 5.1 , 7.1
  • #4 3950608
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Kup Audygi 2, z tym że w sklepach to raczej trudno dostać.Ostatnio jest wysyp kastratów oznaczonych SE.
  • REKLAMA
  • #5 3951195
    spyware
    Poziom 12  
    A masz coś takiego jak Audigy Bar? Albo Creative Surround Mixer? Może gdzieś w ustawieniach masz jakiś dziwny equalizer i robią się przestery?
  • REKLAMA
  • #6 3951341
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Mam Audigy 1 w wersji Platinum (z dodatkowym panelem przednim) i nawet w najgorszych ustawieniach nie powinno być aż takiego przesterowania - jak dla mnie masz uszkodzony tor audio analogowy - jakiś wzmacniacz operacyjny pewnie do wymiany.... naprawa nie jest droga więc jeśli dużo nie zapłaciłeś za nią to spróbuj w dobrym serwisie naprawić....
    Pozdrawiam...
  • #7 3952783
    beli10
    Poziom 13  
    A wiec wlasciwie juz nie mam tej karty oddalem ja a kupilem okazyjnie za 250 x-fi heh ta to dopiero wymiata pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył karty dźwiękowej Creative Sound Blaster Audigy Platinum Ex, gdzie prawy kanał audio zaczął zniekształcać dźwięk przy podgłośnieniu powyżej około 6 kreski w systemie, szczególnie przy podbiciu wysokich i niskich tonów. Lewy kanał działał poprawnie, a problem nie występował na innych kartach, takich jak ESS 1969 czy zintegrowana karta dźwiękowa. Odpowiedzi sugerowały, że zjawisko nie jest normalne i wskazywały na możliwe uszkodzenie toru analogowego, np. wzmacniacza operacyjnego, co może wymagać serwisu. Zalecano także sprawdzenie ustawień equalizera i oprogramowania Creative Surround Mixer. Autor ostatecznie zwrócił kartę i zakupił kartę Creative Sound Blaster X-Fi, która działała bez problemów. W dyskusji pojawiła się także sugestia zakupu Audigy 2, jednak była ona trudna do zdobycia na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA