logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ SAA 3010 i ATMEL. Możliwość podłączenia?

pandaci 05 Cze 2007 16:08 1026 6
REKLAMA
  • #1 3956058
    pandaci
    Poziom 14  
    Witam

Czy jest możliwość podłączenia układu SAA 3010 (Nadajnik kodu RC5) pod mikrokontroler aby mikrokontroler wysyłał kody??

Czy robił ktoś z Was coś takiego??
  • REKLAMA
  • #2 3956130
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    jest to możliwe, tylko nie za bardzo wiem po co, skoro cały kod można wygenerować w atmelu i podać po prostu na diodę IR przez jakiś tranzystor
  • REKLAMA
  • #3 3956144
    pandaci
    Poziom 14  
    Heh Chodzi mi o '51 a tam nie ma gotowej instrukcji Bascomowej. Niestety nie umiem zrobić tego w jakiś inny sposób więc myślę nad takim.
    A masz takowy kod ??
  • #4 3957214
    alnus
    Poziom 28  
    niestety nie mam kodu, ale może warto jednak poszukać, albo w ostateczności zamienić '51 na AVR'a?
  • REKLAMA
  • #5 3961663
    pandaci
    Poziom 14  
    czy ten układ SAA3010 Trzeba w jakis specjalny sposób podłączyć do mikroklocka aby móc z niego wysyłać informacje.
  • REKLAMA
  • #6 3963063
    alnus
    Poziom 28  
    SAA3010 obsługuje matrycową klawiaturę i trzeba by podłączyć do niego matryce kluczy analogowych sterowanych z procesora. nie jestem tego pewien (nie mam czasu zciągnąć PDF'a), ale chyba nie ma żadnego wejścia szeregowego do sterowania. poszukaj jednak kodu do '51, to będzie najprostrze rozwiązanie. napewno w Bascomie nie ma gotowej instrukcji? może masz jakąś starą wersję?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia układu SAA3010, nadajnika kodu RC5, do mikrokontrolera w celu wysyłania kodów. Układ SAA3010 obsługuje matrycową klawiaturę i nie posiada wejścia szeregowego do bezpośredniego sterowania, co utrudnia jego wykorzystanie do generowania kodów przez mikrokontroler. Propozycją alternatywną jest generowanie kodów RC5 bezpośrednio w mikrokontrolerze Atmel lub AVR i sterowanie diodą IR przez tranzystor. W Bascomie dla mikrokontrolera 8051 ('51) brak jest gotowej instrukcji do obsługi RC5, co skłania do rozważenia zmiany platformy na AVR lub poszukiwania gotowego kodu asemblerowego. Autor posiada plik asemblera, ale nie wie, jak go wykorzystać do wysyłania wybranych kodów. Podsumowując, bardziej praktyczne jest generowanie sygnału RC5 bezpośrednio w mikrokontrolerze niż używanie układu SAA3010 jako nadajnika kodów sterowanych z procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA