logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1991r kontrolka ładowania pali się przy wyłączonej stacyjce

Par_Dez 16 Maj 2011 16:20 2413 6
REKLAMA
  • #1 9512414
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Witam !
    Trochę poczytałem na temat problemów z alternatorem w polonezie jednak u mnie
    jest jakoś inaczej.Ponieważ w czasie jazdy lampka ładowania zapalała się i gasła i jakoś dziwnie wyglądało to ładowanie wymieniłem szczotki i regulator napięcia(ten model z 1991r ma regulator osobno) i teraz nie mogę dojść dlaczego po wyłączeniu zapłonu kontrolka ładowania jest zapalona , natomiast gdy włączę stacyjkę gaśnie i nie pali się w czasie dodawania lub odejmowania obrotów.Ponieważ nie mam miernika do sprawdzenia ładowania nie jestem w stanie sprawdzić ładowania i nie wiem co jest przyczyną takiego stanu rzeczy.No bo dlaczego objaw ten wystąpił po wymianie szczotek i regulatora.Nie wiem co robić , czy kupić używany ale sprawny alternator , czy oddać ten do elektryka ?
    Bardzo proszę o sensowną poradę tak w skrócie.
  • REKLAMA
  • #2 9512683
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2342
    Podmień regulator napięcia. A z ciekawości, to jakie jest ładowanie? Pytanie zadałem specjalnie :D , ponieważ, nie wiem jak Ty chcesz naprawić auto pisząc takie słowa:
    Par_Dez napisał:
    Ponieważ nie mam miernika

Pozdrawiam ;) .
  • REKLAMA
  • #3 9513589
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 344
    Uszkodzona dioda główna. Zaden tam regulator.
  • REKLAMA
  • #4 9514729
    Par_Dez
    Poziom 9  
    Ocena: 31
    Regulator napięcia wymieniłem na nowy i nic to nie zmieniło.Dalej pali się kontrolka ładowania przy wyłączonej stacyjce.Miernik muszę kupić bo wiadomo że bez tego nie ma możliwości sprawdzenia ładowania.Przeanalizowałem schemat połączeń w alternatorze i coś mi wygląda na to że jest to wina diod prostowniczych.
  • #5 9514823
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    A co ja wyżej napisałem...
  • #6 9514867
    heretapawel
    Poziom 23  
    Ocena: 278
    Kupując miernik,dwa regulatory i mostek prostowniczy, to za te pieniądze w warsztacie naprawiliby alternator i nie byłoby stresu.:D
  • REKLAMA
  • #7 9517898
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Widać..,w Stolicy juz nikt Polonezów nie naprawia..........

Dodano po 4 [minuty]:

Większość na tym forum się ich wstydzi. A nie powinni bo sami jeździli tymi klamotami.Rzeczywistość jest jednak okrutna!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kontrolką ładowania w Polonezie z 1991 roku, która świeci się przy wyłączonej stacyjce, mimo wymiany szczotek i regulatora napięcia. Po wyłączeniu zapłonu kontrolka pozostaje zapalona, a przy włączonym zapłonie gaśnie. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie diod prostowniczych, ponieważ nowy regulator nie rozwiązał problemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę regulatora napięcia oraz sprawdzenie diod głównych. Wskazują również na możliwość naprawy alternatora w warsztacie jako bardziej opłacalną opcję niż zakup nowych części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA