logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro '93 - brak ładowania po odwrotnym podłączeniu akumulatora

SCATMAN70 22 Paź 2003 20:04 1601 8
REKLAMA
  • #1 370792
    SCATMAN70
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    kupilem nowy akumulator ale byl za slaby wiec pojechalem go wymienic wzielem 50 ale nie zwrocilem uwagi na odwrucone bieguny i go zapielem na okolo 10 sek. jak laplem o co chodzi to przewody byly nagrzane objaw mam teraz taki jest wylaczona stacyjka a kontrolka ladowania sie swieci po wlaczeniu zplonu tez jak zapale to gasnie drugi problem to brak ladowania wymienilem regler z szczotkami to jest caly taki modul i nie mam dalej ladowania nie wiem czy to jest wina alternatora czy instalacji instalacja widac jest nie stopiona zadych widoczny uszkodzen
    Jak moge prosic o jaka kolwiek pomoc bede wdzieczny!
  • REKLAMA
  • #2 370869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 370897
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Zaciski klem w Polonezie mają różne średnice, więc ciekawi mnie jak Ty je mogłeś pomylić ?
  • #4 370900
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Zaciski klem w Polonezie mają różne średnice, więc ciekawi mnie jak Ty je mogłeś pomylić ?
  • REKLAMA
  • #5 370924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 370929
    SCATMAN70
    Poziom 11  
    chyba sie nie romumiemy po wymianie akumulatora w sklepie nie zwrocilem uwagi ze sa odwrotnie bieguny ale tu masz racje ze sa troche inne ale polak potrafi zalozylem jedna a potem próbowalem zalozyc druga troche mi zaiskrzylo jak zaskoszylem to przewody byly nagrzane
    i tak doszlo do awari
  • #7 370937
    SCATMAN70
    Poziom 11  
    ok jutro rozbiore alternator i przemierze diody jak bym mugl prosic jeszcze o podpowiedz ile ich tam jest zeby nie pominac zadenej narazie dzieki jutro dam znac czy sobie poradzilem
  • #8 370949
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 372845
    SCATMAN70
    Poziom 11  
    dzieki za pomoc zrobilem poszla jedna plusowa i jedna minusowa
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro z 1993 roku po odwrotnym podłączeniu akumulatora przez około 10 sekund doszło do uszkodzenia instalacji ładowania. Objawy to świecąca kontrolka ładowania przy wyłączonej stacyjce oraz brak ładowania po uruchomieniu silnika. Wymiana regulatora napięcia z modułem szczotek nie rozwiązała problemu. Uszkodzeniu uległy diody w alternatorze – jedna plusowa i jedna minusowa. Alternator tego rocznika posiada trzy diody plusowe, trzy minusowe (układ prostowniczy trójfazowy) oraz trzy diody wzbudzenia. Diody minusowe są dostępne jako części zamienne, natomiast diody plusowe wymagają wymiany całego radiatora. W nowszych typach alternatorów konieczna jest wymiana całego mostka prostowniczego. Instalacja elektryczna nie wykazuje widocznych uszkodzeń mechanicznych ani stopienia przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA