logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników do wzmacniacza 2x100W - jakie modele polecacie?

Tomekmały 22 Paź 2003 12:52 1340 10
REKLAMA
  • #1 370316
    Tomekmały
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Mam w domu wzmacniacz 2x100W
    Mam pytanie:
    Jakie głśniki moge podłączyć???
    z góry dziękuje za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 370356
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    możesz podłączyć głośniki: niskotonowe, średniotonowe, wysokotonowe; różnych firm, wielkości, mocy; bass-reflex, zamknięte, band-pass, TL; srebrne, czarne, żółte, czerwone.....itd. itp. :wink:

A czego sie spodziewałeś po tak ogólnym pytaniu?????

Sprecyzuj jaki chcesz osiągnąć efekt :!:
  • REKLAMA
  • #3 371282
    Tomekmały
    Poziom 17  
    (sorki) SPRECYZOWANIE"
    chodziło mi o moc takiego głośnika
  • REKLAMA
  • #4 371303
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    najlepiej o mocy <80W wynika to z faktu aby maksymalną moc głośnika uzyskać przy jak najmniejszych zniekształceniach wzmacniacza
  • #5 371809
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Sprecyzuj jeszcze bardziej - robisz subwoofer czy kolumne glosnikowa??
  • #6 371826
    konstruktor
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Moc kolumny powinna być o ok. 40% większa.

Czy nie wkurza Was te powiedzenie ?.

Bo mnie strasznie :twisted:
  • #7 372469
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Jestem zdania ,że moc kolumny powinna być mniejsza. Wtedy wzmacniacz ma dobrą kontrolę nad głośnikami. Trudniej też jest uszkodzić głośniki bo faktem jest ,ze szybciej je rozwalisz za słabym wzmacniaczem.
  • #8 373017
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zgadzam sie z Yoshim_80 calkowicie - nie ma nic gorszego niz przesterowany wzmacniacz - emituje nieraz duzo infra i ultradzwiekow...Te pierwsze sa w stanie uszkodzic niskotonowe(zdazylo mi sie to z WS....), a te drugie lubia spalic kopulke....Uwazam, ze im wzmacniacz mocniejszy, tym lepszy - wiadomo, ze przy zachowaniu jakichs w miare niezlych parametrow. W miare efektywne kolumny (87 dB\W\m wzwyz) o mocy znamionowej 80 - 100 W sa w stanie naglosnic wiekszosc pomieszczen mieszkalnych (malo kto ma 40 m^2 saloniku odsluchowego...) i nie beda czesto - o ile w ogole- wykorzystywane w 100%....
  • #9 373360
    Tomekmały
    Poziom 17  
    dzięki serdecznie jestem wdzięczny
  • REKLAMA
  • #10 373365
    Tomekmały
    Poziom 17  
    dzięki serdecznie jestem wdzięczny
  • #11 373405
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    jesli impedancje damy większą lub równą wzmacniacza to już możemy dawać głośniki 0,5 W albo 5000 W, jednak trzeba pamietać o rozsądnym kręceniu gałką w przypadku skrajnego nadmiaru MOCY dla danego głosnika
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Do wzmacniacza o mocy 2x100W można podłączyć różne typy głośników: niskotonowe, średniotonowe, wysokotonowe, o różnych konstrukcjach (bass-reflex, zamknięte, band-pass, TL) i mocach. Zaleca się, aby moc znamionowa głośników była nieco niższa niż moc wzmacniacza, np. około 80W, co pozwala uniknąć zniekształceń i uszkodzeń spowodowanych przesterowaniem wzmacniacza. Impedancja głośników powinna być równa lub większa niż impedancja wzmacniacza. Istotne jest także określenie rodzaju kolumny (subwoofer czy kolumna pełnopasmowa) oraz efektywności głośników (np. powyżej 87 dB/W/m), co wpływa na jakość i głośność dźwięku w pomieszczeniu. Dyskusja podkreśla, że moc kolumny nie musi być większa niż moc wzmacniacza, a nawet mniejsza moc głośników może zapewnić lepszą kontrolę i bezpieczeństwo pracy systemu audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA