logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.4 MPI Rover - gaśnięcie silnika przy wysokiej temperaturze, brak zasilania

sandretta 07 Cze 2007 17:00 5319 8
REKLAMA
  • #1 3962672
    sandretta
    Poziom 1  
    Panowie, blondynka prosi o ratunek! jezdzę poldkiem z silnikiem rovera, generalnie bezawaryjnie, ale ostatnio moje ukochane autko daje mi kopa adrenalinowego w postaci oznak utraty życia w najmniej odpowiednim momencie. W czasie jazy temperatura silnika przekracza 90 powinien włączyć się wentylator a zamiast tego gaśnie wszystko. Zero zasilania. Dwa razy już mnie sholowywano. Alternator ładuje, klemy sa ok., akumulator naładowany a po przekręceniu kluczyka w krytycznym momencie żadej reakcji. Po odstaniu ok 1 godziny odpala jak młody bóg i chodzi niby normalnie. Przy próbach na parkingu, wentylator załączał się bezbłędnie i nic sie nie działo. Czy ten typ samochodu mam jakąś elektronikę odcinającą zasilanie aby nie przegrzac silnika? Co to mogło nawalić w elektronice? Bo wg mnie czyli kobiety i blondynki to jest coś z elektronika. RATUNKU.
  • REKLAMA
  • #2 3962900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3967092
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Witam!
    Jak napisał ci kolega Elektrit - usterka jest elektroniczna lub elektryczna. Jednakże proponowałbym nie zaczynać od elektroniki, a od podstawowego zasilania elektrycznego. Niestety, to nie zajęcie dla kobiety, a dla porządnego mechanika.
    Pozdrawiam
  • #4 3967169
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Czy w krytycznym momencie kontrolki na desce świecą, sprawdź czy na akumulatorze jest wogle napięcie pod obciążeniem (włącz zapłon i np światła) może ako ma oberwaną celę.
  • #5 3968061
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Witam.Może to być słaby styk na klemie akumulatora lub alternatora.Można spróbować poruszać klemami na akumulatorze czy nie są luźne,a nawet zdjąć je,przeczyścić papierem ściernym(od wewnątrz).To samo zrobić można z akumulatorem.Sprawdz też przewody na zacisku alternatora,czy nie są luźne lub oberwane.Myślę,że nawet dla blondynki nie jest to trudne zadanie.
    Panowie,a gdzie równouprawnienie,o które kobiety tak walczyły?
  • REKLAMA
  • #6 3968084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3970604
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Drogi kolego Elektit,a może to typ "baby z jajmi"?I nie obawia się zabrudzenia paznokci?Nie bądz taki niewyrozumiały.....Dajmy dziewczynie szansę.Pozatym może miec kogoś kto zrobi to za nią.Ważne jest,żeby w jakiś sposób pomóc.Niewazne czy to kobieta czy meżczyzna.Pisze kobieta,ale naprawić może męzczyzna.Czyż nie tak drogi kolego?Jak masz jakiś pomysł lub spotkałes się z tego typu usterką,to pisz śmiało i nie obawiaj się,że dziewczyna zabrudzi sobie ręce.Może ma kogoś,kto te ręce zbrudzi sobie za nią?
  • #8 3970666
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3971469
    Albercik 321
    Poziom 25  
    EWlektrit,zaproponowałem najprostsze do sprawdzenia elementy.Jak to nie pomoże to będziemy dalej myslec co się dzieje.a przeczyścic papierem ściernym klemy akumulatora i kabli chyba nie zaszkodzi?Ostatnio robisz się strasznie marudny...Czyżbyś się już starzał?:D.Wyluzuj ciutek i bądz bardziej wyrozumialszy.Proszę i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie z silnikiem 1.4 MPI Rover pojawia się problem gaśnięcia silnika przy przekroczeniu temperatury 90°C, gdy wentylator chłodnicy nie uruchamia się, a zasilanie całkowicie zanika. Objaw ten występuje podczas jazdy, powodując brak reakcji po przekręceniu kluczyka i konieczność holowania. Po około godzinie przerwy silnik odpala normalnie. Diagnostyka wskazuje na usterkę elektryczną lub elektroniczną, potencjalnie związaną z uszkodzeniem sterowników, czujnika położenia wału, korozją lub uszkodzeniem przewodów pod rozrusznikiem, wadliwymi złączami pod stacyjką lub przekaźnikami, zwłaszcza poczwórnym przekaźnikiem i jego okablowaniem. Zaleca się sprawdzenie styków na klemach akumulatora i alternatora, ich czyszczenie oraz kontrolę napięcia pod obciążeniem. Warto również zweryfikować, czy podczas gaśnięcia silnika na desce rozdzielczej świecą się jakiekolwiek kontrolki oraz czy rozrusznik próbuje uruchomić silnik. Wskazane jest skorzystanie z pomocy doświadczonego mechanika ze znajomością układów elektrycznych Poloneza Rover, gdyż naprawa wymaga dostępu do trudno dostępnych elementów i precyzyjnej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA