logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzętowy nadajnik kodu RC5, wysyłanie z uC, dioda IR.

firefox_PL 16 Lis 2007 15:53 2319 7
REKLAMA
  • #1 4487808
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam, szukam sprzętowego nadajnika kodu RC5, tak aby z jakiegoś uC wysłać po magistrali danych adres i komendę, a z drugiej strony podłączyć diodę IR i sterować urządzeniami na RC5. Wiem, że można to zrobić programowo, ale chciałbym mieć sprzętowy nadajnik.
  • REKLAMA
  • #2 4489712
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    bierzesz sobie np ATtiny2313 podłączasz odbiornik IR TFMS, za pomocą Bascoma (tam naprawdę niewiele trzeba programować żeby to zrobić) robisz odbiór z IR a odebrany adres i polecenie wysyłasz np przez RS232, możesz jeszcze na jakimś pinie sobie zrobić generowanie sygnału przerwania do swojego głównego uC i masz własny sprzętowy odbiornik..

... a NADAJNIK robisz praktycznie to samo tylko odwrócony kierunek przesyłu danych. Czyli Dioda IR nadawcza, rezystorek, ATtiny2313, Bascom i po kłopocie....

.... jeśli jednak nie przekonuje cię to to poszukaj sobie scalaków Philipsa początek oznaczenia SAA - są takie 2 dedykowane - jeden to właśnie gotowy nadajnik którego poszukujesz a drugi odbiornik.

pozdr
  • REKLAMA
  • #4 4491809
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    SAA3010 to nie jest czasem układ z pilotów? Jeśli tak to podłączamy do niego przyciski, a kolega chciał chyba wysyłać komendy z uC. No chyba że SAA3010 ma gdzieś wejście na takie dane.
  • #5 4492128
    mirekk36
    Poziom 42  
    mxmxmxmxmx -> no i co że można do SAA podłączać przyciski jak mówisz? a czy to wyklucza podłączenie do niego procka?

.... tak czy inaczej kolega zadający to pytanie wkrótce zrozumie, że o wiele prościej jest wziąć bardzo taniego procka np AVR i darmową wersję Bascoma aby za pomocą 2-3 linijek kodu zrobić sobie to o co pyta
  • REKLAMA
  • #6 4493255
    mxmxmxmxmx
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Cytat:
    a czy to wyklucza podłączenie do niego procka?

Jak widzisz podłączenie i obsłużenie tego procesorem?? jakieś przekaźniki??

Zgadza sie, ze najprościej zrobic to na jakimś uC.
    Załączniki:
    • Sprzętowy nadajnik kodu RC5, wysyłanie z uC, dioda IR. saa.jpg (56.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4493327
    mirekk36
    Poziom 42  
    mxmxmxmxmx napisał:

Jak widzisz podłączenie i obsłużenie tego procesorem?? jakieś przekaźniki??

oczywiście że można bez żadnych przekaźników ten SAA do procka podłaczyć, tyle tylko że jak sam już chyba zauważyłeś to zaczyna być bez sensu i lepiej całość zrobić na jednym procku
  • #8 4495270
    firefox_PL
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    dzięki, co do sprzętowej realizacji to chodzi o to, że tym nie mam tego jak testować (bo nie mam żadnych urządzeń na RC5), zdecydowanie nie mam czasu na siedzenie przed analizatorem stanów i debug'owanie, nigdy nie napisałem żadnego programu w bascom'ie, a na dodatek muszę zrobić ten RC5, dlatego szukałem obejścia tematu przez sprzęt, ale dzięki będę musiał chyba jednak coś napisać

w tym temacie to chyba byłoby na tyle, więc temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano sprzętowego nadajnika kodu RC5 do sterowania urządzeniami IR z mikrokontrolera (uC), z wykorzystaniem diody IR. Zaproponowano użycie mikrokontrolera ATtiny2313 z oprogramowaniem Bascom, co umożliwia łatwe wysyłanie i odbiór sygnałów RC5 bez konieczności skomplikowanego programowania. Alternatywnie wskazano dedykowane układy Philipsa z serii SAA, w szczególności SAA3010, który jest układem nadajnika RC5 stosowanym w pilotach, jednak jego integracja z uC może być mniej wygodna niż bezpośrednie generowanie sygnału przez mikrokontroler. Dyskusja podkreśliła, że najprostsze i najbardziej elastyczne rozwiązanie to implementacja nadajnika RC5 w oparciu o tani mikrokontroler AVR i Bascom, co pozwala na szybkie i efektywne sterowanie bez dodatkowych układów sprzętowych. Autor ostatecznie zdecydował się na programowe rozwiązanie ze względu na brak sprzętu do testów i ograniczony czas na debugowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA