logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-M2101K niestabilny obraz, zakłócenia w dolnej części, co sprawdzić?

mariuszss 08 Cze 2007 15:47 1540 6
REKLAMA
  • #1 3965262
    mariuszss
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Witam.
    Próbowałem ostatnio naprawić TV Sony KV-M2101K (chassis BE-2A).
    Objaw był taki, że po włączeniu obraz był niestabilny (skakał), rozciągnięty w pionie, a po jakimś czasie stabilizował się, ale w dolnej części zakłócenia podobne do linii powrotów tylko w kolorze czarnym.
    Zacząłem od przelutowania okolic odchylania pionowego - nic, wymieniłem kondensatory (elki) w przetwornicy na wtórnym - szybciej dochodził do normalnego obrazu, następnie w odchylaniu pionowym - i było dobrze. Jednak po kilku dniach postoju dalej problem - efekt taki jak na załącznych zdjeciach. Po załączeniu przez kilka minut jest źle i wskakuje normalny obraz. Jak dłużej pochodzi, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu jest OK.

Czy przyczyny szukać w zimnych lutach, czy uszkodzony może być jakiś element, bo nie mam już pomysłów?
    Załączniki:
    • Sony KV-M2101K niestabilny obraz, zakłócenia w dolnej części, co sprawdzić? P6080047.JPG (130.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony KV-M2101K niestabilny obraz, zakłócenia w dolnej części, co sprawdzić? P6080046.JPG (149.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sony KV-M2101K niestabilny obraz, zakłócenia w dolnej części, co sprawdzić? P6080045.JPG (110.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3965327
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Napisz które elektrolity wymieniłeś bo może któryś pominąłeś .
  • REKLAMA
  • #4 3965424
    profesorek1950
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    wymien jeszcze 2,2 mikro w pionie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3965437
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Jakie napięcie zasilające pion?
    Zimne luty dokładnie sprawdzić i kondensatorki i opory w aplikacji pionu R 507 i inne a na końcu scalak podstawić .
    Jak masz oscyloskop to sprawdź impulsy na wejściu i wyjściu .
  • REKLAMA
  • #6 3967389
    mariuszss
    Poziom 16  
    Dzięki za podpowiedzi. Jak tylko będę miał możliwość to z nich skorzystam i napiszę o efektach.

profesorek1950
    Możesz podać nr ze schematu tego kondensatora, bo nie mogę go namierzyć.

===========================================
    11.06.2007.

Sprawdziłem napięcia z przetwornicy no i trochę chyba za wysokie:
    Schemat ------> TV
    120V 140-143 zmieniające się
    21V 20,4V
    8V 9V
    Zasilanie pionu
    24V 28.2V

Jak w tej przetwornicy reguluje się napięcia na jej wyjściu?
  • #7 4143462
    mariuszss
    Poziom 16  
    Witam po długiej przerwie. Udało się w końcu usunąć usterkę w tym TV.
    Okazało się, że po podgrzaniu suszarką scalaka od pionu problem nie występuje. Po wymianie scalaka LA7832 (taki był zamontowany) na µPC1498N (taki na schemacie) TV działa bezproblemowa (oby jak najdłużej :D ).
    Dzięki raz jeszcze za pomoc.

Mariusz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Sony KV-M2101K (chassis BE-2A) występował niestabilny obraz z pionowym rozciągnięciem i zakłóceniami w dolnej części ekranu przypominającymi linie powrotów w kolorze czarnym. Po wymianie elektrolitycznych kondensatorów w przetwornicy i układzie odchylania pionowego obraz stabilizował się szybciej, jednak problem powracał po kilku dniach. Sprawdzono napięcia zasilające przetwornicy, które były nieco podwyższone względem schematu (np. 140-143V zamiast 120V, 28,2V zamiast 24V na zasilaniu pionu). Zalecano dokładne sprawdzenie zimnych lutów, kondensatorów, rezystorów (np. R507) oraz ewentualną wymianę scalaka odchylania pionowego. Ostatecznie usterka została usunięta przez wymianę scalaka LA7832 na model µPC1498N, co całkowicie wyeliminowało problem niestabilnego obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA