logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Sanyo VHR-5100EE - Jak sprawdzić sterownik KM 3509 F?

AndrePL 22 Paź 2003 12:03 2963 12
REKLAMA
  • #1 370241
    AndrePL
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    VCR SANYO VHR-5100EE Wszystko działa oprócz głównego silnika ( nie działa play,FF,REW ),wymieniłem wszystki elektrolity w zasilaczu - bez zmian,napięcia na sterowniku silnika - 12 V ,sterownik KM 3509 F ,może ktoś wie jak najprościej sprwadzić sam sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 371462
    AndrePL
    Poziom 12  
    pod tym kondensatorem nie ma ścieżki , a kondensator jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #4 372461
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    AndrePL, Tadeusz pisał o ew. przerwach - czy to sprawdziłeś? (czy masz masę NA RADIATORZE układu KM ?).
    Tak na marginesie: nie miałem nigdy padniętego KM'a (a układy: SERVO i SERVO INTERFACE i owszem). No, ale statystyki nie zawsze się sprawdzają...
  • #5 379492
    AndrePL
    Poziom 12  
    uruchomiłem capstan (była przerwa-zimny lut na jednej z cewek - widoczna po zdemontowaniu kółka napedowego silnika ),ale wystapił inny problem otóż raz na 4-6 właczen funkcji play silnik staje ,po chwili napęd sie wyłącza ,napięcie zasilajace spada z 12,6 V do 11,8 V silnik się grzeje przy próbach uruchomienia - robi po kilka obrotów .
    Napięcie sterujace normalnie 2,5 V przy Play rośnie do 3,7 V.
    Cały efekt zdarza się co 4 - 6 załączeń , w pozostałych przypadkach wszystko gra.
  • REKLAMA
  • #7 379510
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    sprawdź dokładnie cewki capstana , może jedna jest lekko przetarta i ma zwarcia , z tego właśnie powobu może się przegrzewać ,
  • #8 379790
    amik9m
    Spec od TV
    A panewki capstan'a przesmaruj!
  • #9 379998
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    panewek się nie smaruje tylko wymienia na nowe jeżeli już dochodzi do przegrzewania silnika :!: , luzy i tak pozostaną a to grozi przetarciem cewek i uszkodzeniem scalaka ,

nowe panewki można oczywiście pociągnąć niewielką ilością olejku do panewek , niczym innym :!:
  • #10 380211
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Oczywiście że picador ma rację bo panewki wymienia się na nowe ale w przypadu kiedy nie ma pewności dlaczego silnik staje, czy ma to związek z panewkami można nasmarować lekko oś w miejscu gdzie są panewki i po włączeniu sprawdzić jak się zachowuje silnik. Prawie zawsze taki eksperyment może wykluczyć zatarte panewki i zatrzymanie się silnika. Można to zastosować jako metodę diagnozy. Mam jeszcze pytanie czy w trakcie tego zatrzymania silnika występuje stopklatka zanim się nie wyłączy. Wygląda to tak że podczas odtwarzania w pewnym momencie silnik staje na ekranie jest stopklatka po czym magnetowid się wyłącza. Jeśli taki jest objaw to prawie na pewno winne są panewki.
    Pozdrawiam
    TadeuszZ
  • REKLAMA
  • #11 380640
    AndrePL
    Poziom 12  
    Panewki sprawdzone , delikatnie przesmarowałem olejem maszynowym - silnik przy wyłączonym zasilaniu nie ma oporów .Jeśli chodzi o efekt stop klatki - zgadza się .
    Cewki silnika sprawdzone - bez uwag.
    Moim zdaniem nagrzewanie się silnika spowodowane jest uszkodzeniem elektroniki sterującej silnikiem ( czy ten silnik może hamować elektrycznie ? ) Próbowałem zdejmować pasek klinowy - silnik dalej zwalnia i staje a po wyłączeniu zasilania przy obracaniu ręcznym - opory minimalne (mechanika oczywiście w położeniu PLAY ).
    Wreszcie nie wiem jaką funkcję pełni układ LA7123 ?
    Dołączam schemat.

Zalacznik skasowany, IDENTYCZNY schemat jest tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17565.html#138638 <gorg>
  • #12 381111
    amik9m
    Spec od TV
    LA7123 - SERVO INTERFACE (SERVO AMPLIFIER) - między SERVO CPU, a DRIVER'ami silników (CAPSTAN i DRUM).
  • #13 388506
    AndrePL
    Poziom 12  
    sprawdzilem napięcia na LA 7123 - prawie identyczne z podanymi na schemacie , w czasie występowania w/w usterki zauważyłem że na wyprowadzeniu nr.22 układu LC7419 (Serwo)napięcie wynosi ok.5V zamiast 2.5V.I jeszcze jeden szczegół - przypadkowe chwilowe zwarcie końcówek 21 ,22 lub 23 układu LA7123 - z masą zatrzymuje na ułamek sekundy capstan i usterka znika ( po którymś z kolei urchomieniu funkcji Play oczywiście powraca ).

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie Sanyo VHR-5100EE występuje problem z głównym silnikiem napędzającym funkcje play, fast forward i rewind – silnik zatrzymuje się nieregularnie, a przy próbach uruchomienia nagrzewa się i powoduje spadek napięcia zasilania. Wymieniono elektrolity w zasilaczu, napięcia na sterowniku KM3509F są prawidłowe (12 V), jednak problem pozostaje. Sprawdzono mechanikę: panewki silnika są w porządku, lekko nasmarowane olejem maszynowym, cewki silnika nie wykazują zwarć. Zauważono efekt stopklatki na ekranie przed wyłączeniem magnetowidu, co sugeruje problemy mechaniczne lub sterujące. Układ LA7123 pełni funkcję servo interface między procesorem serwo a driverami silników. Pomiar napięć na LA7123 jest zgodny ze schematem, jednak na wyprowadzeniu 22 układu LC7419 (servo) napięcie jest wyższe niż oczekiwane (ok. 5 V zamiast 2,5 V). Przypadkowe zwarcie wyprowadzeń LA7123 do masy chwilowo eliminuje usterkę, co wskazuje na możliwe uszkodzenie elektroniki sterującej silnikiem. Sugerowano również sprawdzenie przerw w ścieżkach i zimnych lutów, które częściowo potwierdzono (zimny lut na cewce silnika). Możliwe przyczyny to uszkodzenie sterownika KM3509F lub elementów powiązanych z układem servo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA