logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie mogę szybko i niedrogo zdobyć uprawnienia SEP "E&

tok13 05 Cze 2007 10:30 31533 21
REKLAMA
  • #1 3955187
    tok13
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Gdzie mogę szybko i niedrogo zdobyć uprawnienia SEP "E" 1KV
    proszę o informację ewentualnie jakiś kontakt
  • REKLAMA
  • #2 3955220
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Zdobyć, czy zdać? Jeżeli masz jakieś pojęcie w temacie idź na egzamin. Koszt to 10% najniższego wynagrodzenia, czyli 93,60 zł
  • REKLAMA
  • #4 3956247
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Ja robiłem w SEP-ie. ;-)
    Egzamin poniżej stówki, na eksploatację poszedłem jak stałem - bez kursu. Dali bez większego kłopotu. Kontrolno pomiarowe - tu już bez kursu raczej się nie obejdzie, chociaż też zależy od człowieka.

pzdr
  • #5 3956305
    zas
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Kurs z egzaminem w ZDZ (koszalin) kosztuje 350 zł, w SEP-ie też jakoś tak.
  • #6 4073829
    dagmara9
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy 20 letni czlowiek który interesuje się elektroniką i chciałby mieć dodatkowe umiejetności i ma chęć do nauki może podejść do egzaminu SEP czy potrzebne jest jakieś wyższe wykształcenie do tego czy każdy z ulicy kto się nauczy i zda kurs dostaje taki papier ?
  • #7 4073962
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Ocena: 132
    "E" czyli eksploatację do 1kV bez pomiarów zazwyczaj dają każdemu kto zda egzamin - pozostałe trzeba mieć wykształcenie na papierze.
  • REKLAMA
  • #8 4074266
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ja za "E" placilem rok temu w Lubinie 600zl jakoś, a dają każdemu praktycznie, nie trzeba mieć nawet wyksztalcenia związanego z eletryką, to są uprawnienia tylko do ukladania kabli i itp, żeby móc odbierać jakieś rzeczy, robić pomiary i itp trzaba "D", a takich uprawnień nikt od tak sobie nie wystawi.

Co do kursu, to trwal on 2 tyg, miało to być od pon do soboty, po 4 godziny/dzien, a w rzeczywistości to te wykłady trwały maks po 2 godz i nie było ich w soboty, tylko od pon do piątku, no i potem jakieś 2 śmieszne pytania na egzaminie i tyle, pierwsze jak się gniazdko instaluje, a drugie to było chyba omówić uklad TT albo jakiś inny. Tak czy inaczej listę przykładowych pytań + materiały dali na początku kursu już. I wszyscy zdali. :P
  • #9 4076462
    dagmara9
    Poziom 12  
    Tzn ja nie mając wykształcenia związanego z elektryką mogę mieć tylko E a w praktyce co to dla mnie oznacza, co tak naprawdę będę mógł robić ? Czy wogóle mi się opłaca robić uprawnienia E skoro D i tak nie będę miał? Co to znaczy że będę mógł układać kable ? To i teraz mogę robić :)
  • REKLAMA
  • #10 4076591
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    A co właściwie chciałbyś robić?
    Tu poczytasz co dają uprawnienia E i D (na czerwono skreśliłem czego bez wykształcenia kierunkowego raczej nikt Ci nie wyda)
    Gdzie mogę szybko i niedrogo zdobyć uprawnienia SEP "E&
  • #11 4076803
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 192
    Dlaczego w Polsce wszyscy nie elektrycy chcą szybko i niedrogo zdobyć uprawnienia ?
    Nie ma tej opcji jeżeli komisja jest naprawdę prawdziwa.
    Co to za elektryk , który wysłucha nawet 40 godzin wykładów i zapłaci-
    to papier toaletowy. Nadaje się do wszystkiego czyli do du.y.
    Pozdrowienia dla wszystkich szukających łatwego zarobku- pomyślcie o prokuratorze.
    Pozdrawiam
    P.S. Nie chciałbym mieć takiego montera w domu (pomimo to że sam mam papiery{praktycznie na wszystko} nie biorę się za instalacje wolę mój serwis nie zabieram pracy innym uprawnionym, albo rybki albo pipki,,,, albo prokurator!!!!!!!!!!!!!! naprawdę poważnie)
  • #12 4076836
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    No nie do końca się zgodzę - czasem (wiem to z doświadczenia i rozmów z członkami komisji) pracodawcy aby być ok z BHP i Insp Pracy wysyłają ludzi na kurs po to aby zdobyli uprawnienia w ograniczonym zakresie - np. agregaty małej mocy dla facetów pracujących na budowie i ich używających - aby można było podłączyć taki agregat trzeba mieć E na urządzenia prądotwórcze do 1kV w zakresie eksploatacji - inaczej w razie wypadku prokurator bierze się za szefa - i tu wystarczy tylko szkolenie 5-10h a facet wie wszystko w wymaganym zakresie. Przecież nikt nie ma obowiązku uzyskiwania uprawnień "na wszystko" :D. Tak samo jest z wózkami widłowymi czy spawaniem - nikt nie każe mieć prawa jazdy aby kierować wózkiem na placu firmy - ale papierek jakiś trzeba mieć, spawacz nie musi mieć ukończonej szkoły w zakresie spawalnictwa - wystarczy że wykaże się znajomością zagadnienia i umiejętnościami praktycznymi i też dostaje papierek - ale ten papierek jest na konkretny zakres wiedzy a nie od razu na projektowanie mostów :D w końcu jakiś zdrowy rozsądek musi być.

Pzdr.
  • #13 4076852
    turek:
    Specjalista - spawarki
    To wykaż się naprawdę znajomościami może to pomoże, nie zdrowy rozsądek ale naprawdę wiedza (i nie ta od prawa i sprawiedliwości ale rzetelna)
    Pozdrowienia dobranoc.
  • #14 4076867
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Może ja niekumaty - ale nie wiem o co Ci chodzi?
  • #15 4076877
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Jak nie kumaty to Ci odpowiem pracodawca zawsze się twoimi papierami wytrze i tylko TY dostaniesz papier toaletowy
    Zawsze jest potrzebna wiedza której nie nauczysz się na kursie. Świadectwo Kwalifikacyjne to tylko potwierdzenie twoich umiejętności które zdobywałeś przez lata.
    To jest odpowiedź na szybko i niedrogo.
  • #16 4076895
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    turek! Ja mam te papiery które widzisz zeskanowane do góry, po to uczyłem się wiele lat i zdałem trochę egzaminów (nie raz i przed kilkoma komisjami) i twierdzę że w ograniczonym zakresie można je dać każdemu kto wykaże się znajomością tematu na egzaminie - ale tylko w ograniczonym i to bardzo - zakresie (tak jak wspomniana obsługa agregatu - bo po to aby dobrze wbić pręt uziemiający naprawdę nie trzeba ukończyć politechniki.
  • #17 4076922
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Możesz wbić sobie tego nie uczą na żadnym kursie.
    Pokaż mi chociaż jeden kurs na którym ci powiedzą jak prawidłowo wbić uziom agregatu.
    Ponadto powiedz mi gdzie na uprawnieniach uczą obsługi agregatu prądotwórczego. Mylisz przeszkolenie obsługi sprzętu z uprawnieniami energetycznymi to dwie różne sprawy.
    Nie mam zamiaru dłużej się z tobą spierać więc daję Ci wolne pole, tłumacz sobie jak chcesz przepisy energetyczne, których i tak w Polsce nie ma.
    Zobacz jeszcze komu doradzasz tok13 przecież on nie ma żadnej wiedzy elektrycznej
    Pozdrowienia dobranoc
  • #18 4076942
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Oj nie doradzam, tylko pozwoliłem sobie mieć troszeczkę inne zdanie niż Ty i tylko z Tobą polemizuję i tylko w powtarzam to ograniczonym zakresie - a na kursach uczą wielu ciekawych rzeczy - przynajmniej u nas na opolszczyźnie - i nie mylę instrukcji obsługi z uprawnieniami elektrycznymi - bo uprawnienia są też na eksploatację-obsługę (*a resztę można wykreślić - i uwierz wiele takich wykreślonych widziałem) - czyli włączanie , wyłączanie, regulację dostępnymi dla obsługi manipulatorami itd.
  • #19 4076960
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Czyli koniec i OK z nami
    Pozdrowienia ale niestety bardzo!! już jestem zmęczony do następnego razu.
    Pozdrowienia :morning: ikonka powinna być trochę inna więcej pianki
  • #20 4076987
    PIXOSTAT
    Poziom 24  
    Pozdrawiam i miłej nocy. :sm5:
  • #21 4077004
    dagmara9
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź, a jeśli chodzi o kolegę który tak bardzo się zbulwersował to odpowiadam ze nie zamierzam brać się za transformatory 15kV ani za coś co mogłoby zagrozić innym. Zajmuję się bardziej elektroniką a dokładnie pracuję w serwisie GSM ale lubię wszytko co ma coś wspólnego z elektroniką i elektryką itp i chciałbym zdobyć trochę wiedzy na ten temat, nie potrzebuję tego do pracy a jeśli chodzi o wykształcenie wieloletnie to właśnie jestem w trakcie i wiem że nie można mieć wszystkiego na raz :)
    Pozdrawiam
  • #22 5780941
    czukes
    Poziom 2  

Podsumowanie tematu

✨ Uprawnienia SEP "E" do 1 kV można zdobyć poprzez zdanie egzaminu organizowanego przez SEP, którego koszt wynosi około 93,60 zł (10% najniższego wynagrodzenia). Egzamin na uprawnienia "E" z zakresu eksploatacji urządzeń elektrycznych do 1 kV jest dostępny dla osób bez wykształcenia elektrycznego, pod warunkiem zdania egzaminu. Kursy przygotowujące do egzaminu kosztują około 350-600 zł i trwają zwykle od kilku dni do dwóch tygodni, obejmując wykłady i materiały egzaminacyjne. Uprawnienia "E" pozwalają na eksploatację i układanie instalacji elektrycznych do 1 kV, ale nie uprawniają do wykonywania pomiarów czy prac wymagających uprawnień "D", które wymagają wyższego wykształcenia kierunkowego. W praktyce uprawnienia "E" są często wykorzystywane do obsługi i eksploatacji prostych urządzeń, np. agregatów prądotwórczych, co jest ważne z punktu widzenia BHP i przepisów pracy. Zdobycie uprawnień wymaga jednak rzetelnej wiedzy i praktycznych umiejętności, a sam papier bez kompetencji jest niewystarczający. Informacje o terminach i miejscach egzaminów można znaleźć na oficjalnej stronie SEP (www.sep.com.pl) oraz na forach branżowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA