logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować działający układ mnożący w PSpice z logarytmatorami?

wuda84 07 Cze 2007 11:39 1052 3
REKLAMA
  • #1 3961652
    wuda84
    Poziom 10  
    Witam :D

Jak w temacie. Poszukuje dzialajacego schematu ukladu mnozacego w programie PSpice. Najlepiej zbudowanego z 2 ukladow logarytmujacych, sumatora i ukladu alogarytmujacego. Znalazlem schemat takiego ukladu w ksiazce "Wzmacniacze operacyjne i ich zastosowania cz. 2" autorstwa Z. Kulki i M. Nadachowskiego niestety po odworzeniu ich ukladu w PSspice uklad nie dziala :(( Jestem poczatkujacym elektronikiem i nie mam pojecia co moze byc zle. Ewentualnie moge podeslac skan ukladu z ksiazki i moj schemat i moze ktos znajdzie co moze byc nie tak. Dziekuje z gory za odpowiedz.

Pozdrawiam
    Leszek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3962019
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    jony napisał:
    Na pewno coś namieszałeś z tym schematem.
    Chodzi o rys. 6.24 ze strony 194?

nie wiem jak tam w PSpicie, ale w rzeczywistości to ten układ działa poprawnie.
    Tylko należy użyć tranzystorów na jednym "podkładzie" (np. UL1101N) i utrzymywać ich stałą temperaturę (większą od temperatury otoczenia, czyli ok. 60°C), używając do tego celu jednego z nich jako grzałkę, a drugiego jako czujnik temperatury.
    Jak z tego wynika, należy dodatkowo skonstruować układ do stabilizacji temperatury. Ja do tego celu użyłem "nieśmiertelnego" µA723 w bardzo niekonwencjonalnym układzie.

Pozdrawiam
  • #4 3962474
    wuda84
    Poziom 10  
    Wielkie dzieki jony i Quarz za odpowiedzi :)))

Wykorzystalem ukladzik ktory znalazlem w linku od jonego. Dziala rewelacyjnie wiec WIELKIE THX
    I tak oczywiscie chodzilo o schemacik ze strony 194 :)))

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki wielkie
    Leszek
REKLAMA