logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 11 B23 - dlaczego piecyk zapala się i gaśnie przy odkręcaniu wody?

jackie8oy 04 Cze 2007 10:24 9200 14
REKLAMA
  • #1 3951567
    jackie8oy
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    piecyk, po odkręceniu gorącej wody, zapala się i gaśnie kilka razy (ok. 2-3 razy przy nowej baterii, jak bateria była słabsza to nawet 5-6 razy), po czym zaczyna normalnie pracować. co może być przyczyną? bardzo proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 3951926
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Miałem podobny problem, przyczyną może być ulatnianie się spalin (zaczyna działać czujnik spalin). Prawdopodobnie możesz mieć zapchany komin lub nieprawidłowo podłączony przewód z piecyka do komina. U mnie okazało się, że kawki zrobiły sobie gniazdo w przewodzie kominowym i następowało cofanie się spalin a co za tym idzie zadziałanie czujnika spalin i wyłączenie piecyka.
  • #3 3969500
    pośpiech
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Z takim problemem spotkałem się ostatnio po wymianie okien na PCV. Otwórz drzwi w pomieszczeniu gdzie jest junkers i jedno z okien, spróbuj zapalić czy będzie się zachowywał tak samo czy gaśnięcie ustąpiło. Po wymianie okien lubi się cofać powietrze przez komin. Opisany problem dotyczy piecyka Ariston ale w Twoim przypadku moze być podobnie.
    Pozdrowinka.
  • #4 4034829
    jawala
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam, mam to samo z tym zapalaniem - zawsze 2 razy zanim zacznie pracować normalnie i to na pewno nie jest sprawa szczelności okien, mamy lato i przeważnie wszystko jest pootwierane, czy może ktoś rozwiązła już problem ?
  • #5 4562821
    layza
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Widzę, że problem nie rozwiązany, więc dodaję swoje 3 grosze.

Mój Junkers również zapala się i gaśnie kilkakrotnie.

Może ktoś pomoże?

Problem nagrałem na video i umieściłem na Youtubie. -> http://youtube.com/watch?v=sWc_XSZMrgg

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4567674
    Drops26
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    witam z filmu wynika że może to być coś z elektroda jonizacyjną lub elektroniką a nie z czujnikiem ciągu bo gasniecie i zapalanie dzieje się za szybko raz po razie
    zaczoł bym od wyczyszczenia jonizacji
    pozdro drops
  • REKLAMA
  • #10 18929581
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    napiszczcie coś więcej. Nie każdy zna slang serwisowy.
  • REKLAMA
  • #11 18929613
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Delikatnie papierem ściernym 1000 - 1500 po wykręceniu "elektrody" i wyjęciu jej z nad dyszy płomienia startowego.
    Zdejmujesz osłonę, na środku będzie blaszka zasłaniająca ową elektrodę (2 pręciki zatopione w porcelanie). Odkręcasz tą osłonę , odkręcasz elektrodę jonizacyjną, delikatnie wypinasz z modułu. Czyścisz na błysk papierem (ten drucik / elektrodę co ma kontakt z płomieniem), na sucho wycierasz z tego co zostanie ręcznikiem papierowym, składasz. Na jakiś czas będzie. Zaoszczędzone ~300zł polecam wydać na zakup nowej i czekać aż padnie całkiem, a padnie... A i gdyby przyszło koledze do głowy skrobanie lub używanie pilników, zadziała kilka razy i padnie całkiem. Czujnik ciągu działa inaczej; odpala się okej po czym gaśnie po około ~30 sek i nie daje się zapalić do puki nie wystygnie.
  • #12 18930795
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    Papier ścierny to poniżej 500, bo czyścimy nim do połysku metalicznego obie elektrody, nie rysując porcelany.
    Na 2 lata spokój i powtórka znowu.
    Wymieniamy ją wtedy gdy się bardzo utleni. Tak to nie ma potrzeby. Wielokrotnie szczegóły opisywałem wcześniej.
  • #13 21890784
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Jesli mozna się podpiąc pod ten post bo Junkers 11 i 14 to prawie to samo. Junkers WRP 14-2 B23 nie zapala się po 4, 5 razach iskrownika. Junkers WRP 14-2 B23 nie zapala się po 4, 5 razach iskrownika. Pomaga machanie ręcznikiem robiąc ruch powietrza to wtedy 4, 5 razy odpala gaśnie, odpala gaśnie i dopiero pali. Po zdjęciu obudowy łatwiej, ale to samo. Czasem za pierwszym razem załapie a czasem dłużej. Jeśli się rozgrzeje bez obudowy palki za 2, 3 razem po iskrowniku. Cos jest do czyszczenia czy wymiany? Woda w sieci jest na stacji zmiękczającej, wiec raczej nie kamień w wężownicy.
    Załączniki:
    • Junkers WRP 11 B23 - dlaczego piecyk zapala się i gaśnie przy odkręcaniu wody? WhatsApp Image 2026-04-25 at 19.15.09.jpeg (177.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Junkers WRP 11 B23 - dlaczego piecyk zapala się i gaśnie przy odkręcaniu wody? WhatsApp Image 2026-04-25 at 19.15.09 (1).jpeg (137.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21890889
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Trzeba sprawdzić sterowanie, turbinę / baterie, elektrozawór od dyszy pilota, dysze i tor gazowy pilota, na koniec, jak już jest płomień, delikatnie papierem 1000-1500 wyczyścić pręty od czujnika płomienia pilota i, jak mamy płomień pilota za każdym razem, można kopać dalej, jak nadal nie działa. Może warto jednak wezwać serwis?
  • #15 21891557
    Piotrekop
    Poziom 11  
    >>21890889 jak się do tego dobrać. Baterie nie. Niby widać wszystko ale może jakiś tutorial jest?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy piecyka gazowego Junkers, który po odkręceniu ciepłej wody zapala się i gaśnie kilka razy, a dopiero potem pracuje normalnie. Jako możliwe przyczyny wskazano zadziałanie czujnika spalin przy problemach z ciągiem kominowym, cofanie spalin po wymianie okien na PCV, zapchany lub źle podłączony przewód kominowy oraz gniazdo ptaków w kominie. W późniejszych odpowiedziach bardziej prawdopodobną przyczyną uznano zabrudzoną lub utlenioną elektrodę jonizacyjną / czujnik płomienia, ewentualnie problem z elektroniką, sterowaniem, turbiną, bateriami, elektrozaworem i dyszami pilota. Zalecano czyszczenie elektrod drobnym papierem ściernym, sprawdzenie toru gazowego i w razie potrzeby wezwanie serwisu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA